NEED TO KNOW

Τι δεν μπορούσαν να κάνουν οι γυναίκες 50 χρόνια πριν;

Photo by Elevate on Unsplash

Λίγες μέρες πριν, είδαμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μόλις 52.2/100 βαθμούς, 15.7 μονάδες χαμηλότερα από το μέσο όρο. Το σκορ της χώρας μας έχει αυξηθεί κατά 3.6 μονάδες από το 2010,όμως παραμένει σταθερά το κατώτατο.

Στην Πολωνία οι διαδηλώσεις κατά του παράλογου νόμου που απαγορεύει τις εκτρώσεις συνεχίζονται, με εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να ζητούν την κατάργηση του από την κυβέρνηση.

Η ιστορία όμως, δείχνει ότι οι γυναίκες είναι μαχήτριες και δεν το βάζουν κάτω, αποδεικνύοντας ότι  δύναμη είναι όντως γένους θηλυκού.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα της επικαιρότητας είναι η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ (Alexandria Ocasio Cortez), η πολιτικός και ακτιβίστρια από το Μπρονξ (Bronx) που εξελέγη στο Κονγκρέσο και κατάφερε να ταράξει τα νερά της πολιτικής των ΗΠΑ κάνοντας τον Trump να χάσει την ψυχραιμία του αποκαλώντας την «αδύναμη φοιτήτρια», όταν δεν είχε άλλο επιχείρημα να την αντικρούσει και η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν (Jacinda Arndern) η οποία επανεκλέχθηκε θριαμβευτικά στις εθνικές εκλογές, μετά την επιτυχημένη διαχείριση, που έβγαλε νικήτρια τη χώρα της κατά της διασποράς της πανδημίας, φέρνοντας την στην κορυφή του κόσμου ως τη γυναίκα που νίκησε τον κορονοϊό.

Η πρόοδος των γυναικών σχετικά με τα δικαιώματα τους και τη θέση τους στον ανδροκρατούμενο κόσμο είναι σημαντική, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πενήντα χρόνια πριν, δεν τους επιτρεπόταν απλά βασικά πράγματα.

Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Δεν μπορούσαν να έχουν δική τους πιστωτική κάρτα

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Smithsonian, μόλις πριν από 40 χρόνια, οι γυναίκες που υπέβαλαν αίτηση για πιστωτικές κάρτες ήταν υποχρεωμένες να απαντήσουν σε πολλές προσωπικές ερωτήσεις, όπως εάν ήταν παντρεμένη ή ανύπαντρη και αν σχεδίαζε ή όχι να αποκτήσει παιδιά. Πολλές τράπεζες απαιτούσαν επίσης από τις γυναίκες να έχουν έναν άνδρα να υπογράψει ως εγγυητής τις αιτήσεις τους για πιστωτικές κάρτες.

Ακόμη και η Χίλαρι Κλίντον υπενθυμίζει ένα παρόμοιο περιστατικό. «Πήρα μια επιστολή που έλεγε ότι δεν μπορούσα να κάνω αίτηση για τη δική μου πιστωτική κάρτα, αν δεν υπογράψει ο σύζυγος μου. Επομένως δεν είναι τόσο παλιά αυτή ιστορία», είπε σε μια συνέντευξη στο The Ellen DeGeneres Show . «Έβγαλα περισσότερα χρήματα και ήμουν έτοιμη να έχω τη δική μου πιστωτική κάρτα».

Δεν είχε δικαίωμα να υπηρετήσει ως ένορκος τη δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου , μια γυναίκα ένορκος ήταν πρακτικά μυθοπλασία. Ακόμη και μετά την έγκριση της 19ης τροπολογίας, η οποία χαρακτήρισε τις γυναίκες ως «εκλογείς», χρειάστηκε λίγος χρόνος μέχρι περαστεί η νομοθεσία που τις περιλαμβάνει στο σώμα των ενόρκων. Μέχρι να συμβεί το 1957, οι γυναίκες κλήθηκαν να υπηρετήσουν μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, συνήθως με τη συμμετοχή γυναικών κατηγορουμένων. Μόλις το 1973, επιτράπηκε επιτέλους στις γυναίκες να υπηρετούν στο σώμα των ενόρκων και στις 50 πολιτείες.

Τους απαγορεύονταν να λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, ενέκρινε τον έλεγχο των γεννήσεων ως αντισυλληπτικό το 1960, αλλά, σύμφωνα με το Planned Parenthood, πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Κοννέκτικατ, δεν επέτρεψαν στην πραγματικότητα τους γιατρούς να το συνταγογραφήσουν. Τότε ήταν που η Εστέλ Γκρίσγουολντ (Estelle Griswold), ακτιβίστρια για την πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων και τότε εκτελεστικός διευθυντής του Planned Parenthood του Κοννέκτικατ, άνοιξε ένα κέντρο υγείας που παρείχε αντισυλληπτικά χάπια, με αποτέλεσμα να συλληφθεί άμεσα.

Η υπόθεσή της πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο και το 1965, ο έλεγχος των γεννήσεων έγινε νόμιμος για παντρεμένες γυναίκες.

Πρόσβαση στο χάπι της επόμενης μέρας

Όπως ο έλεγχος των γεννήσεων, τα αντισυλληπτικά έκτακτης ανάγκης, επίσης γνωστά ως το χάπι της επόμενης μέρας, ήταν εξίσου απαγορευμένα. Σύμφωνα με το CNN , το (FDA) ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το πρώτο κιτ αντισύλληψης έκτακτης ανάγκης το 1998.

Έκτοτε, 5,8 εκατομμύρια γυναίκες έχουν αναφέρει ότι χρησιμοποιούν το πρωί μετά το χάπι τουλάχιστον μία φορά για να αποτρέψουν την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με το USA Today .

Πρόσβαση σε ορισμένα Πανεπιστήμια

Οι γυναίκες τη δεκαετία του 1960 (και πριν από αυτό) δεν ήταν τόσο τυχερές. Στην πραγματικότητα, το πανεπιστήμιο Γέιλ (Yale) δεν τις δεχόταν μέχρι το φθινόπωρο του 1969 . Άλλα ιδρύματα χρειάστηκαν ακόμη περισσότερο. Το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, για παράδειγμα, γιόρτασε πρόσφατα 25 χρόνια συνεκπαίδευσης. Σύμφωνα με την εφημερίδα της Κολομβίας, The Record , το πανεπιστήμιο ήταν ένα ανδρικό ίδρυμα μέχρι το 1983.

Και ενώ το Κολλέγιο Ράντκλιφ (Radcliffe) στο Χάρβαρντ ιδρύθηκε το 1879 για την παροχή διδασκαλίας και ίσων ευκαιριών στις γυναίκες και για την προώθηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τους, οι γυναίκες και οι άνδρες διδάσκονταν ακόμη ξεχωριστά έως ότου τα περισσότερα μαθήματα έγιναν κοινά το 1946. Τελικά τη δεκαετία του 1960, τα πτυχία του Χάρβαρντ δόθηκαν στις γυναίκες του Ράντκλιφ (υπογεγραμμένα από τους δύο προέδρους του Χάρβαρντ και του Ράντκλιφ). Ωστόσο, μόλις το 1999 το Ράντκλιφ συγχωνεύτηκε επίσημα με το Χάρβαρντ.

Τους απαγορεύονταν η είσοδος σε στρατιωτικές σχολές

Στη δεκαετία του 1960, η είσοδος στη στρατιωτική ακαδημία ήταν εξίσου αδύνατη για τις γυναίκες. Η Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών (USMA) στο Γουέστ Πόιντ (West Point), πιθανώς η πιο γνωστή ακαδημία στρατιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα, καλωσόρισε για πρώτη φορά τις γυναίκες φοιτητές το 1976 – αυτό ήταν μόλις 40 χρόνια πριν!

Δεν είχαν δικαίωμα να εργάζονται κατά την εγκυμοσύνη

Πριν από 50 χρόνια, θα μπορούσατε πραγματικά να στερηθείτε την εργασία σας εάν ήσασταν έγκυος. Ακόμα χειρότερα, μια εταιρεία θα μπορούσε να σας απολύσει για να μείνετε έγκυος. Αυτό έπαψε να ισχύει το 1978 όταν ψηφίστηκε ο νόμος κατά των διακρίσεων στην εγκυμοσύνη.

Έκτοτε, οι εταιρείες απαγορεύονται από το νόμο να κάνουν διακρίσεις βάσει της εγκυμοσύνης όσον αφορά την απασχόληση – συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης, της απόλυσης, της αμοιβής κ.λπ.

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία

Ο χώρος εργασίας δεν ήταν καθόλου φιλικός για τις γυναίκες πριν από 50 χρόνια. Σύμφωνα με το Time, ο όρος «σεξουαλική παρενόχληση» επινοήθηκε για πρώτη φορά το 1975 από μια ομάδα γυναικών στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ (Cornell) όταν η Καρμίτα Γουντ (Carmita Wood), πρώην υπάλληλος στο πανεπιστήμιο, υπέβαλε αξίωση για επιδόματα ανεργίας. Η Γουντ εγκατέλειψε τη δουλειά της μετά την ανεπιθύμητη επαφή της από τον επόπτη της. Μέχρι το 1977, πολλά δικαστήρια έκριναν ότι ήταν νόμιμο για μια γυναίκα να μηνύσει τον εργοδότη της βάσει παρενόχλησης.

Δεν είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν το σεξ στους συζύγους τους

Οι γυναίκες δεν προστατεύονταν πάντα από το βιασμό. Στην πραγματικότητα, ο συζυγικός βιασμός δεν αναγνωρίστηκε ως έγκλημα μέχρι τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με το Time, η πρώτη καταδίκη για βιασμό πιστεύεται ότι συνέβη στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης, όταν ένας μεθυσμένος μπάρμαν εμφανίστηκε στο σπίτι που κάποτε ζούσε με την εν διαστάσει σύζυγό του και τη βίασε.

Δεν μπορούσαν να γίνουν δικηγόροι

Διάσημες γυναίκες δικηγόροι όπως ήταν η Ρουθ Μπέιντερ Τζινσμπεργκ (Ruth Bader Ginsburg) , η Σόνια Σοτομάγιορ (Sonya Sotomayor) και η Σάντρα Ντέι ο Κόνορ (Sandra Day O’Connor) μας κάνουν εύκολα να ξεχάσουμε ότι πριν από 50 χρόνια, η κατοχή νομικής καριέρας ήταν σχεδόν αδύνατη για μια γυναίκα.

Box στους Ολυμπιακούς Aγώνες

Το 2012, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγραψαν ιστορία όταν πρόσθεσαν επίσημα την γυναικεία πυγμαχία στον κατάλογο των διαγωνισμών.

Κάθε μέρα, οι γυναίκες συνεχίζουν να αγωνίζονται για ίση αμοιβή, δίκαιες πολιτικές άδειας μητρότητας και την ελευθερία να λαμβάνουν αποφάσεις για τα δικά τους σώματα. Όσο συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε προς αυτή την πρόοδο, θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μας έχει διδάξει η ιστορία, είναι ότι μια αποφασισμένη γυναίκα μπορεί να την αλλάξει.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που θέλουν να δώσουν τέλος στον παιδικό γάμο

Για δέκατη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα στην τελευταία θέση του Δείκτη Ισότητας των Φύλων

Πολωνία και απαγόρευση εκτρώσεων: 100.000 άτομα κορύφωσαν την πολυήμερη πορεία για τα δικαιώματα της γυναίκας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση