NEED TO KNOW

«Πες μου ότι σου κάνουν bullying»: Mε ένα βίντεο, τo Χαμόγελο του Παιδιού ενθαρρύνει τα παιδιά να μιλήσουν

«Πες μου ότι σου κάνουν bullying»: To Χαμόγελο του Παιδιού ενθαρρύνει τα παιδιά να μιλήσουν, μέσα από ένα βίντεο
Photo by Keira Burton from Pexels

«Πες μου ότι σου κάνουν bullying χωρίς να μου πεις ότι σου κάνουν bullying. Ξεκινάω εγώ»

Ας πάρουμε ένα λεπτό κι ας μεταφερθούμε στα μαθητικά μας χρόνια. Ας θυμηθούμε, τώρα, εκείνον το συμμαθητή που όλη η τάξη κορόιδευε – μπορεί να ήμασταν εμείς ή ένας φίλος. Μπορεί, πάλι, να ξεκινούσαμε την επίθεση σε βάρος του, θεωρώντας πως έτσι θα γίνουμε πιο αποδεκτοί.

Σήμερα, το bullying έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο. Οι σχολικές τάξεις μετατράπηκαν σε ομαδικές συνομιλίες και τα γεμάτα κακία σχόλια, είναι πια γραπτά. Ένα παιδί μπορεί να δέχεται εκφοβισμό κάθε μέρα, να του έρχεται σε ειδοποίηση στο κινητό και να υποφέρει σιωπηλά.

Το Χαμόγελο του Παιδιού, λοιπόν, μέσα από ένα βίντεο, παροτρύνει τα θύματα να μιλήσουν, μέσα από ένα challenge του TikTok.

«Πες μου ότι σου κάνουν bullying χωρίς να μου πεις ότι σου κάνουν bullying. Ξεκινάω εγώ», λέει μία έφηβη. Και ακούμε όσα έχουν πει για εκείνη οι συμμαθητές της.

«Ποιος έβαλε το σούργελο στη συνομιλία;», «Καλά συγγνώμη, δεν καταλαβαίνει πόσο ενοχλητική είναι;», «Δε μιλάει καν εν τω μεταξύ! Τη βάζουμε που τη βάζουμε και μετά δε μας μιλάει», «Αυτό η βρωμιάρα», «Κινούμενη κατάθλιψη, δεν μπορώ να τη βλέπω».

«Μίλα τώρα», ενθαρρύνει το Χαμόγελο του Παιδιού. «Μαζί θα βρούμε τον τρόπο να μη σε πονάει».

Καλεί τα παιδιά να επικοινωνήσουν άμεσα με τη Γραμμή SOS 1056 ή με το Chat 1056 (24 ώρες καθημερινά και δωρεάν, ανώνυμα), όπου απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για να βρουν μαζί τον τρόπο να σταματήσει να τους πονάει η κατάσταση που βιώνουν.

Η ιδέα και τα λόγια του video προέρχονται από τους μαθητές-εθελοντές του Οργανισμού «To Χαμόγελο του Παιδιού» τους YouSmilers που προσπαθούν να δώσουν την πραγματική διάσταση του φαινομένου με λόγια σκληρά που όμως, δυστυχώς, αποτελούν μέρος της ζωής κάποιων παιδιών.

Το video δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της σχολικής καμπάνιας «Μίλα Τώρα», η οποία είναι εγκεκριμένη από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά, καλώντας σχολεία και μαθητές από όλη την Ελλάδα να στείλουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στον σχολικό εκφοβισμό.

 

Διαβάστε επίσης:

Τρίσα Πράμπου: Η 20χρονη CEO μίας εταιρείας αφιερωμένης στην αντιμετώπιση του cyberbullying

Κέρις Ρότζερς: Η 11χρονη που ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση για να νικήσει το ρατσισμό

Γιώργος Καπουτζίδης: Είμαι εδώ για να πω ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι βαρίδι, ντροπή, μαύρη σημαία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση