TRAVEL

Ένα ταξίδι στο χρόνο: 6 ευρωπαϊκές πόλεις μας μεταφέρουν στον Μεσαίωνα

Πράγα, Τσεχία, πηγή: Instagram

Ένα ταξίδι στο χρόνο σε πόλεις που μοιάζουν να βγήκαν κατευθείαν από τις σελίδες της Ιστορίας

Οι ταξιδιωτικοί προορισμοί είναι αμέτρητοι και καθένας έχει κάτι ξεχωριστό να μας προσφέρει. Σε κάθε ταξίδι που κάνουμε, αναζητούμε τα αυθεντικά στοιχεία του προορισμού που επισκεπτόμαστε, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, τα σημεία εκείνα που θα μας κάνουν να ταξιδέψουμε στο χρόνο, να μάθουμε λίγα πράγματα για την ιστορία του και να γίνουμε για λίγο κομμάτι του.

Το πέρασμα του χρόνου έχει ως φυσικό αποτέλεσμα οι πόλεις να εκσυγχρονίζονται, να αλλάζουν πρόσωπο και μορφή, για να προσαρμοστούν στους νέους, φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες πόλεις που αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν την αυθεντική φυσιογνωμία τους και προτιμούν να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν την ιστορική διαδρομή τους.

Τέτοιες πόλεις είναι και ορισμένες από εκείνες που δημιουργήθηκαν κατά τον Μεσαίωνα, δηλαδή σε μια περίοδο περίπου 1000 ετών μεταξύ της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και της έναρξης της Αναγέννησης στην Ευρώπη, η οποία τερματίστηκε πριν από περίπου 500 χρόνια.

Αν κανείς αναλογιστεί την χρονική απόσταση που χωρίζει το σήμερα από τον Μεσαίωνα, θα διαπιστώσει ότι είναι εντυπωσιακό που ορισμένοι προορισμοί έχουν καταφέρει να διατηρήσουν στο χρόνο, και παρά τις ιστορικές συγκρούσεις που μεσολάβησαν, αναλλοίωτα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που αφηγούνται την μεγάλη και ενδιαφέρουσα ιστορία τους.

Ολόκληρες μεσαιωνικές πόλεις, σαν να έχουν βγει από τις σελίδες κάποιου βιβλίου ιστορίας, έχουν επιβιώσει στο σήμερα, διατηρώντας έντονη τη ρομαντική διάθεση μίας άλλης εποχής και προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να κάνουμε παράλληλα ένα ταξίδι στο χρόνο, γνωρίζοντας μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για το χθες.

Οι παρακάτω πόλεις αποτελούν ζωντανά μουσεία των μεσαιωνικών χρόνων και είναι τόσο καλά διατηρημένες, που θα σας βάλουν για τα καλά στο κλίμα μίας άλλης εποχής, πολύ μακρινής από τη δική μας.

Ας τις γνωρίσουμε!

1. Monsanto, Πορτογαλία

Το πορτογαλικό Monsanto ίσως δεν αποτελεί το τυπικό δείγμα μεσαιωνικής πόλης που έχουμε στο μυαλό μας. Ωστόσο, στοιχεία όπως τα περίφημα εκκλησιαστικά κωδωνοστάσιά του, αλλά και το κυρτό τείχος του, με τους διάστικτους πύργους είναι μόνο λίγα απ’ όσα καθιστούν την πόλη ένα αληθινό μεσαιωνικό στολίδι.

Το γραφικό χωριό στην πλαγιά του βουνού μοιάζει να «πάγωσε» στο χρόνο, αφού έχει καταφέρει να διατηρήσει ζωντανά όλα τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του παρελθόντος, ταξιδεύοντάς μας σε μία άλλη εποχή, με ιππότες και ιστορικές μάχες.

Εκτός από τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική του, που συνδυάζει το κλασσικό ρωμαϊκό στιλ με τις μοναδικές πορτογαλικές πινελιές Manueline, το εντυπωσιακότερο όλων των στοιχείων του Monsanto είναι η πληθώρα των γιγαντιαίων ογκόλιθων που ορίζουν το τοπίο της.

Η ιδιαίτερη αυτή φυσιογνωμία του χωρίου προέκυψε καθώς οι πρώτοι κάτοικοι του Monsanto, αντί να μετακινήσουν τους επιβλητικούς ογκόλιθους ή να τους σπάσουν για να τους χρησιμοποιήσουν ως οικοδομικά υλικά, έχτισαν το χωριό γύρω από αυτούς. Φρόντισαν, δε, οι ογκόλιθοι να ενταχθούν απόλυτα στη δομή του χωριού, ενσωματώνοντας μερικούς από αυτούς στις δομές των κτηρίων που κατασκεύασαν.

Το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε από την ιδέα αυτή είναι ότι ορισμένα εκ των σπιτιών φαίνονται σφηνωμένα ανάμεσα στις τεράστιες μάζες της πέτρας, ενώ άλλα δείχνουν σαν να συνθλίβονται κάτω από αυτά. Τίποτα απ’ όλα αυτά, όμως, δεν συμβαίνει, καθώς αυτό αποτελεί απλώς το ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρουν οι κατασκευές των κατοίκων.

Το μεσαιωνικό τοπίο συμπληρώνουν τα στενά δρομάκια του χωριού, τα οποία μάλιστα δεν επιτρέπουν στα σύγχρονα αυτοκίνητα να αλλοιώσουν την αισθητική του παρελθόντος που απαντάται εδώ. Έτσι, κυρίαρχοι τρόποι μετακίνησης στο Monsanto είναι το περπάτημα ή η μεταφορά με γαϊδουράκι.

2. Πράγα, Τσεχία

Αναμφισβήτητα, η τσέχικη πρωτεύουσα αποτελεί σήμερα έναν από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ευρώπη και όχι άδικα. Η μοναδική φυσιογνωμία της την ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη πόλη της «γηραιάς ηπείρου».

Τη φυσιογνωμία αυτή, η Πράγα την οφείλει εν μέρει στην μεσαιωνική ιστορία της, η οποία είχε την ευλογία να βγει σχεδόν αλώβητη από τα δεινά του Α’ και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έτσι, η πόλη θεωρείται σήμερα η πιο καλοδιατηρημένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η αρχιτεκτονική της πόλης μαρτυρά τις γοτθικές επιρροές της, που πρωταγωνιστούν απ’ άκρη σ’ άκρη. Η παραδοσιακή ομορφιά της απογειώνεται στην πλατεία της Παλιάς Πόλης, το αστικό εκείνο κομμάτι που φυλάσσει καλύτερα από κάθε άλλο την ιστορία του Μεσαίωνα στους «κόλπους» του.

Η αύρα εποχής που δημιουργεί το άρτιο μείγμα γοτθικής αρχιτεκτονικής και μπαρόκ στοιχείων, σε συνδυασμό με την γραφική Παλιά Πόλη στις όχθες του ποταμού Μολδάβα και τη σημαντική πολιτιστική κληρονομιά που «κουβαλά», καθιστούν αναμφίβολα την Πράγα ως μία από τις πιο ατμοσφαιρικές πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Από τις αντικερί μέχρι τα κουλτουριάρικα καφέ, που σύχναζαν οι διανοούμενοι των αρχών του προηγούμενου αιώνα, όλα συμβάλλουν στην δημιουργία μίας αίσθησης που δεν μπορεί να σας προσφέρει καμία άλλη πόλη.

Το ιστορικό κέντρο θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας. Η εμπειρία είναι απολαυστική, καθώς μπορείτε να το εξερευνήσετε όλο με τα πόδια, «σκοντάφτοντας» κάθε λίγο σε κάτι αξιόλογο για να θαυμάσετε: ένα άγαλμα, έναν μπαρόκ τρούλο, μια γοτθική αψίδα, μια περίτεχνη πρόσοψη κτιρίου.

Η οδός Parizska, που ξεκινάει από την πλατεία της Παλιάς Πόλης και καταλήγει στο ποτάμι, είναι ο πιο λαμπερός δρόμος του κέντρου, τόσο χάρη στην αρχιτεκτονική της, όσο και γιατί εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα τα επώνυμα καταστήματα.

Αισθανθείτε την πριγκιπική αύρα της γέφυρας του Καρόλου και εξερευνήστε το κάστρο και τη γειτονιά του Κάφκα, που αποτελούν μερικά από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα.

Εκεί θα βρείτε επίσης και το παλαιότερο μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι του κόσμου, το Οrloj, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά μέχρι και σήμερα.

Η Παλιά Πόλη της Πράγας έχει τέτοια πολιτιστική σημασία, που έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Εβραϊκή Γειτονιά, βόρεια της Παλιάς Πόλης, με τα μοντέρνα μπαράκια και τις μπουτίκ, προσφέρεται για μια πιο ήσυχη βόλτα, ενώ έξω από το ιστορικό κέντρο, οι αρ νουβό γειτονιές και τα κομμουνιστικά κτίρια, που μοιάζουν τόσο μεταξύ τους, διηγούνται μια άλλη πλευρά της ιστορίας της πόλης.

Αν θέλετε να απολαύσετε υπέροχη θέα της πόλης, επισκεφθείτε τον πύργο τηλεόρασης Zizkov.

Για να καταλάβουμε την τεράστια πολιτιστική σημασία αυτής της πόλης, αρκεί να γνωρίζουμε ότι στον ιστότοπο της UNESCO το ιστορικό κέντρο της Πράγας αναφέρεται ως «μια υπέρτατη εκδήλωση της μεσαιωνικής αστικοποίησης».

Για να ολοκληρώσετε την ταξιδιωτική σας εμπειρία στην τσέχικη πρωτεύουσα, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε παραστάσεις και συναυλίες κλασικής μουσικής, βραδιές τζαζ, αλλά και να γνωρίσετε τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Οι μπυραρίες, αλλά και οι μουσικές εκδηλώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας της Πράγας.

3. Bruges, Βέλγιο

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Visit Bruges (@visitbruges)

Η βελγική πόλη, που συχνά αποκαλείται και «Βενετία του Βορρά», θεωρείται μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης.

Το μεγαλύτερο μέρος της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής της πόλης παραμένει εντυπωσιακά ανέπαφο, γι’ αυτό και η Μπριζ θα σας ταξιδέψει εύκολα στο παρελθόν. Το βλέμμα σας θα γεμίσει από το γοτθικό τοπίο αυτής της ευρωπαϊκής πόλης, το ιστορικό κέντρο της οποίας ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2000.

Γραφικές πλατείες, ονειρικά κανάλια και λιθόστρωτα καλντερίμια συνθέτουν το τοπίο της βελγικής πόλης, δίνοντας έντονα την αίσθηση ότι ο χρόνος εδώ έχει σταματήσει πολλούς αιώνες νωρίτερα.

Η «γέννηση» της πόλης χρονολογείται περίπου στο 862 π.Χ., έχοντας αρχικά τη μορφή ενός κάστρου στο βάλτο που σχημάτιζε ο ποταμός Reie. Σήμερα, το κάστρο δεν υπάρχει πια, αντικαταστάθηκε ωστόσο από την επιβλητική πλατεία Burg, που παραμένει επί αιώνες το ιστορικό κέντρο της πόλης.

Τριγυρίζοντας στην πόλη, θα διαπιστώσετε ότι το πιο εντυπωσιακό κτήριο είναι αυτό του Δημαρχείου (Stadhuis), το οποίο χρονολογείται από την εποχή που η Μπριζ αποτελούσε κέντρο του διεθνούς εμπορίου.

Σημαντικό κέντρο εμπορίου και πολιτισμού η Μπριζ αποτέλεσε κατά τη χρυσή εποχή του, δηλαδή από τον 12ο έως τον 15ο αιώνα. Ωστόσο, από το 1500 και έπειτα, η μεσαιωνική πόλη γνώρισε σταδιακή πτώση της ευημερίας της, έχασε την αίγλη της και παρέμεινε στη σκιά επί 4 αιώνες, ως η μεσαιωνική επαρχιακή πόλη με τα πτωχοκομεία -που θα δείτε ακόμη και σήμερα ασβεστωμένα- και τις βιοτεχνίες δαντέλας.

Παρά την πτώση του στην αρχαιότητα, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, η Μπριζ γνώρισε μία αναζωογόνηση και επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς αναγνωρίστηκε ως «ιστορικό κόσμημα» και ξεκίνησε μια καμπάνια συντήρησης και αποκατάστασής της.

Σταδιακά, εξελίχθηκε σε τουριστικό προορισμό με ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία, εστιατόρια, σοκολατερί και μπαρ. Σήμερα, η πόλη έχει μεταμορφωθεί στον πιο σημαντικό τουριστικό προορισμό του Βελγίου.

4. Τολέδο, Ισπανία

Ανακηρυγμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO ήδη από το 1986, το Τολέδο είναι ίσως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μεσαιωνικές πόλεις που υπάρχουν ακόμη σήμερα.

Η ισπανική πόλη χαρακτηρίζεται από ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πολιτισμικό μωσαϊκό, αποτελούμενο από χριστιανικές, μουσουλμανικές και εβραϊκές επιρροές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το Τολέδο είναι αλλιώς γνωστό και ως η «Πόλη τριών πολιτισμών».

Οι τρεις διαφορετικοί πληθυσμοί φαίνεται ιστορικά να συγκατοικούν στο Τολέδο καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, περνώντας μάλιστα περιόδους κατά τις οποίες συνυπήρχαν αρμονικά.

Έτσι, φθάνοντας σήμερα στο Τολέδο, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τα αρχαία τείχη της πόλης, εντός των οποίων «κρύβονται» ο πανέμορφος γοτθικός καθεδρικός ναός, οι Σεφαρδικές συναγωγές, αλλά και τα πανέμορφα τζαμιά, που χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα.

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαθεί στα στρογγυλά πλακόστρωτα δρομάκια του Τολέδο και να βυθιστεί στο νοητό ταξίδι σε μία άλλη εποχή, με ενδιαφέρουσα ιστορία.

Η ισπανική πόλη διαθέτει αμέτρητους ιστορικούς και πολιτιστικούς «θησαυρούς», επομένως όσα έχετε να κάνετε και να δείτε εδώ δεν εξαντλούνται ποτέ!

5. Citta di San Marino, Ιταλία

Η πόλη του Σαν Μαρίνο είναι η κορωνίδα της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου, της μοναδικής πόλης – κράτους στην επικράτεια της Ιταλίας και ανεξάρτητης Δημοκρατίας από τον 13ο αιώνα. Η πρωτεύουσα του κρατιδίου «κάθεται» μεγαλοπρεπώς πάνω στο Monte Titano, το υψηλότερο σημείο της χώρας.

Την «καρδιά» της πόλης φυλά καρτερικά ένα τείχος, που σχηματίζει ένα φρούριο, το οποίο συνδέει τους 3 πύργους της πόλης. Οι 3 πύργοι, αν και σήμερα γίνονται αντιληπτοί ως μία ενιαία φυσιογνωμία, στην πραγματικότητα χτίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, μεταξύ του 11ου και του 14ου αιώνα, με στόχο την προστασία της πόλης από εξωτερικές απειλές.

Η πόλη του Σαν Μαρίνο εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διατηρεί σε εξαιρετικό βαθμό τον μεσαιωνικό χαρακτήρα της. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, το ιστορικό κέντρο του Σαν Μαρίνο στο όρος Titano απαντάται επίσης στη λίστα της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

6. Carcassonne, Γαλλία

Η οχυρωμένη μεσαιωνική πόλη της Γαλλίας μοιάζει πραγματικά να έχει βγει από κάποιο παιδικό παραμύθι, με ιστορίες γενναίων ιπποτών και φανταστικές αποστολές. Η Carcassonne έχει καταφέρει να διατηρήσει ζωντανά τα μεσαιωνικά τείχη της, τα οποία έχουν μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα.

Τα τείχη, όμως, δεν στέκουν μόνα τους, καθώς 52 επιβλητικοί πύργοι είναι τοποθετημένοι στρατηγικά σε όλο το μήκος τους, βοηθώντας την πόλη να διατηρεί ακόμη πιο έντονα τον αυθεντικό της χαρακτήρα.

Αυτή η εντυπωσιακή δομή σχεδιάστηκε ως προπύργιο, για να προστατεύσει την πόλη από επιθέσεις. Στα τείχη αυτά έχει γραφτεί μία μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία, διανθισμένη με πολλές μάχες που κερδήθηκαν ή χάθηκαν.

Τα τείχη, μάλιστα, κινδύνευσαν κάποτε να εξαφανιστούν, καθώς ήρθαν αντιμέτωπα με φθορά, αλλά και την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να τα κατεδαφίσει. Συγκεκριμένα, πολλά χρόνια μετά την αποστρατικοποίηση του μεσαιωνικού φρουρίου από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη κατά την περίοδο της Αποκατάστασης, τα τείχη παρουσίασαν σοβαρή φθορά, με αποτέλεσμα το 1849 η γαλλική κυβέρνηση να διατάξει την κατεδάφισή τους.

Ωστόσο, η αντίσταση των ντόπιων στην απόφαση αυτή ήταν τέτοια, που τελικά αποφασίστηκε να αποκατασταθούν και να διατηρηθούν ως ιστορικό μνημείο.

Πολλά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1997, η διατηρημένη μεσαιωνική φυσιογνωμία της ανέδειξε την Carcassonne σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Σήμερα, η πόλη αποτελεί έναν διάσημο τουριστικό προορισμό στην Γαλλία, που ανταγωνίζεται ευθέως τον μεγαλύτερο μεσαιωνικό «αντίπαλό» του, το μυθικό κάστρο Mont Saint Michel και το γειτονικό χωριό του.

Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαλέξετε την αγαπημένη σας μεσαιωνική πόλη και να ξεκινήσετε να ονειρεύεστε το ταξίδι σας εκεί!

Διαβάστε ακόμη:

Απόδραση στο Amalfi Coast: Παραμυθένιο τοπίο με «άρωμα» ιταλικής ριβιέρας

Πού θα επιθυμούσατε να ταξιδέψετε μόλις γίνουν και πάλι ασφαλή τα ταξίδια;

Αυτοί είναι οι προορισμοί που θα μας απασχολήσουν το 2021

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση