NEED TO KNOW

Covid-19: H Νέα Ζηλανδία ισχυρίζεται ότι δεν έχει πλέον κρούσματα

Photo by Martin Sanchez on Unsplash

Η Νέα Ζηλανδία αναφέρει ότι έχει σταματήσει την κοινοτική μετάδοση του covid-19, εξαλείφοντας αποτελεσματικά τον ιό. Η πρωθυπουργός Jacinda Ardern είπε ότι ο ιός έχει «εξαλειφθεί». Αυτό άλλωστε δείχνουν και τα μονοψήφια νούμερα των κρουσμάτων, εδώ και αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει να επικρατεί πλήρης εφησυχασμός. Το ότι είναι θετικό το κλίμα, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκύψουν νέα κρούσματα, αν δεν συνεχιστούν να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης. Τα ευχάριστα νέα ήρθαν λίγες ώρες την άρση του lockdown.

Από τις 28 Απριλίου, ορισμένες μη απαραίτητες επιχειρηματικές, υγειονομικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα μπορούν να συνεχίσουν. Όμως, τα περισσότερα άτομα θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους ανά πάσα στιγμή και να αποφεύγουν όλες τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Η πρωθυπουργός, κάνει αργά και σταθερά βήματα ώστε να επανέρθει η χώρα σταδιακά στους κανονικούς ρυθμούς της. Σε συνέντευξη τύπου ανέφερε:”Ανοίγουμε την οικονομία, αλλά δεν ανοίγουμε την κοινωνική ζωή των ανθρώπων”.

Η Νέα Ζηλανδία είναι από τις χώρες που ανέφερε λιγότερα από 1.500 επιβεβαιωμένα ή πιθανά κρούσματα κορονοϊού και 19 θανάτους.

Ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της Νέας Ζηλανδίας Ashley Bloomfield, δήλωσε ότι ο μικρός αριθμός νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες “μας δίνει εμπιστοσύνη ότι έχουμε επιτύχει τον στόχο μας για την εξάλειψη”.

Προειδοποίησε ότι η “εξάλειψη” δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα κρούσματα, αλλά ότι γνωρίζουν από πού προέρχονται. Το ίδιο αισιόδοξη είναι και η Ardren, η οποία επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εξάπλωση ορφανών κρουσμάτων προσθέτοντας: “Κερδίσαμε αυτήν τη μάχη”. Παρόλα αυτά, είπε ότι η χώρα “πρέπει να επαγρυπνεί εάν θέλουμε να τη διατηρήσουμε έτσι”.

Πώς ανταποκρίθηκε η Νέα Ζηλανδία στον ιό;

Η χώρα ακολούθησε ορισμένους από τους πιο δύσκολους περιορισμούς στον κόσμο, για ταξίδια και δραστηριότητες νωρίς στην πανδημία, όταν είχε μόνο μερικές δεκάδες περιπτώσεις.

Έκλεισε τα σύνορά της, άρχισε να επιβάλλει την καραντίνα σε όλες τις αφίξεις στη χώρα, όρισε ένα αυστηρό lockdown και εγκατέστησε μια εκτενή επιχείρηση δοκιμών και ανίχνευσης επαφών και κρουσμάτων

Οι παραλίες, οι προκυμαίες και οι παιδικές χαρές έκλεισαν στις 26 Μαρτίου, όπως και τα γραφεία και τα σχολεία. Τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν επίσης κλειστά, συμπεριλαμβανομένης της και της κατ’ οίκον παράδοσης αλλά και του take away.

Η Ardern είπε ότι η μοντελοποίηση αυτή, έδειξε ότι η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να είχε περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις την ημέρα εάν δεν είχε προκαλέσει τόσο νωρίς το lockdown.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απομακρυσμένη τοποθεσία της Νέας Ζηλανδίας και τα κλειστά σύνορα λειτούργησαν υπέρ της όταν ξέσπασε ο ιός. Η κυβέρνηση επικροτήθηκε επίσης για τη σαφήνεια των μηνυμάτων της καθ’ όλη την κρίση.

Οι μαζικές συγκεντρώσεις εξακολουθούν να απαγορεύονται, τα εμπορικά κέντρα παραμένουν κλειστά και τα περισσότερα παιδιά δεν θα γυρίσουν άμεσα στο σχολείο. Τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας μένουν ακόμα κλειστά.