NEED TO KNOW

Χριστίνα Σακελλαρίδη: Αισιοδοξία για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας μετά το Brexit

Χριστίνα Σακελλαρίδη: Αισιοδοξία για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας μετά το Brexit

Στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις στην μετά Brexit εποχή αναφέρθηκε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου – Ενημέρωση Ελληνικών Επιχειρήσεων για τις κύριες μεταβολές από 01.01.2021».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με την Enterprise Greece, το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και τον ΣΕΒΕ – Σύνδεσμο Εξαγωγέων.

Η κ. Σακελλαρίδη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του συνδέσμου, σχολιάζοντας το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου στη μετά Brexit εποχή τόνισε πως οι δεσμοί ανάμεσα στις δυο πλευρές είναι ιστορικοί και διαχρονικοί. Επιπλέον, δήλωσε πεπεισμένη και αισιόδοξη ότι θα διατηρηθεί η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Μεγάλη Βρετανία, «με δεδομένη και την τιτάνια προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα το εξαγωγικό εμπόριο». Ήδη, όπως είπε η ίδια, η προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς, βάζοντας το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Μεγάλης Βρετανίας σε θετική τροχιά.

Υπογράμμισε μάλιστα πως τα ελληνικά τρόφιμα κατάφεραν να διατηρήσουν τη δυναμική τους στην αγγλική αγορά ακόμη και στη διάρκεια της πανδημίας, αποδεικνύοντας πως εξακολουθούν να απολαμβάνουν της αποδοχής των βρετανών καταναλωτών ενώ κλείνοντας εστίασε στις προοπτικές που ανοίγονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο κερδίζει ολοένα και περισσότερο χώρο.

Η πρόεδρος υπενθύμισε ότι η Μεγάλη Βρετανία παραμένει και το 2020 η 7η σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες στο εξωτερικό, ενώ το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 2019 για πρώτη φορά πλεονασματικό, μετά την τριετία 2015 έως το 2018, κατά την οποία ήταν ελλειμματικό.

 

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη Βρετανία: Διπλασιάστηκαν οι πάσχοντες από κατάθλιψη λόγω πανδημίας

10 νέα δάση σε 5 μόλις μήνες: Το σχέδιο της Αγγλίας για το περιβάλλον

Πάνω από 1,6 τρισ. δολάρια και 7.500 εργαζόμενοι έχουν φύγει από τη Βρετανία λόγω Brexit

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση