NEED TO KNOW

Κουλτούρα βιασμού, trafficking, κακοποίηση: Το «σκοτεινό» πρόσωπο του πορνό βγήκε στο φως

#WhyIDidn'tReport: Θύματα βιασμού εξηγούν γιατί ποτέ δεν κατείγγηλαν αυτό που τους συνέβη
Photo by Volkan Olmez on Unsplash

Έχει 3,5 δισεκατομμύρια επισκέψεις το μήνα – περισσότερες από το Netflix, τη Yahoo και την Amazon. Κερδίζει τεράστια χρηματικά ποσά από τις περίπου τρία δισεκατομμύρια εμφανίσεις διαφημίσεων την ημέρα. Ο λόγος για το Pornhub, το οποίο βρίσκεται 10ο στην κατάταξη των ιστοσελίδων με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο.

Άρθρο των New York Times, όμως, έφερε στο φως το «σκοτεινό» πρόσωπο του μεγαλύτερου site πορνό. Όχι μόνο για το ανάρμοστο περιεχόμενο, το οποίο προωθεί βίαιες και κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και για τη συνεργασία της MindGeek, της μητρικής του εταιρείας, με την εταιρεία παραγωγής Girls Do Porn. Για την τελευταία, σαράντα γυναίκες κατέθεσαν μήνυση και απαιτούν από ένα εκατομμύριο δολάρια, υποστηρίζοντας πως έπεσαν θύματα trafficking.


Η ιστοσελίδα είναι γεμάτη με βίντεο βιασμών, εκδικητικού πορνό, συνευρέσεων που καταγράφηκαν από κρυφές κάμερες, γυναικών που κάνουν ντους χωρίς να έχουν ιδέα πως κάποιος τις βλέπει. Υπάρχει ρατσιστικό και μισογυνιστικό περιεχόμενο, ενώ οι όροι girls under18 (κορίτσια κάτων των 18) και 14yo (14χρονα) οδηγούν σε περισσότερα από 100 χιλιάδες βίντεο. Δεν περιλαμβάνουν όλα τους παιδική κακοποίηση – είναι, όμως, αρκετά.

Όλα ξεκίνησαν με την εξαφάνιση μίας 15χρονης από τη Φλόριντα. Η μητέρα της βρήκε 58 βίντεό της στο Pornhub. Στο ίδιο site βρέθηκε και η σεξουαλική παρενόχληση μίας δεκατετράχρονης, η οποία έφασε στα χέρια της αστυνομίας όχι από την εταιρεία, αλλά από συμμαθητή της κοπέλας που τυχαία έπεσε πάνω στο συγκεκριμένο βίντεο. Και στις δύο υποθέσεις, οι δράστες συνελήφηθησαν – τα κεντρικά της επιχείρησης, όμως, δεν ανέλαβαν την ευθύνη για την αναπαραγωγή του περιεχομένου και το κέρδος που αυτό τους έφερε.

Το Pornhub, όπως και το YouTube, επιτρέπει στους χρήστες να αναρτούν τα δικά τους βίντεο. Πολλά από αυτά, όμως, είναι από ανηλίκους και κανείς δε γνωρίζει αν τα άτομα 14 έως 18 ετών που συμμετέχουν, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για την ανάρτηση. Παράλληλα, καθένας μπορεί να κατεβάσει στον υπολογιστή του οποιοδήποτε αρχείο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα – αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν το site αποφασίσει να το αποσύρει, οποιοσδήποτε το έχει κάνει download, μπορεί να το ανεβάσει ξανά, παρότι δεν είναι δικό του.

Μιλώντας στους New York Times, μία γυναίκα αποκάλυψε πως η θετή της οικογένεια μοιραζόταν στο διαδίκτυο πορνογραφικό υλικό με την ίδια, από την εποχή που ήταν ακόμη ανήλικη. Κάποια βίντεο κατέληξαν στο συγκεκριμένο ιστότοπο και, παρότι διαγράφονταν, εμφανίζονταν ξανά και ξανά.

«Ξεπουλιέμαι κάθε μέρα, παρότι έχω ξεφύγει από αυτό το περιβάλλον εδώ και 5 χρόνια», τόνισε η 23χρονη που σήμερα σπουδάζει νομική. «Μπορεί να μην ξεφύγω ποτέ από αυτό. Μπορεί να γίνω 40 χρονών με 8 παιδιά, και ο κόσμος να αυνανίζεται κοιτώντας φωτογραφίες μου».

Όσο για το σκάνδαλο σχετικά με την εταιρεία παραγωγής Girls Do Porn, η οποία προσέγγιζε νεαρές γυναίκες με την πρόφαση εργασίας στο χώρο του μόντελινγκ και τελικά τις ανάγκαζε να συμμετάσχουν σε ταινίες πορνό, η MindGeek δήλωσε πως δε γνώριζε ότι εμπορευόταν τα θύματα. Στα δικαστικά έγγραφα, ωστόσο, αναφέρεται το αντίθετο. «Η MindGeek συνέχισε τη συνεργασία της με το Girls Do Porn, χωρίς ποτέ να ερευνήσει ή να αναρωτηθεί για τον συνεργάτη της», αναφέρεται μεταξύ άλλων. Υπάρχουν, επίσης, κατηγορίες πως «δεν ενδιαφερόταν, ώσπου απλώς σταμάτησε να έχει κέρδος».

Μία από τις «πρωταγωνίστριες» των ταινιών της Girls Do Porn, δε βρίσκεται πλέον στη ζωή. Δολοφονήθηκε στα 20 της χρόνια, από τον πρώην σύντροφό της. Ήταν μία εξαιρετική αθλήτρια που πέρασε με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο – γι’ αυτό πρέπει να τη θυμούνται. Όχι από την ακούσια συμμετοχή της σε ένα βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου.

 

Διαβάστε επίσης:

#WhyIDidntReport: Θύματα βιασμού εξηγούν γιατί ποτέ δεν κατήγγειλαν αυτό που τους συνέβη

Πώς η κουλτούρα του βιασμού μαστίζει τη σημερινή κοινωνία

«Όχι ο γιος μου»: Πώς να μεγαλώσουμε άνδρες που δε θα αποτελούν μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση