ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

«Κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων»: Ο Δημήτρης Μοθωναίος για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε ως παιδί

πηγή: Instagram @motho_naios

Ο ηθοποιός Δημήτρης Μοθωνάιος παραχώρησε συνέντευξη στη Φαίη Σκορδά και αποκάλυψε βιώματά του που προκαλούν ανατριχίλα. Με αφορμή τη θύελλα καταγγελιών που πραγματοποιούν συνάδελφοί του για κακοποίηση και παρενόχληση, μίλησε για όσα ο ίδιος υπέστη όταν ήταν ακόμη παιδί.

«Τις τελευταίες ημέρες μιλούσα μαζί του και καταλάβαινα ότι ήθελε να μιλήσει, αλλά ήθελα να είναι σίγουρος. Τελείωσε η συνέντευξη και αργά το βράδυ του έστειλα “θέλεις να παίξει η συνέντευξη;”. Και μου λέει “αισθάνομαι πρώτη φορά χαρούμενος, σαν λυτρωμένος”. Είναι σαν να μοιράζεσαι το κακό, που δεν φταις εσύ, και το παίρνουν όλοι οι άλλοι που έχουν σιωπήσει όλα αυτά τα χρόνια και φεύγει από πάνω σου», είπε η παρουσιάστρια της εκπομπής Το Πρωινό.

Και εκείνος ξεκίνησε να αφηγείται τη δική του ιστορία.

«Οι γονείς μου καθηγητές, με μεγάλωσαν με αγάπη. Υπήρχε πρόσωπο στο πολύ στενό οικογενειακό μου περιβάλλον που με κακοποίησε πολύ μικρή ηλικία και εγώ δεν το αναγνώριζα ως κακοποίηση. Ξεκίνησε από τα 6 κατ’ εξακολούθηση. Έκανε πράγματα τα οποία δεν μπορούσα και εγώ ο ίδιος να τα αντιληφθώ ως κακοποίηση… αισθανόμουν ότι ο άνθρωπος αυτός με αγαπάει πάρα πολύ. Είναι μνήμες που είναι θαμμένες μέσα στο σώμα. Έχω κάνει 11 χρόνια ψυχανάλυση για να δουλέψω αυτό που μου έχει συμβεί. Αναμνήσεις έχουν μπλοκαριστεί. Αυτός είναι ο μηχανισμός όταν συμβαίνει σε μία μικρή ηλικία. Εμένα αυτό με τρόμαξε. Ότι αγνοούσα όλα αυτά τα περιστατικά ήταν πίσω θαμένα στο μυαλό μου και όταν συνέβη κάτι πολύ χειροπιαστό που δεν μπορούσα να το αντικρούσω σε μία ηλικία μεγάλη, όταν ήμουν 26 χρόνων πια, τότε θυμήθηκα. Ήρθε ξανά αυτός ο άνθρωπος με προσέγγισε με έναν τρόπο και έκανε μία συγκεκριμένη κίνηση. Εκεί ήταν σαν να ξύπνησε το σώμα μου και θυμήθηκε όλα τα προηγούμενα. Και η αντίδρασή μου όταν ήμουν 26 ήταν όπως σε όλες τις καταγγελίες που διαβάζω τελευταία. Η σκέψη που έκανα στο μυαλό μου ήταν “αυτό συμβαίνει, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, μάλλον θα προχωρήσει και παραπάνω”. Κι ο μόνος λόγος που δεν ολοκληρώθηκε είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος πάγωσε

«Όταν ήμουν μικρός δεν το καταλάβαινα. Έχω εικόνες διάσπαρτες να με πηγαίνει για μπάνιο στην παραλία και να ξαπλώνει δίπλα μου και μετά δεν θυμάμαι. Αυτό ήταν κάτι που δούλευε πάντα μέσα μου. Μια περίοδο μόνο με το αλκοόλ μπορούσα να ξεπεράσω όλο αυτό που υπήρχε. Με ακολούθησε στην πορεία μου. Μου διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα και την ταυτότητά μου ως ανθρώπου. Δεν έχω καμία ενοχή απέναντι στη σεξουαλικότητα και πιστεύω οτι η σεξουαλικότητα είναι μία ευρεία γκάμα. Δύναμη για όλους – μπορεί όχι για εσένα, ίσως σ’ αυτήν τη ζωή. Για εμένα είναι. Δε λέω  ότι η κακοποίηση καθόρισε τη σεξουαλικότητά μου, αλλά δεν μπορώ να ξέρω πως θα ήταν αν αυτό δεν είχε συμβεί».

Ο ηθοποιός αποκάλυψε, έπειτα, ότι δυσκολευόταν να κάνει σχέσεις επειδή αδυνατούσε να ξεπεράσει όσα είχε βιώσει.

«Το σοκαριστικό είναι ότι όταν αντιμετώπισα αυτόν τον άνθρωπο, ευθέως, μου ζήτησε να το ξεχάσω, με απείλησε να μην το πω ποτέ σε κανέναν. Εγώ για πάρα πολλά χρόνια φοβόμουν, μέχρι να βρω το κουράγιο να το πω στους γονείς μου οι οποίοι για δικούς τους λόγους, από δική τους αδυναμία δεν με στήριξαν, δεν μου έδωσαν ποτέ τη βοήθεια που ήθελα. Δεν μπορούσαν να το διανοηθούν. Προσπαθούν με διάφορους τρόπους να υποβαθμίσουν το γεγονός. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιείς ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις, ότι είσαι μόνος σου στη ζωή κι ότι ο μόνος που μπορεί να υπερασπιστεί πραγματικά τον εαυτό μου είμαι εγώ.

Φυσικά υπήρξε σωματική και σεξουαλική κακοποίηση.»

«Δυστυχώς, οι σχέσεις που προσέλκυα ευνοούσαν την κακοποίηση και ψυχικά και σεξουαλικά. Έκανα προσπάθειες να κάνω μια υγιή σχέση που δεν θα θύμιζε τίποτα, με κοπέλα. Δεν πετύχαινε πάντα. Θεωρούσα ότι δεν είμαι άξιος να έχω μια καλή σχέση», εκμυστηρεύτηκε στη Φαίη Σκορδά ο Δημήτρης Μοθωναίος.

«Υπήρχε μια σχέση που ήταν η κορωνίδα της κακοποίησης. Ήταν μια σχέση πολύ κακοποιητική που έληξε με ένα τροχαίο ατύχημα. Νοσηλεύτηκα πάρα πολύ καιρό.  Είναι 4 χρόνια που δεν πίνω καθόλου. Αυτή η αίσθηση της παραζάλης με παραπέμπει την κακοποίηση, στον κίνδυνο ενός ατυχήματος».

«Ήταν μια κακοποιητική σχέση που προέκυψε μέσα στο θέατρο το 2008. Έφυγα από αυτή τη σχέση μετά το ατύχημα, στις 22 Ιουλίου 2009.

Υπήρχαν και άλλα πράγματα που αισθανόμουν τα οποία δεν μπορώ να στα περιγράψω. Μετά το ατύχημα είναι σαν να βρήκα μια λίγο μεγαλύτερη απόδειξη για τις υποψίες που είχα. Τώρα αισθάνομαι πραγματικά καλά.

Έχω να κοιμηθώ μια εβδομάδα από όταν άρχισε όλο αυτό. Ξαναβιώνω όλον αυτόν τον πόνο, όλων αυτών τον ανθρώπων και τον δικό μου μαζί.

Όταν διάβασα την καταγγελία που βγήκε πρόσφατα, την διάβασα καλά για να βεβαιωθώ καλά τι έχω διαβάσει, δεν έφαγα όλη μέρα, έκανα εμετό! Δεν χωράει στο μυαλό μου το μέγεθος όλης αυτής της κτηνωδίας», είπε ο Δημήτρης Μοθωναίος.

«Είμαστε πάρα πολύ λίγοι στον χώρο, με κάποιους πραγματικά πρέπει να ξανασυνεργαστείς. Το 2017 είχα τρεις προτάσεις και δεν ήξερα ποια να πρωτοδιαλέξω και προσπαθούσα να ζυγίσω μέσα μου ποιος είναι λιγότερο κακοποιητικός», αποκάλυψε ο ηθοποιός.

«Εγώ κάθε μέρα ξυπνάω και κάνω μια ολόκληρη άσκηση, μια σειρά ασκήσεων και αναπνοών, μέσα στις οποίες επαναλαμβάνω στον εαυτό μου ότι αξίζω και έχω δικαίωμα στην ευτυχία και στην ομορφιά. Και ακόμα, όσο και αν το επαναλάβω, δεν το πιστεύω. Έχω την τάση να είμαι τελειομανής, να μην στεναχωρώ κανέναν, αν στη δουλειά, στην εκπομπή, συνέβαινε κάτι, μπορώ να τρελαθώ! Νομίζω ότι κάτι έκανα εγώ λάθος. Κουβαλάω πάνω μου την ενοχή όλων των ανθρώπων που δεν μου αντιστοιχεί».

Διαβάστε επίσης:

Κατατέθηκε η πρώτη μήνυση για σεξουαλική κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου

Αλεξάνδρα Πασχαλίδου: Έχω δεχθεί και σεξουαλική βία και παρενόχληση-Γιατί λέμε ότι φταίει το θύμα και όχι ο θύτης;

Κάτια Δανδουλάκη: «Ο εκβιασμός οποιασδήποτε μορφής δεν επιτρέπεται να δικαιολογείται σε καμία κοινωνία»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση