NEED TO KNOW

«Δεν είναι αυτή η δουλειά μας»: 9 στις 10 γυναίκες παρενοχλούνται σεξουαλικά στην εργασία τους

Σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό: Υποθέσεις που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη
Photo by Karolina Grabowska from Pexels

«Εργαζόμουν σ’ ένα εστιατόριο και δίπλα ξεκίνησε να χτίζεται ένα ξενοδοχείο. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου, γύρω στα 60, έκανε το εστιατόριο στέκι του. Από κάποια στιγμή και μετά ερχόταν και με έψαχνε κι άμα με πετύχαινε, πετούσε υπονοούμενα σεξουαλικού περιεχομένου, χωρίς να ντρέπεται. Το θεωρούσε δεδομένο ότι θα κατέληγα μαζί του. Μου ζητούσε το τηλέφωνο μου, μου έκανε πρόταση για δουλειά, αρνήθηκα. Έφευγα από το μαγαζί και κοιτούσα πίσω μου αν με ακολουθεί. Έκανα ότι μπαίνω στο λεωφορείο και κρυβόμουν να πάρω το επόμενο. Να σπαταλάς τόση ενέργεια καθημερινά για να νιώθεις ασφαλής».

Αυτό ανέφερε η 26χρονη Α. στο πλαίσιο της έρευνας «Δεν είναι αυτή η δουλειά μας» που πραγματοποίησε η ActionAid για τη σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στην εργασία. Και, σίγουρα, δεν είναι η μόνη. Ούτε κι αποτελεί εξαίρεση – είναι, μάλιστα, ο κανόνας και μαρτυρά μία πραγματικότητα που βιώνουν σχεδόν 9 στις 10 γυναίκες στη χώρα μας.

Αυτό, δυστυχώς, δε μας προκαλεί έκπληξη. Γνωρίζουμε τι συμβαίνει, το έχουμε δει, ίσως και να το έχουμε νιώσει. Διαβάζοντας, όμως, τον αριθμό, καταλαβαίνουμε πως ήρθε η ώρα να αλλάξουν τα πράγματα.

Μέσω της εκτρατείας «Ποτέ και Πουθενά» για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, η ActionAid έρχεται να καλύψει το υπάρχον κενό δεδομένων στην Ελλάδα, επιλέγοντας τους κλάδους του τουρισμού, του επισιτισμού και γενικότερα της βιομηχανίας της φιλοξενίας, καθώς εκεί απασχολούνται οι περισσότερες εργαζόμενες στη χώρα. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών QED, για λογαριασμό της ActionΑid, τον Ιούλιο του 2020. Tο δείγμα της ποσοτικής έρευνας αποτέλεσαν 1.001 γυναίκες, ηλικίας 18-65 ετών σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ η υλοποίηση της ερευνητικής εστίασης στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού έγινε σε δείγμα 376 γυναικών, ηλικιών 18-65 ετών, πανελλαδικά. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

Ο αυτουργός σε ποσοστό 50% ήταν κάποιος συνάδελφος ενώ 1 στις 4 εργαζόμενες  περίπου αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν πελάτης και 1 στις 5 φορές εμπλέκεται ο διευθυντής/ ιδιοκτήτης της επιχείρησης. Όπως αναφέρουν οι ερωτώμενες, σε πάνω από τις μισές περιπτώσεις (56%) οι παραβιαστικές συμπεριφορές εκδηλώνονται στον χώρο του γραφείου τους. Το θέμα φαίνεται να αφορά σε όλες τις γυναίκες, ανεξαιρέτως ηλικίας, περιοχής, εκπαιδευτικού επιπέδου κ.λ.π.

Στον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, επίσης το 85% των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας με 1 στις 3 εργαζόμενες να τη βιώνει καθημερινά ή συχνά. Μάλιστα 3 στις 4 γυναίκες έχουν νιώσει ανεπιθύμητη σωματική επαφή, ενώ παραπάνω από 4 στις 10 γυναίκες έχουν υποστεί πίεση για ερωτικό ραντεβού, stalking και μηνύματα προσβλητικού περιεχομένου. Συνολικά, περίπου το 80% των εργαζομένων γυναικών στον κλάδο έχουν γίνει στόχος βλεμμάτων και λεκτικής σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και αποδέκτες σεξουαλικών ιστοριών. «Αν του πεις του άλλου “τι κοιτάς ρε”, θα σου πει “τι πού κοιτάω, το βλέμμα μου είναι και πέφτει όπου θέλει” και αυτό δεν ξέρω πώς να το διαχειριστώ. Δεν έχω αποδείξεις ότι υπάρχει. Και είναι σαν να παίζεις το παιχνίδι του άλλου γιατί νιώθω ότι αυτό θέλει, να ξεκινήσεις μια αντιπαράθεση και να σε βγάλει “τρελή”», ανέφερε η  Ε., 41 ετών, εργαζόμενη στον χώρο της εστίασης.

Χαρακτηριστικό της έντασης του προβλήματος της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους του τουρισμού και της εστίασης είναι ότι το 22% των γυναικών αναφέρουν ότι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικής επίθεσης ή βιασμού. Επίσης,  το 27% δηλώνει ότι έχουν υπάρξει θύματα σεξουαλικού εκβιασμού. Τα αντίστοιχα ποσοστά για γυναίκες από τον γενικό πληθυσμό είναι 13% και 18% αντίστοιχα.

«Δεν είναι αυτή δουλειά μας», λένε όλες εκείνες που έρχονται αντιμέτωπες με άνδρες που δε δείχνουν κανένα σεβασμό απέναντί τους, άνδρες που θεωρούν δικαίωμά τους να λένε και να κάνουν ό, τι θέλουν εξαιτίας του φύλου τους. Και έχουν δίκιο. Δεν είναι δουλειά καμίας να υπομένει τέτοιες συμπεριφορές.

 

Διαβάστε επίσης:

«Συνέβη παλιά. Συμβαίνει και τώρα»: Οι γυναίκες της Δανίας για τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας

Τι δεν μπορούσαν να κάνουν οι γυναίκες 50 χρόνια πριν;

Έφη Αχτσιόγλου: O σεξισμός είναι πολύ πιο ωμός εκεί που η θέση δεν είναι από μόνη της «προνομιούχα»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση