NEED TO KNOW

Enola Holmes: Ποια είναι η αδελφή του θρυλικού ντετέκτιβ, Sherlock, που μάχεται για την ψήφο της γυναίκας;

Η ιστορία μιας έφηβης που αλλάζει τον κόσμο

πηγή: Instagram @enolaholmesnetflixfilm
πηγή: Instagram @enolaholmesnetflixfilm

Διαβάζοντας τις διάσημες ιστορίες του Sir Arthur Conan Doyle για τις περιπέτειες του Sherlock Holmes, δε θα συναντήσουμε ποτέ το όνομά της. Μοναδικός του αδελφός είναι ο μοχθηρός Mycroft. Κι όμως, το 2006, η Nancy Springer έγραψε μία ολόκληρη σειρά μυθιστορημάτων αφιερωμένη σ’ εκείνη. Ήταν Τα Μυστήρια της Enola Holmes, που περιέγραφαν τις προσπάθειες της δεκατετράχρονης αδελφής του θρυλικού ντετέκτιβ – ο οποίος την περνάει είκοσι ολόκληρα χρόνια – να ακολουθήσει τα χνάρια του.

Τώρα, η ζωή της Enola μεταφέρεται στο Netflix, με πρωταγωνίστρια τη Millie Bobby Brown. Η ταινία έχει χαρακτηριστεί φεμινιστική και δυναμική, με την ηρωίδα να πηγαίνει κόντρα σε όλους και να διεκδικεί αυτά που θεωρεί πως της αξίζουν. Όπως έχει γίνει με κάθε άλλη ταινία ή σειρά στην οποία δεν βρίσκεται ο άνδρας στο επίκεντρο. Έχουμε συνηθίσει τόσο στην κατάσταση αυτή, που θεωρούμε επαναστατικό οτιδήποτε διαφέρει – έστω και λίγο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Όλα ξεκινούν όταν η μητέρα της Enola εξαφανίζεται. Ενώ στην αρχή φαίνεται πως απλώς αποφάσισε να φύγει για να ζήσει μία ανέμελη ζωή, χωρίς οικογενειακά βάρη, φαίνεται πως απλώς εγκατέλειψε την κοινωνία της Βικτωριανής εποχής που τόσο την περιόριζε. Σουφραζέτα και ακτιβίστρια, η γυναίκα αυτή αρνήθηκε να συμμορφωθεί στους κανόνες που την υποβίβαζαν και στερούσαν θεμελιώδεις ελευθερίες της, εξαιτίας του φύλου της. Είχε, μάλιστα, αφήσει οδηγίες στην έφηβη κόρη της, ώστε να αποδράσει κι η ίδια.

Αυτό ακριβώς τη βλέπουμε να κάνει επί δύο ώρες και τρία λεπτά, μέσα από την οθόνη μας. Δε δέχεται όσα προστάζει η Αγγλία του 19ου αιώνα, πηγαίνει κόντρα σε όποιον τολμά να την αμφισβητήσει και μάχεται ενάντια στο κατεστημένο. Στόχος της, είναι να σώσει ένα νεαρό λόρδο, με τον οποίο είναι κρυφά ερωτευμένη. Δεν αφήνει, όμως, τα συναισθήματά της να την επηρεάσου – η αποστολή της είναι μεγαλύτερη. Ο λόγος που δίνει τέτοια μάχη για τη σωτηρία του, βρίσκεται κυρίως στο μέγεθος της επιρροής που ασκεί. Χάρη στην ψήφο του στη Βουλή, έχει τη δύναμη να βοηθήσει τις γυναίκες να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν.

Θα μπορούσε κανείς πως η υπόθεση μοιάζει μ’ εκείνη της Μουλάν. Πράγματι, και στις δύο ιστορίες, ένα κορίτσι πηγαίνει κόντρα στους κοινωνικούς κανόνες για να σώσει έναν ισχυρό άνδρα. Εδώ, όμως, η Enola δίνει μάχη ενάντια στο σύστημα, όχι μάχη για να το ενισχύσει. Δε θέλει απλώς να βοηθήσει τον εαυτό της, αλλά κάθε γυναίκα.

Ίσως, πάλι, να τη συγκρίναμε με τη Wonder Woman. Είναι, άλλωστε, υπερηρωίδα. Κι όμως, η ταινία της δεν αφορούσε τόσο στο πώς εκείνη έσωσε τον κόσμο, αλλά στο πώς ένας άνδρας την καθοδήγησε σωστά για να το καταφέρουν, τελικά, μαζί.

Επιπλέον, μας παρουσιάζεται μία πρωτόγνωρη εκδοχή του Sherlock, ο οποίος βρίσκεται στο παρασκήνιο. Σε αντίθεση με το μισογύνη, ιδιοφυή ντετέκτιβ που έχουμε συνηθίσει, θα δούμε έναν ευαίσθητο άνδρα, να ανοίγεται στη μικρή του αδελφή.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mills (@milliebobbybrown) on


Δεν μπορούν να ταυτιστούν όλα τα κορίτσια με την Enola. Ούτε όλες οι γυναίκες. Η ταινία έχει θεωρηθεί αδιάφορη από ορισμένους κριτικούς. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που βλέπουμε μία έφηβη έτοιμη να αλλάξει τα πάντα όχι  μόνο για την ίδια, αλλά για όλες τις σύγχρονές της. Αυτό που δεν έκανε η Disney με τις πριγκίπισσες όταν ήμασταν εμείς παιδιά, γίνεται τώρα μέσα από τέτοιες παραγωγές – ένα βήμα τη φορά.

Η αρχή γίνεται με την Enola. Ανυπομονούμε να δούμε τι έρχεται στη συνέχεια.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς οι γυναίκες υπερήρωες άλλαξαν τα δεδομένα στον κινηματογράφο

H δύναμη του κινηματογράφου: 5 ταινίες που άλλαξαν τον κόσμο

4 φορές που οι πριγκίπισσες της Disney έσπασαν τα στερεότυπα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση