NEED TO KNOW

Από τη Pfizer έως τη Moderna: Πόσα δισεκατομμύρια έβγαλαν οι φαρμακευτικές από τα εμβόλια

εμβόλιο
Photo by Daniel Schludi on Unsplash

Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού υπόσχονται την επιστροφή σε μια πιο φυσιολογική ζωή, κάτι που έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια αγορά αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian το οποίο αναλύει τα κέρδη των φαρμακευτικών από τα εμβόλια, μεταξύ των μεγαλύτερων κερδισμένων είναι η Moderna και η Pfizer – δύο πολύ διαφορετικές αμερικανικές φαρμακευτικές εταιρείες που και οι δύο χρεώνουν περισσότερα από 30$ ανά άτομο για τις δύο δόσεις. Η Moderna ιδρύθηκε πριν από 11 χρόνια, δεν είχε ποτέ κέρδος και απασχολούσε μόλις 830 υπαλλήλους πριν από την πανδημία, ενώ η Pfizer έχει ιδρυθεί το 1849, είχε καθαρό κέρδος 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και απασχολεί σχεδόν 80.000 υπαλλήλους.

Ωστόσο, κι άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η βρετανο-σουηδική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson, έχουν δεσμευτεί να παράσχουν τα εμβόλιά τους σε μη κερδοσκοπική βάση έως ότου τελειώσει η πανδημία.

Ποιες από αυτές θα αποκομίσουν τα μεγαλύτερα κέρδη – και ποιοι μέτοχοι έχουν ήδη κάνει μία περιουσία;

Pfizer/BioNTech – Εμβόλιο mRNA

Το εμβόλιο Comirnaty της Pfizer, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την BioNTech της Γερμανίας, βασίζεται στον αγγελιοφόρο RNA. Όταν εγχύεται στον οργανισμό, το mRNA εμβόλιο περνά στα κύτταρα και τους «μαθαίνει» να δημιουργούν αντιγόνα. Αυτά τα αντιγόνα αναγνωρίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και εκείνο, τότε, προετοιμάζεται για να δώσει «μάχη» με τον κορονοϊό.

Ήταν το πρώτο που εγκρίθηκε και πρέπει να αποθηκευτεί σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες (-70C). Οι κυβερνήσεις έχουν παραγγείλει περίπου 780 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου αυτού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ (200 εκατομμύρια δόσεις έναντι 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (300 εκατομμύρια δόσεις) ενώ δόσεις 40 εκατομμυρίων θα πάνε σε χώρες χαμηλού εισοδήματος μέσω του προγράμματος Covax. Το συγκεκριμένο εμβόλιο κοστίζει 39 δολάρια για δύο δόσεις στις Ηπα και περίπου 30 δολάρια στην ΕΕ.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 15 δισ. δολάρια – 30 δισ. δολάρια

Moderna – Εμβόλιο mRNA

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα της Guardian, το εμβόλιο που παράγεται από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, με έδρα τη Μασαχουσέτη, πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασία καταψύκτη (-20C). Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει δόσεις 17 εκατομμυρίων, η ΕΕ αγόρασε 310 εκατομμύρια με επιλογή για άλλα 150 εκατομμύρια το 2022, ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρήγγειλε 300 εκατομμύρια δόσεις. Η Ιαπωνία αγόρασε 50 εκατομμύρια δόσεις. Η Moderna χρεώνει 30 δολάρια για τις απαιτούμενες δύο δόσεις στις ΗΠΑ και 36 δολάρια στην ΕΕ.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 18 δις. δολάρια – 20 δις. δολάρια

Johnson & Johnson – Αδενοϊός

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το πρώτο μονοδοσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στον κόσμο, αναπτύχθηκε από το τμήμα Janssen στο Βέλγιο. Χρησιμοποιεί τον αδενοϊό – 26, μια σπάνια παραλλαγή του κρύου ιού. Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ στα τέλη Φεβρουαρίου και μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου για τουλάχιστον τρεις μήνες. Μεταξύ των μεγάλων παραγγελιών περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο (30 εκατομμύρια δόσεις συν την επιλογή για 22 εκατομμύρια), την ΕΕ (έως 400 εκατομμύρια δόσεις) και τα έθνη Covax (500 εκατομμύρια δόσεις έως το 2022).

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: έως 10 δισεκατομμύρια δολάρια

AstraZeneca: Εμβόλιο φορέα αδενοϊού

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν τροποποιημένο κρύο ιό χιμπατζή και μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου. Τα εμβόλια ιικών φορέων χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να παραδώσουν ένα κομμάτι γενετικού κώδικα στα κύτταρα. Μεγάλες παραγγελίες προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο (100 εκατομμύρια), την ΕΕ (έως 400 εκατομμύρια), τις ΗΠΑ (300 εκατομμύρια) και την Ιαπωνία (120 εκατομμύρια).

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: 2 δισεκατομμύρια δολάρια – 3 δισεκατομμύρια δολάρια

Gamaleya Institute/ Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων: Εμβόλιο αδενοϊού

Αν και δεν έχει εγκριθεί ακόμη από την ρυθμιστική αρχή της ΕΕ, η Ουγγαρία και η Σλοβακία αγόρασαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Συνολικά, περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, της Αλγερίας και του Μεξικού, το έχουν παραγγείλει. Η AstraZeneca δοκιμάζει έναν συνδυασμό δύο εμβολίων με το Sputnik.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: ασαφείς αλλά πιθανώς δισεκατομμύρια

Novavax: Εμβόλιο ανασυνδυασμένης πρωτεϊνης

Το εμβόλιο της Novavax χρησιμοποιεί ένα μικρό τμήμα μιας εργαστηριακής έκδοσης της πρωτεΐνης ακίδων Sars-CoV-2. Η αμερικανική εταιρεία ελπίζει για έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες κατά το πρώτο εξάμηνο. Η εταιρεία ερευνά εμβόλια για περισσότερα από 30 χρόνια και ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κάποιο εμβόλιό της.

Έχει συμφωνήσει να παρέχει έως και 300 εκατομμύρια δόσεις, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου (60 εκατομμύρια δόσεις), της ΕΕ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Ελπίζει να παράγει 150 εκατομμύρια δόσεις το μήνα και αναμένεται να είναι φθηνότερη από τους αντιπάλους. Σύμφωνα με τους Financial Times, η εταιρεία συμφώνησε να χρεώσει 3 $ στην Αφρική. Το εμβόλιο θα παρασκευαστεί επίσης στο Stockton-on-Tees, στη βορειοανατολική Αγγλία, και μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία ψυγείου.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: «αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια»

CureVac: Εμβόλιο mRNA
Η Curevac αναμένει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα του τελευταίου σταδίου των δοκιμών για το εμβόλιό της τον Απρίλιο και ελπίζει να λάβει έγκριση από την ΕΕ έως τον Ιούνιο. Η ΕΕ έχει προπαραγγείλει 225 εκατομμύρια δόσεις με την επιλογή να αγοράσει άλλα 180 εκατομμύρια.

Σε αντίθεση με άλλα εμβόλια mRNA, το εμβόλιο της CureVac μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου. Μαζί με την GSK, η οποία κατέχει σχεδόν το 10% της γερμανικής εταιρείας, επιδιώκει να αναπτύξει εμβόλια επόμενης γενιάς για πολλαπλές αναδυόμενες παραλλαγές Covid-19 σε ένα εμβόλιο.

Αναμενόμενες πωλήσεις το 2021: ασαφείς – οι τιμές δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί, αλλά τιμολογούνται με κέρδος.

Πηγή: The Guardian

 

Διαβάστε επίσης:

Pfizer: Ξεκινά κλινικές δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε εγκύους

Facebook: Αφαιρεί αναρτήσεις παραπληροφόρησης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Οι γυναίκες ανησυχούν για το εμβόλιο περισσότερο από τους άντρες σύμφωνα με νέα έρευνα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση