SUCCESS STORIES

Amanda Lind: Η αντισυμβατική Υπουργός Πολιτισμού της Σουηδίας

πηγή: Instagram @amandalind__

Με την πρώτη ματιά, δε μοιάζει σε τίποτα με την πολιτικό που έχουμε συνηθίσει. Η αντισυμβατική της εμφάνιση την έχει τοποθετήσει πολλές φορές στο στόχαστρο των μέσων ενημέρωσης, με την ίδια να αδιαφορεί. Προωθεί με κάθε τρόπο την οικολογία κι ανήκει στο Πράσινο Κόμμα Miljöpartiet, ενώ από το Μάρτιο του 2019  είναι η Υπουργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας της Σουηδίας. Ο λόγος για την ανατρεπτική Amanda Lind, τη γυναίκα που σπάει τα στερεότυπα σ’ έναν από τους πλέον ανδροκρατούμενους και συντηρητικούς χώρους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amanda Lind (@amandalind__) στις


Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1980 στην Ουπσάλα. Ο πατέρας της ήταν ιερέας και η μητέρα της φαρμακοποιός. Η ίδια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Ούμεο κι έχει μεταπτυχιακό στην ψυχολογία.

Ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με την πολιτική στα 19 της χρόνια, όταν έγινε κι επίσημα μέλος του Miljöpartiet. Τρία χρόνια μετά, εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της περιοχής της. Εργαζόταν, παράλληλα, ως παιδοψυχολόγος σε κλινική στα βόρεια της χώρας κι ασχολούταν ενεργά με οργανισμούς που προωθούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Από το 2011 έως το 2014 ήταν διευθύντρια του τμήματος κοινωνικών υποθέσεων της περιφέρειας Χέρνεσαντ κι αναλάμβανε την επίλυση πολιτιστικών, περιβαλλοντικών κι οργανωτικών ζητημάτων. Έγινε, έπειτα, γραμματέας του Πράσινου Κόμματος το 2016 και, το 2019, κατέκτησε τη θέση της Υπουργού Πολιτισμού.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amanda Lind (@amandalind__) στις


Όταν εξελέγη, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Έχοντας δηλώσει πολλές φορές πως «ο εθνικισμός και η δεξιά απειλούν τη δημοκρατία», οι μεν αριστεροί τη λάτρεψαν, όμως οι συντηρητικοί στράφηκαν εναντίον της. Στάθηκαν στην εκκεντρική της όψη που θυμίζει hippie, την κατηγόρησαν για χρήση ναρκωτικών – χωρίς αποδείξεις. Για μία ακόμη φορά, αποδείχθηκε πως όταν ο κόσμος θέλει να υποβιβάσει μία γυναίκα, δε θα αναφέρει τη μόρφωσή της, ούτε την καριέρα της. Θα κρίνει το παρουσιαστικό της.

To όνομά της έκανε το γύρο του κόσμου τον περσινό Νοέμβριο. Ήταν, μάλιστα, ο λόγος που οι σχέσεις Κίνας και Σουηδίας κρέμονται, πλέον, από μία κλωστή.

Εκείνη, παρουσίασε το βραβείο Tucholsky από από την παγκόσμια ένωση συγγραφέων PEN στον κινεζικής καταγωγής Gui Mibhai, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι φυλακισμένος σε άγνωστη τοποθεσία του Πεκίνου. Είχε ήδη δεχθεί προειδοποίηση από τον Κινέζο πρέσβη που, μάλιστα, την απείλησε μα απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

«Το να βραβεύετε έναν τέτοιον εγκληματία είναι πολιτική κωμωδία… Είναι επίσης σημαντική παρέμβαση στη δικαστική κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε εκείνος. Τόνισε, επιπλέον, ότι η Lind έκανε «τεράστιο λάθος» και προειδοποίησε ότι «τέτοιες πράξεις έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amanda Lind (@amandalind__) στις


Λίγο πριν την έναρξη της τελετής απονομής, ο Σουηδός Πρωθυπουργός Stefan Lofven μίλησε στους δημοσιογράφους. «Δεν πρόκειται να ενδώσουμε. Ποτέ. Έχουμε ελευθερία έκφρασης, έτσι έχουν τα πράγματα, τελεία», σημείωσε.

Η Υπουργός, από την πλευρά της, υπερασπίστηκε την απόφασή της όχι απλώς να παρευρεθεί, αλλά να παρουσιάσει η ίδια το βραβείο. «Η PEN πρέπει, φυσικά, να μπορεί να τιμήσει όποιον θέλει, αμερόληπτα. Το ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν εξουσία στα χέρια τους, δε σημαίνει πως έχουν το δικαίωμα να επιτίθενται στην ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης ή την ελευθερία λόγου.»

Η Amanda Lind έχει πολύ στενή σχέση με το σουηδικό λαό, χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δε διστάζει να αναρτά φωτογραφίες του συζύγου και των τριών παιδιών της, να προτείνει βιβλία που θεωρεί ενδιαφέροντα, να ζητά τη γνώμη των ακολούθων της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Amanda Lind (@amandalind__) στις


Καταρρίπτει τα στερεότυπα και δείχνει πως δεν γίνεται να μπαίνουν όλοι στα «καλούπια» που ορίζει η κοινωνία.

 

Διαβάστε επίσης:

Gro Harlem Brundtland: Η πρώτη Πρωθυπουργός της Νορβηγίας που πάλεψε για το περιβάλλον και έδωσε μάχη ενάντια στο AIDS

Farrokhroo Parsa: Η πρώτη Ιρανή υπουργός που εκτελέστηκε γιατί αρνήθηκε να φορέσει hijab

Sanna Marin: Η νεότερη Πρωθυπουργός του κόσμου είναι αποφασισμένη να αλλάξει τα πάντα

 

Aκολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση