NEED TO KNOW

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Οι εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το Σαββατοκύριακο

Από την Παρασκευή 25 μέχρι και την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, γιορτάζει για 24η χρονιά τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Πολιτιστική Κληρονομιά και Εκπαίδευση» είναι το κοινό θέμα σε όλη την Ευρώπη.

Η εξέλιξη της πανδημίας του covid-19, οι μακρόχρονοι κοινωνικοί περιορισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, με ποικίλες ποσοτικές και ποιοτικές διαβαθμίσεις, καθώς και τα συνεχώς τροποποιούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας, έθεσαν εκ των πραγμάτων τον εορτασμό των ΕΗΠΚ 2020 σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο.

Ενώ ο θεσμός έχει ως πυρήνα την πολιτιστική κληρονομιά και τη σύνδεσή της με τις κοινότητες που την μοιράζονται με φυσικό και άμεσο τρόπο, ο φετινός εορτασμός δεν μπορεί παρά να προτάξει την υγεία όλων όσων συμμετέχουν σε αυτόν, εργαζομένων και επισκεπτών, και να προτείνει άλλους τρόπους σύμπραξης, δημιουργίας και συνύπαρξης για να πραγματωθεί.

Πενήντα φορείς θα προβάλουν ψηφιακές δράσεις κάτω από το ευρύτερο θέμα της σχέσης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Εκπαίδευσης. Παραγωγές παλαιότερες ή νέες, σχεδιασμένες αποκλειστικά για το φετινό εορτασμό ή και όχι, ζωντανές ή μαγνητοσκοπημένες, οι δράσεις θα προβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού, ενώ κάποιες θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμες και μετά.

Ελεύθερη είσοδος

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού, 26 και 27 Σεπτεμβρίου, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη και θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ενδεικτικά, ορισμένες από τις δωρεάν εκδηλώσεις αυτού του Σαββατοκύριακου:

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα προβάλει έναν online οδηγό περιήγησης, με σκοπό την αναζήτηση φυτών και δέντρων του εξωτερικού κήπου σε αντιπροσωπευτικά εκθέματα των Συλλογών του Μουσείου.

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα θα προβάλει μία εικονική περιήγηση στη μόνιμη έκθεση του μουσείου και μια σειρά από διαδικτυακά, διαδραστικά παιχνίδια, συνολικής διάρκειας 40’ -60’.

To Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα θα παρουσιάσει δύο περιοδικές εκθέσεις: «Σαλαμίνα 2020: 2500 Χρόνια Πολιτισμού και Δημιουργίας», έναν εικαστικό διάλογο με αρχαία τέχνεργα και δημιουργίες των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου και Στέλιου Γαβαλά (24/9 – 31/12) και «Θερμοπύλες 2020: Γλυπτές Δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα» (24-27/9). Η δεύτερη έκθεση έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία τετARTημόριο.

Διαδικτυακά θα προβάλει την έκθεση «Θερμοπύλες 2020. Γλυπτές δημιουργίες του Αριστομένη Κατσούλα» και online τη μουσική εκδήλωση/παράσταση «Θερμοπύλαι – Σαλαμίς 2.500 Έτη Φωτός» με το ορχηστρικό σύνολο του διεθνούς φήμης συνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη και την υψίφωνο Τζένη Δριβάλα (διάρκεια 40’). Τα εγκαίνια των εκδηλώσεων θα προβληθούν live-streaming, χωρίς κοινό.

Από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών στις 27/9 θα προβάλει online παρουσίαση με τίτλο «Τὸνἄρτονἡμῶντὸνἐπιούσιον…Η παραγωγή του ψωμιού από την αρχαιότητα έως σήμερα».

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης στην Αθήνα θα προβάλει στην ιστοσελίδα του την εφαρμογή «Μαθαίνοντας, παίζοντας και ζωγραφίζοντας», όπου δημιουργώ το δικό μου έργο, μαθαίνοντας μέσα από τα έργα των παιδιών για τα μνημεία, τις παραδόσεις, τα έθιμα και την πολιτιστική κληρονομιά χωρών όλου του κόσμου

Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη στην Αθήνα θα προβάλει 3Dξενάγηση στην έκθεση «Η Ανθρώπινη Μορφή στην Ελληνική Ζωγραφική στον 20ο αιώνα

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Αθήνα θα προβάλει:

α) Online ξενάγηση στο μουσείο (με αγγλικούς υπότιτλους διάρκειας 11΄34΄΄ (για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά άνω των 9 ετών).

β) Εκπαιδευτικό παιχνίδι DIYARTLAB: τρία (3) video συνολικής διάρκειας 5΄περίπου, όπου ακολουθώντας οδηγίες και χρησιμοποιώντας απλά υλικά και πολλή φαντασία, φτιάχνουμε από την αρχή το δικό μας εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας! (για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών)

γ) Πρωτότυπη διαδραστική ξενάγηση «Ένας ποντικός τρύπωσε στο Γκάζι» διάρκειας 5΄16΄΄ βασισμένη στις αρχές του museumtheater, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για πρώτη φορά το 2016, γίνεται ψηφιακή! (για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών).

Συνολική διάρκεια δράσεων 22΄

Οι online δράσεις σχεδιάστηκαν από την ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου για το επίσημο site του μουσείου τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο 2020 με σκοπό να μείνει ένας χώρος ζωντανός και προσβάσιμος για όλους, ακόμη και στην πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας.

Το Μουσείο Ηρακλειδών στην Αθήνα στις 26/9 θα προβάλει την εικονική έκθεση «Επιστήμη, Τέχνη και Τεχνολογία»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων θα προβάλει μία online ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «Ελλάδα-Κώδικες Γραφής» του Κωνσταντίνου Ξενάκη που παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου και το διαδικτυακό εικαστικό εργαστήριο «Με τον τρόπο του Κωνσταντίνου Ξενάκη» (διάρκεια 10΄-12΄)

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού εδώ.

 

Διαβάστε επίσης:

To φθινόπωρο έρχεται γεμάτο πολιτισμό από τον Δήμο Αθηναίων

Ανακαλύπτουμε 7 πανέμορφα πολιτιστικά μνημεία της UNESCO στην Ελλάδα

Ανακαινίστηκε το σπίτι του Μάνου Χατζιδάκι στην Ξάνθη – Το μέγαρο του 18ου αιώνα είναι άκρως εντυπωσιακό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση