NEED TO KNOW

Οι γυναίκες ανησυχούν για το εμβόλιο περισσότερο από τους άντρες σύμφωνα με νέα έρευνα

γυναίκες
Photo by Jonaorle from Pexels

Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού έχει διχάσει αρκετά την κοινή γνώμη, σχετικά με την αποτελεσματικότητα του. Πέρα από τους συνωμοσιολόγους,  μια μεγάλη μερίδα ατόμων νιώθει ανασφάλεια όσον αφορά τα συστατικά και τις παρενέργειες που μπορεί να φέρει το εμβόλιο.

Η αλήθεια είναι ότι αναπτύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όμως οι αρμόδιοι επιστήμονες και Αρχές διαβεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές.

Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση ευρύτερων ανησυχιών σχετικά με τον σκεπτικισμό των εμβολίων.

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη: Και τα δύο διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, είναι ασφαλή και απίστευτα αποτελεσματικά. Υπάρχουν μερικές σχετικά συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως πόνος, ρίγη και κόπωση, καθώς και εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξίας. (Κατά τις πρώτες εννέα ημέρες εμβολιασμού, 21 από 1,9 εκατομμύρια δόσεις οδήγησαν σε αναφυλαξία.) Οι ειδικοί συμφωνούν συντριπτικά ότι τα τεράστια οφέλη από τη λήψη του εμβολίου υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων.

Οι  δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο από τους Pew, National Geographic και Gallup υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό από τους άνδρες να πουν ότι δεν αισθάνονταν άνετα με τον εμβολιασμό, με πολλούς να ανησυχούν ότι κακώς υποτιμούσαν το γεγονός ότι μπορεί να έχουν τεράστια επιρροή κατά των εμβολίων. Ωστόσο, καμία του δεν ταυτοποιούσε το φύλο. Αυτές οι δημοσκοπήσεις, ελήφθησαν πριν αρχίσει η διανομή των εμβολίων Pfizer και Moderna.

Μια δημοσκόπηση στα τέλη του περασμένου μήνα από το Kaiser Family Foundation (KFF)  διαπίστωσε ότι, συνολικά, μόνο το 47% των ανθρώπων δήλωσαν ότι έχουν εμβολιαστεί ή θα το κάνουν αμέσως μόλις δυνατόν. Επίσης σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θέλουν να περιμένουν πρώτα να δουν αν υπάρχουν επιπτώσεις και αν ναι, τι είδους.

Σε αυτή τη δημοσκόπηση, φάνηκε ότι οι γυναίκες είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν ανησυχίες σχετικά με το εμβόλιο. Η πλειοψηφία δήλωσε ότι ανησυχούσαν κυρίως για το ενδεχόμενο να εμφανίσουν σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ή ότι τα εμβόλια δεν ήταν τόσο ασφαλή ή αποτελεσματικά όσο είχαν υποσχεθεί.

Οι ειδικοί τονίζουν, ότι ο σκεπτικισμός γύρω από το εμβόλιο, δεν είναι ο ίδιος με την άρνηση του κορονοϊού – πολλές γυναίκες που εκφράζουν ανησυχία για το εμβόλιο δήλωσαν επίσης ότι φοβούνται να προσβληθούν από τον κορονοϊό. Τα δεδομένα αναφέρονται σε ευρύτερες ανησυχίες που έχουν οι άνθρωποι για το εάν, για παράδειγμα, οι επιστήμονες αντιμετώπισαν πολιτική πίεση να αναπτύξουν γρήγορα ένα εμβόλιο.

Εν τω μεταξύ, ορισμένες μορφές παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων ψευδών ισχυρισμών ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει υπογονιμότητα στις γυναίκες, είναι ένας πιθανός παράγοντας, που έχει προκαλέσει τόση έντονη ανησυχία και διστακτικότητα σε αυτές.

Για παράδειγμα, όσες είναι έγκυοι, θα μπορούσαν να ανησυχούν περισσότερο για το γεγονός ότι κανένα διαθέσιμο εμβόλιο δεν δοκιμάστηκε ειδικά σε εγκύους. Ωστόσο οι γυναικολόγοι αναφέρουν σχετικά με την εγκυμοσύνη, ότι οι θεωρητικοί κίνδυνοι είναι χαμηλοί για τις εγκύους ή τα έμβρυα. Συνιστούν αν μια γυναίκα έλαβε τη πρώτη δόση κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να κάνει τη δεύτερη μετά τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης:

Η ενδομητρίωση δεν στέκεται εμπόδιο στην εγκυμοσύνη -Οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές

Ιστορική ημέρα: Ξεκίνησε ο εμβολιασμός – «Παίρνουμε τη ζωή μας πίσω»

To tweet της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στα ελληνικά: Ο εμβολιασμός έχει φτάσει μέχρι τα ελληνικά νησιά

 

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση