NEED TO KNOW

Denim Day 2021: Όλος ο κόσμος φοράει τζιν και στηρίζει τα θύματα σεξουαλικής βίας

Denim Day 2021: Όλος ο κόσμος φοράει τζιν και στηρίζει τα θύματα σεξουαλικής βίας
Photo by Anna Shvets from Pexels

«Τα ΄θελε και τα ‘παθε», «Μα μία γυναίκα μόνη να περνάει από αυτόν το δρόμο το βράδυ; Έπρεπε να ήταν υποψιασμένη». «Να μην φορέσεις στενό παντελόνι, προκαλείς», «Άνδρες είναι, πώς να συγκρατηθούν;».

Βρισκόμαστε στο 2021 και τα θύματα σεξουαλικής βίας κατηγορούνται από πολλούς για αυτό που τους συνέβη. Τους δίνεται μερίδιο ευθύνης, επειδή κάποιος αποφάσισε να τις κακοποιήσει. Τους δημιουργούναι ενοχές για τη χειρότερη, ίσως, μέρα της ζωής τους. Και τα στερεότυπα διαιωνίζονται, η ελλιπής ενημέρωση κυριαρχεί.

Προκειμένου να δείξουμε, λοιπόν, τη στήριξή μας στους survivors, η σημερινή μέρα, 28η Απριλίου, έχει καθιερωθεί ως Denim Day. Φοράμε τζιν και στεκόμαστε στο πλευρό τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη NICE FOR WHAT (@niceforwhatmvmt)

Τι είναι η Denim Day 

Η Denim Day καθιερώθηκε το 1998, έπειτα από την ανακοίνωση απόφασης του ιταλικού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Βιαστής δεν φυλακίστηκε, επειδή ο δικαστής θεώρησε ότι «εφόσον το θύμα φορούσε στενό τζιν, δε γινόταν να μη βοήθησε το δράστη να το αφαιρέσει, άρα υπήρξε συναίνεση».

Την επόμενη μέρα, οι γυναίκες της Βουλής εμφανίστηκαν με τζιν, δείχνοντας τη στήριξή τους στο θύμα. Από τότε, το συγκεκριμένο παντελόνι έγινε σύμβολο ενότητας και συμπαράστασης, αλλά κι εναντίωσης στα στερεότυπα που κυριαρχούν γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Καθένας και κάθε μία από εμάς, μπορεί να συμμετάσχει στη μέρα αυτή, απ’ όποιο μέρος του κόσμου κι αν προέρχεται.

Τι μπορείτε να κάνετε

Να φορέσετε το τζιν σας: Επιλέξτε το αγαπημένο σας παντελόνι και δείξτε τη στήριξή σας στις survivors.

Να μοιραστείτε το μήνυμά σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Βγάλτε μία φωτογραφία με το τζιν σας και χρησιμοποιήστε το hashtag #denimday.

Να δωρίσετε χρήματα σε κάποιον οργανισμό, με σκοπό τη δημιουργία προγραμμάτων και υπηρεσιών για την προστασία και τη στήριξη ανδρών και γυναικών που υπέστησαν σεξουαλική βία.

 

Διαβάστε επίσης:

Κουλτούρα βιασμού, trafficking, κακοποίηση: Το «σκοτεινό» πρόσωπο του πορνό βγήκε στο φως

#WhyIDidntReport: Θύματα βιασμού εξηγούν γιατί ποτέ δεν κατήγγειλαν αυτό που τους συνέβη

Πώς η κουλτούρα του βιασμού μαστίζει τη σημερινή κοινωνία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση