NEED TO KNOW

Bloomberg: Γιατί η Ελλάδα είναι ο πιο προσιτός προορισμός για τους Αμερικανούς τουρίστες

τουρισμός

Bloomberg

Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα τον Ιανουάριο, όταν ξεκίνησε η διάθεση εμβολίων Covid-19 στις ΗΠΑ, οι τηλεφωνικές γραμμές στα τουριστικά γραφεία «πήραν φωτιά» με τους Αμερικανούς να θέτουν πλήθος ερωτήσεων για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Η πλειοψηφία από αυτούς ενδιαφέρονταν για την Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Μεσόγειο. Ωστόσο, στο τέλος του μήνα, οι ερωτήσεις σταμάτησαν, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι για τις μεταλλάξεις του ιού ανάγκασαν την Γαλλία να κλείσει τα σύνορα της στις 29 Ιανουαρίου. Ακολούθησαν η Γερμανία, με την επέκταση του lockdown και η Ιταλία που επέβαλε αυστηρότερα μέτρα.

Και ενώ η κυβέρνηση του Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα είχαν αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουν όλους τους ενήλικες έως τον Μάιο, η εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ είναι πολύ πιο αργή και οι χώρες της ελπίζουν απλώς ότι θα έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ωστόσο, αρκετοί ταξιδιώτες εμφανίζονται αισιόδοξοι και θέλουν να προχωρήσουν τα σχέδια τους για καλοκαίρι στην Ευρώπη. Στην χειρότερη περίπτωση θα αναγκαστούν να ακυρώσουν τις κρατήσεις τους.

«Οι άνθρωποι απλά πετάνε βελάκια στο χάρτη» για να βρουν προορισμό, αναφέρει ο Paul Tumpowsky, ιδρυτής και CEO του online luxury ταξιδιωτικού γραφείου Skylark.

Τα παραδοσιακά αγαπημένα μέρη, όπως το Ποζιτάνο, το Σεν Τροπέ ή ακόμη και η Μαγιόρκα μπορεί να βρεθούν εκτός πλάνων αυτό το καλοκαίρι, αφού η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία φαίνεται να ακολουθούν μία πιο συντηρητική προσέγγιση στο θέμα του ανοίγματος των συνόρων. Από τις τρεις χώρες, η πιο αισιόδοξη είναι η Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ελπίζει ότι οι πρώτοι ταξιδιώτες από την ΕΕ θα μπορέσουν να εισέλθουν στη χώρα στις 21 Ιουνίου, ενώ θα δεχθεί τουρίστες από άλλες χώρες από τον Ιούλιο και μετά, κατόπιν διμερών συμφωνιών.

«Αγαπάμε την Ιταλία – είναι το αγαπημένο μας μέρος στον κόσμο», λέει ο Jack Ezon, του οποίου η εταιρεία συμβούλων ταξιδιού με έδρα τις ΗΠΑ, Embark Beyond, εξυπηρετεί πελάτες με υψηλά εισοδήματα. «Αλλά με βάση αυτά που ακούμε από τους ντόπιους, δεν είμαι σίγουρος ότι θα είναι ανοιχτή η χώρα για τους Αμερικανούς αυτό το καλοκαίρι.»

«Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την Γαλλία και την Ισπανία», προσθέτει ο Ezon. Αντ ‘αυτού, ενθαρρύνει τους πελάτες του να κάνουν κράτηση με δυνατότητα επιστροφής χρημάτων, για διαμονή σε βίλες και θέρετρα σε όλη την Ελλάδα και στο Μποντρούμ της Τουρκίας. Μόλις αυτήν την εβδομάδα, η Ελλάδα ανακοίνωσε τα σχέδια της να επιτρέψει σε όλους τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες την είσοδο από τον Μάιο. Στην Τουρκία, τα σύνορα είναι ανοιχτά από τα μέσα του 2020.

Επίσης ελπιδοφόρα φαίνεται να είναι και η Κύπρος – η οποία έχει ανακοινώσει μια πολιτική που επιτρέπει την είσοδο σε Βρετανούς εμβολιασμένους αυτό το καλοκαίρι – και η Πορτογαλία, η οποία μπορεί σύντομα να κάνει το ίδιο.

Τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας

«Η Emirates ξεκινά ξανά τις πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα την 1η Ιουνίου και θέλουμε οι πελάτες μας να είναι οι πρώτοι που θα κλείσουν θέσεις όταν συνειδητοποιήσουν ότι τίποτα άλλο δεν ανοίγει. Αν αυτό είναι το μόνο μέρος που μπορούν να πάνε οι άνθρωποι, θα πρέπει να βιαστούν», επισημαίνει ο Ezon.

Οι ξενοδόχοι στα ελληνικά νησιά βασίζονται σε αυτό. Ο Daniel Kerzner, ιδιοκτήτης του θέρετρου Santorini Sky, που μόλις άνοιξε και διαθέτει έξι βίλες, δεν έχει επηρεαστεί από την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων, η οποία λέει ότι περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηπειρωτική χώρα.

«Η Ελλάδα έκανε φανταστική δουλειά πέρυσι, προετοιμάζοντας την τουριστική περίοδο και θέτοντας περιορισμούς πριν από αυτήν. Το ίδιο συμβαίνει τώρα», λέει. «Είμαστε το ιδανικό μέρος για την επανεκκίνηση του τουρισμού το 2021.»

Ο Tumpowsky του Skylark λέει ότι η χώρα του Αιγαίου έχει πολλά πλεονεκτήματα αυτό το καλοκαίρι: «Η Ελλάδα έχει πολλά υπαίθρια ξενοδοχεία, τα οποία δεν είχαν πολλά προβλήματα το περασμένο καλοκαίρι όταν άνοιξαν». Πιστεύει ότι η απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει στους ξένους να την επισκεφτούν, θα μπορούσε να πιέσει και άλλες χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική, όμως δεν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ευρώπη πριν από τον Αύγουστο.

Για να διαχειριστεί αυτή την αβεβαιότητα, ο Ezon συμβουλεύει τους πελάτες του να κλείσουν «τις σίγουρες διακοπές» σε ΗΠΑ, Ελλάδα ή Τουρκία και ένα δεύτερο πακέτο για Ιταλία ή Γαλλία και να αποφασίσουν τι θα κάνουν όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το άνοιγμα των συνόρων.

Όσοι θέλουν να ταξιδέψουν πρέπει να κάνουν τώρα τις κρατήσεις τους.

«Ορισμένοι πελάτες έχουν δεσμεύσει τα χρήματα τους σε διάφορα μέρη του κόσμου», επισημαίνει ο Tumpowsky, αναφερόμενος σε πιστώσεις και κουπόνια που προσφέρθηκαν στους ταξιδιώτες όταν ακύρωσαν τα σχέδιά τους για το 2020. Ειδικά αν αυτές οι πιστώσεις κινδυνεύουν να λήξουν, είναι λογικό να πρέπει να κλείσετε θέση ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά.

Για ορισμένους Αμερικανούς, ο καλύτερος τρόπος να κάνουν εγγυημένα ένα ταξίδι στην Ευρώπη είναι να το προγραμματίσουν για το φθινόπωρο.

Ο Kerzner, ξενοδόχος της Σαντορίνης αναφέρει: «Με το 2021 να ξεκινάει αργά και τα περιορισμένα ταξίδια του 2020, αναμένουμε ότι η σεζόν θα διαρκέσει περισσότερο από το συνηθισμένο – πιθανότατα όλο το χρόνο».

Ο Tumpowsky προσθέτει ότι οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι έτοιμοι να δράσουν γρήγορα, ανεξάρτητα από το πού ή πότε σκοπεύουν να πάνε.

«Η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson πρόκειται να αλλάξει το παιχνίδι για όλους», υποστηρίζει, αναμένοντας ότι το νέο εμβόλιο μίας δόσης θα κάνει όλο και περισσότερους ανθρώπους να προχωρήσουν σε εμβολιασμό. «Σε έξι εβδομάδες», προβλέπει, «όλα αυτά έχουν τελειώσει. Ο κόσμος πρόκειται να βάλει την τέταρτη ταχύτητα – και πολύ γρήγορα».

Δείτε επίσης:

Ένα ταξίδι στο χρόνο: 6 ευρωπαϊκές πόλεις μας μεταφέρουν στον Μεσαίωνα

Πού θα επιθυμούσατε να ταξιδέψετε μόλις γίνουν και πάλι ασφαλή τα ταξίδια;

Γραφικό χωριό στην Ιταλία πληρώνει όσους θέλουν να μετακομίσουν και να εργαστούν εκεί

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις