NEED TO KNOW

«Έχεις ανθρώπους, έχεις τα πάντα»: Ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη σε μία εξομολόγηση που συγκλονίζει

Ο πατέρας του Βαγγέλη Γιακουμάκη σε μία εξομολόγηση που συγκλονίζει
Ανδρέας Γιακουμάκης

Σήμερα, ελάχιστοι δε γνωρίζουν το όνομα Βαγγέλης Γιακουμάκης – μαζί, και την ιστορία του. Έξι χρόνια πριν, έδωσε τέλος στη ζωή του, εξαιτίας του ανελέητου bullying που δεχόταν από συμφοιτητές του. Αν ζούσε σήμερα, θα ήταν 26 ετών.

Κι ενώ γνωρίζει πως το παιδί του χάθηκε με αυτόν τον τρόπο, ο Ανδρέας Γιακουμάκης δεν έχει πάψει να πιστεύει στον άνθρωπο. «Ο πλούτος για εμένα δεν είναι τα λεφτά. Είναι οι άνθρωποι, είναι οι φίλοι. Δεν είναι απλές λέξεις – είναι άλλο τι λες και άλλο τι αισθάνεσαι», είπε στη δημοσιογράφο Ίνα Ταράντου, στο πλαίσιο συνέντευξης για την εκπομπή Η ζωή αλλιώς της ΕΡΤ1.

«Είναι από τις στιγμές που κάποια πράγματα ξεπερνούν τον αρχικό σκοπό τους. Έτσι κι εγώ όταν συνάντησα στο Ρέθυμνο τον πατέρα του αδικοχαμένου Βαγγέλη Γιακουμακη, Ανδρέα, σταμάτησα να είμαι δημοσιογράφος. Δεν τον ρώτησα τίποτα για τον γιο του. Τον άφησα να με πάει όπου ήθελε. Και με πήγε. Στην ψηλή κορφή του βουνού όπου κάθεται και προσέχει τα πρόβατα του. Εκεί όπου συλλογαται. Ελεύθερα. Και συλλογαται με όλες τις ανθρώπινες αξίες ψηλά, παρόλο που οι άνθρωποι τον πλήγωσαν και του πήραν ο, τι πολυτιμότερο είχε», έγραψε εκείνη σε ανάρτησή της στο Facebook.

Τον ρώτησε τι σκέφτεται.

«Μόνο υγεία και ο μεγαλύτερος πλούτος για μένα είναι οι άνθρωποι. Έχεις ανθρώπους, έχεις τα πάντα», απάντησε ο Ανδρέας Γιακουμάκης.

«Από πότε η ευγένεια, ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια έχουν γίνει μειονεκτήματα; Σας στεναχωρώ, εγώ αυτά έχω μάθει – να λέω αλήθειες, αυτά που αισθάνομαι».

Η σορός του Βαγγέλη Γιακουμάκη βρέθηκε στις 15 Μαρτίου 2015, μετά από 40 περίπου μέρες ερευνών. Τα τραύματα που έφερε στο σώμα του ήταν εκείνα που αποκάλυψαν τη βία που υπέστη.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έλαβαν χώρα οι απολογίες των οκτώ ατόμων που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικών βλαβών και άσκηση παράνομης βίας κατά του Γιακουμάκη, κι έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι. Στα τέλη Ιουνίου της επόμενης χρονιάς, ανακοινώθηκαν από το δικαστήριο οι ποινές που επιβλήθηκαν στους οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους της υπόθεσης. Οι τρεις ανήλικοι καταδικάστηκαν σε 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας, ενώ για τους υπόλοιπους πέντε φυλάκιση 36 μηνών χωρίς αναστολή, εξαγοράσιμη με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση. Ο ένατος κατηγορούμενος αθωώθηκε.

Τώρα, αναμένεται η εκδίκαση – σε δεύτερο βαθμό – της υπόθεσης bullying και σωματικής βίας σε βάρος του.

 

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Τοπαλούδη: Η 1η Ετήσια Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών είναι αφιερωμένη στη μνήμη της

George Floyd: Η δολοφονία του μέσα από τα μάτια των σκιτσογράφων

Έρευνα: Το ένα τρίτο των νέων γονέων νιώθουν μοναξιά σε έναν υπέρ συνδεδεμένο κόσμο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση