ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

Δημήτρης Άνθης: Με κακοποίησε σεξουαλικά ο δεύτερος άνδρας που αναφέρει ο Νίκος Σ. στην καταγγελία του

Μερικές μέρες πριν, ο Νίκος Σ. προκάλεσε ανατριχίλα με την περιγραφή της σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη από γνωστό σκηνοθέτη στα 19 του χρόνια. Όπως ανέφερε αρχικά στο 2020mag.gr, υπήρξε ένα ακόμη πρόσωπο σ’ εκείνο το διαμέρισμα, το οποίο στην περίπτωση του Νίκου παρουσιάστηκε ως θύμα.

Κι όμως, ο μάγειρας Δημήτρης Άνθης, σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή Έλα Χαμογέλα, αποκάλυψε πως είχε κακοποιηθεί από τον δεύτερο εκείνο άνθρωπο.

Ο 38χρονος σήμερα Άνθης διάβασε την ιστορία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είπε πως «είδε εκεί τον εαυτό του». Ήρθε σε επαφή με το δικηγόρο του Νίκου Σ. για να ταυτοποιήσει ότι «το δεύτερο άτομο ήταν ο άνθρωπος που έκανε ό,τι έκανε σε μένα». Έπειτα, προχώρησε σε μήνυση.

«Νιώθω ότι ξαναζώ όλα αυτά που έζησα τότε. Μου δίνεται ευκαιρία να μιλήσω πρώτα για μένα και ίσως για κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν βήμα, ορμώμενος από την πολύ γνωστή συνέντευξη του Νίκου Σ. του 19χρονου. Υπήρχε μία ταύτιση με την ιστορία αυτή και το δεύτερο πρόσωπο ενστικτωδώς κατάλαβα ότι ήταν αυτό που με κακοποίησε.

Κάθισα και έψαξα δικό μου αρχείο, φωτογραφίες εκείνης της εποχής, είμαι σίγουρος για το τι θα πω και σε ποιον θα το πω. Ήρθα σε επαφή με το δικηγόρο του Νίκου Σ. για να ταυτοποιήσω ότι το δεύτερο άτομο ήταν ο άνθρωπος που έκανε ό,τι έκανε σε μένα για να μην κατηγορήσω λάθος ανθρώπους για να μη γίνει κάτι το οποίο μπορεί να καταστρέψει τη ζωή κάποιου ανθρώπου ήθελα να είμαι απόλυτα σίγουρος.

Αφού έγινε ταυτοποίηση με τον δικηγόρο, προχώρησα σε μήνυση, είπα και εγώ την εμπειρία μου, την κατέθεσα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Είμαι μάγειρας, είμαι εκτός του χώρου, αλλά νιώθω ότι πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε. Είμαι 38 χρόνων αυτή τη στιγμή και ακόμα φοβάμαι. Όταν έκανα την κατάθεση γύρισα στο σπίτι μου και ένιωθα ακόμα φόβο ότι ίσως δεν έχω κάνει το σωστό, ότι ίσως αυτό γυρίσει μπούμερανγκ, ότι θα βρω τον μπελά μου. Ευτυχώς έχω φίλους δίπλα μου και ξέρω ότι έχω ψυχολογική στήριξη. Νομίζω ότι έχω κάνει το σωστό».

Η περιγραφή του Δημήτρη Άνθη είναι «γροθιά στο στομάχι»

«Παρουσίασε τον εαυτό του ότι είναι θύμα. Είμαι σίγουρος πλέον. Ξέρω τι έζησα. Τότε σύχναζα σε ένα καφέ που δούλευε ο αδερφός μου με τον οποίο ήταν συνάδελφοι και έτσι γνωριστήκαμε. Δεν είχα άλλες επαφές. Μόλις είχα τελειώσει το στρατιωτικό μου 23 ετών. Όλα αυτά εγώ τα έχω θάψει πολύ βαθιά μέσα μου. Δεν θυμάμαι πολλά, μόνο εικόνες. Θυμάμαι πως ήμασταν σπίτι του ήταν βράδυ το μόνο φως που έμπαινε ήταν από τη λάμπα του δήμου. Θυμάμαι ότι τον περίμενα να φύγουμε μαζί, ήμασταν σε μια γιορτή στο μαγαζί και φύγαμε μαζί από το μαγαζί, με τη συναίνεσή μου, ήμασταν απλά δύο φίλοι.

Φαντάστηκα ότι όταν μπουν δυο άνθρωποι σε ένα σπίτι θα ανάψουν τα φώτα. Με το που έκλεισε η πόρτα μεταμορφώθηκε σε ένα τελείως διαφορετικό άνθρωπο από αυτόν που γνώριζα μέχρι τότε. Σάστισα. Τρόμαξα. Νόμιζα ότι ίσως κάνει πλάκα και απλά θυμάμαι ότι βρέθηκα ακινητοποιημένος και κακοποιημένος. Με κακοποίησε σεξουαλικά. Βρήκα κοινά σημεία με την ιστορία του 19χρονου. Προσπάθησα να αντισταθώ όσο μπορούσα γιατί τότε ήμουνα και πιο μικροκαμωμένος και μυϊκά αλλά δεν τα κατάφερα. Καταρχάς είχα τρομάξει είχα παγώσει οπότε δεν έβρισκα δυνάμεις στο να μπορέσω να κάνω κάτι. Στάθηκα τυχερός γιατί χτύπησε το τηλέφωνο του και έτσι σηκώθηκε από το κρεβάτι για να απαντήσει.

Και γλίτωσα από τα χειρότερα. Γιατί στο τηλέφωνο αυτό που κατάλαβα είναι ότι θα συνέβαιναν κι άλλα χειρότερα αν έμενα εκεί. Γιατί άκουσα τι του είπε στο τηλέφωνο. Είναι όλα καταγεγραμμένα στη μήνυση που έχω κάνει με το δικηγόρο μου και δεν θέλω να πω κάτι και να προλάβει να γλιτώσει. Ηταν η πρώτη μου επαφή σεξουαλικά με άνθρωπο. Έκτοτε προσπάθησα για κάποιο διάστημα να το θάψω μέσα μου να το ξεπεράσω να ξαναρχίσω από την αρχή, αλλά ήταν πολύ δύσκολο, πάρα πολύ δύσκολο, γιατί φοβόμουνα φοβόμουνα και είναι και ο λόγος που είμαι 38 χρόνων και ούτε οικογένεια έχω κάνει ούτε παιδιά έχω κάνει. Γιατί δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω όλο αυτό ακόμα.

Δεν ήταν μόνο αυτό το γεγονός που με στιγμάτισε στη ζωή μου γιατί και στα παιδικά μου χρόνια έχω περάσει άσχημα. Έψαχνα να με αγαπήσει κάποιος όχι να με μειώσει και να με υποτιμήσει. Το καταλαβαίνω πλέον τώρα που έχω κάνει δουλειά με τον εαυτό μου, που πηγαίνω και κάνω ψυχοθεραπεία. Οι γονείς μου δεν γνωρίζουν τίποτα. Δεν θα ήταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάτι τέτοιο. Είμαι και παιδί χωρισμένων γονιών και έχω φάει και αρκετό bullying στο σχολείο γιατί τη δεκαετία του ’90 να είσαι παιδί χωρισμένων γονιών ήσουν δακτυλοδεικτούμενος.

Ξέρω ότι θα το δούνε τώρα, αλλά ήθελα να γίνει έτσι γιατί πρέπει και εγώ κάποια στιγμή να αντιμετωπίσω και τους γονείς μου και τους φόβους μου πρόσωπο με πρόσωπο. Τον άνθρωπο αυτόν τον ξανασυνάντησα μια-δυο φορές που έτυχε να ξαναπάω στο μαγαζί. Αν θυμάμαι καλά ούτε καν με κοιτούσε, με αντιμετώπιζε λες και είχα συναινέσει στο να γίνει όλο αυτό. Έκτοτε δεν τον ξαναείδα. Προσπάθησα να το θάψω να το ξεχάσω ότι δεν συνέβη ποτέ. Η κακοποίηση σε κάνει και μικραίνεις, μικραίνεις και πιάνεις τον πάτο, φτάνεις στο μηδέν. Έχω υποστεί κακοποίηση και από συγγενικό πρόσωπο και όλα αυτά με έκαναν να φοβάμαι. Δεν είχα ποτέ στήριξη από κανέναν. Δέκα ετών κακοποιηθηκα και δεν ήξερα τι μου συνέβαινε.»

Διαβάστε επίσης:

Όλγα Κεφαλογιάννη: Πρέπει να επανεξετάσουμε τα ζητήματα παραγραφής της σεξουαλικής παρενόχλησης

«Κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων»: Ο Δημήτρης Μοθωναίος για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε ως παιδί

Σωτήρης Τσαφούλιας: Ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τους πληγωμένους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση