NEED TO KNOW

Εστίαση: Επέστρεψε, αλλά δεν βρίσκει εργαζόμενους (!) – O ρόλος του lockdown

Εστίαση: Επέστρεψε, αλλά δεν βρίσκει εργαζόμενους (!) – O ρόλος του lockdown
Photo by Despina Galani on Unsplash

Διατηρείται η υψηλή προσέλευση στην εστίαση, δυο εβδομάδες μετά την επανεκκίνηση του κλάδου. Με «σύμμαχο» τον καλό καιρό, τα τραπέζια των εστιατορίων στους εξωτερικούς χώρους γεμίζουν και πάλι από κόσμο, φέρνοντας χαμόγελα στους επαγγελματίες που βλέπουν το «χρώμα του χρήματος» ύστερα από πολύ καιρό.

«Η κίνηση είναι ικανοποιητική για όσους έχουν ανοίξει», σημειώνει παράγοντας της αγοράς, προσθέτοντας πως τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα εάν είχε επιτραπεί η λειτουργία των εσωτερικών χώρων, αφού φαίνεται πως υπάρχει διάθεση στον κόσμο για διασκέδαση αλλά και διαθέσιμες αποταμιεύσεις από την περίοδο της καραντίνας. Η περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών εκτιμάται πως θα τονώσει ακόμη περισσότερο την κίνηση ενώ η σταδιακή αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό μετά το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην ζήτηση.

Την ίδια ώρα, ακάθεκτο συνεχίζει το delivery φαγητού που εξακολουθεί να συγκεντρώνει την προτίμηση του καταναλωτικού κοινοί και μετά την άρση της καραντίνας. Παρ’ ότι έχουν ανοίξει τα εστιατόρια, οι παραγγελίες για κατ’ οίκον διανομή κυρίως μέσα από τις δημοφιλείς πλατφόρμες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κάτι που δείχνει πως υπάρχει ένα μέρος του κόσμου, το οποίο εξακολουθεί να αποφεύγει τους δημόσιους χώρους και προτιμά την ασφάλεια του σπιτιού του.

Στον αντίποδα, σε «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η εύρεση προσωπικού. Ειδικά για όσα εστιατόρια παραμένουν κλειστά καθώς δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Όπως επισημαίνουν άνθρωποι της εστίασης αυτό συμβαίνει κυρίως για δυο λόγους: ο πρώτος είναι ότι επειδή τα εστιατόρια έμειναν πολλούς μήνες κλειστά αρκετοί εργαζόμενοι στον κλάδο βρήκαν άλλου δουλειά και είναι δύσκολο να επιστρέψουν και ο δεύτερος είναι ότι πολλοί ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν προτιμούν να εργαστούν στα εστιατόρια που λειτουργικά εποχικά, στα οποία οι απολαβές είναι μεγαλύτερες γιατί ένα μέρος είναι «μαύρες».

«Είναι αρκετοί εργαζόμενοι που μπαίνουν στον πειρασμό της εποχιακής εργασίας, που πριν δεν έμπαιναν γιατί συσσώρευσαν χρέη που θέλουν να καλύψουν…», σημειώνει στέλεχος της αγοράς, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει δημιουργηθεί τεράστια αναστάτωση.

Υπενθυμίζεται πως την έλλειψη προσωπικού καυτηρίασε πριν από μερικές ημέρες και ο κορυφαίος Έλληνας σεφ και επιχειρηματίας της εστίασης, Λευτέρης Λαζάρου από το βήμα του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Όπως είπε παρά το γεγονός ότι η εστίαση έμεινε επί μήνες κλειστή, οι επιχειρήσεις σήμερα δεν βρίσκουν εργαζόμενο να προσλάβουν (!), και εξήγησε πως αρκετοί έχουν επαναπαυθεί στην ενίσχυση, ενώ πολλοί περιμένουν να δουν τι θα γίνει με τους κλειστούς χώρους της εστίασης.

 

Διαβάστε επίσης:

Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς (Coca-Cola 3Ε): «Θετικά τα μηνύματα από την εστίαση»

Εστίαση: «Κοσμοπλημμύρα» και χαμόγελα στην επιστροφή – Ερώτημα η συνέχεια…

Εστίαση: Στρώνει (και πάλι) τραπέζι μετά από έξι μήνες – Οι προσδοκίες και οι φόβοι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση