NEED TO KNOW

Γιβραλτάρ: Πολύ κοντά στην ανοσία και τέλος στις μάσκες – Πώς νίκησε τον κορονοϊό

Γιβραλτάρ: Πολύ κοντά στην ανοσία και τέλος στις μάσκες - Πώς κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό
Photo by Mārtiņš Zemlickis on Unsplash

Κάτι εξαιρετικό συμβαίνει στο Γιβραλτάρ. Μετά από έναν χρόνο πανδημίας, ίσως γίνει η πρώτη περιοχή με ανοσία στον κορονοϊό. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί, ενώ η υπουργός Υγείας Σαμάνθα Σακραμέντο, το θεωρεί απίστευτο. «Είναι περίεργο, νιώθω σαν να έχω ξεχάσει κάτι ή να κάνω κάτι λάθος», λέει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, την ώρα που η γειτονική Ισπανία ετοιμάζεται για νέο κύμα κορονοϊού, στο Γιβραλτάρ αίρεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας από σχεδόν όλους τους εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα αίρεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας που ίσχυε, ενώ μπαρ και εστιατόρια θα μπορούν να είναι ανοιχτά μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Πολλοί νιώθουν ανακούφιση. «Ίσως να μπορέσουμε ξανά να ζήσουμε όπως παλιά» αναφέρει μια σερβιτόρα. Η αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου ακόμη ισχύουν περιορισμοί και lockdown εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων, είναι έντονη.

Το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού στην Ευρώπη

Η Σακραμέντο εκτιμά ότι το Γιβραλτάρ μπορεί να επανέλθει σύντομα σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από πολλούς μήνες πανδημίας, κυρίως χάρη στη γρήγορη και καλά οργανωμένη διαδικασία εμβολιασμών. Σχεδόν όλοι οι 34.000 κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί, όπως και οι περίπου 1.000 εργαζόμενοι που μετακινούνται μεταξύ Γιβραλτάρ και άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπ. Υγείας Ματ Χάνκοκ, το Γιβραλτάρ θα μπορούσε να γίνει το πρώτο έθνος στον κόσμο που έχει εμβολιάσει το σύνολο του πληθυσμού του. Και στην Ευρώπη, ίσως το Γιβραλτάρ διαθέτει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού. Καθοριστικός παράγοντας ήταν το μικρό μέγεθός του μόνο 6,5 τ.χλμ. Επίσης δεν υπήρξε συμφόρηση στην παράδοση των εμβολίων, τα οποία έφτασαν στο Γιβραλτάρ από το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς καθυστέρηση. Πάντως και το Γιβραλτάρ πέρασε δύσκολα την περίοδο της πανδημίας, με 94 θανάτους μέχρι στιγμής από τον κορονοϊό – μεγάλος αριθμός σε σχέση με τον μικρό αριθμό κατοίκων.

Ακριβώς δίπλα, στην ισπανική Ανδαλουσία η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Στην περιοχή αυτή παρατηρείται έντονη αύξηση των κρουσμάτων, με τα νοσοκομεία να γεμίζουν και πάλι με ασθενείς κορονοϊού. Η 63χρονη συνταξιούχος Λούρδη Γκαμίζ με τον σύζυγό της ζουν στην Ανδαλουσία και βλέπουν με χαρά αλλά και λίγη ζήλια το γειτονικό Γιβραλτάρ. Αν και στην Ανδαλουσία άνοιξαν κάποια καταστήματα, η χρήση μάσκας είναι ακόμη υποχρεωτική. «Αυτό που θέλουμε είναι απλώς να ξαναβγούμε έξω ήσυχα, με όποιον θέλουμε, να δούμε την οικογένειά μας ή φίλους. Στην Ισπανία και ειδικά στην Ανδαλουσία είμαστε πολύ κοινωνικοί και έχουμε απελπιστεί» αναφέρει η 63χρονη.

Προσμένοντας την κανονικότητα

Σε αντίθεση με τους κατοίκους του Γιβραλτάρ, η Λούρδη Γκαμίζ περιμένει ακόμη το ραντεβού για το εμβόλιο. Προς το παρόν στην Ισπανία μόνο οι άνω των 80 ετών, οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί εμβολιάζονται σε μεγάλη κλίμακα. Συνολικά μόνο περίπου το 6% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις. Η 63χρονη συνταξιούχος δεν πιστεύει πάντως ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχει εμβολιαστεί το 70% του ισπανικού πληθυσμού, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος. Η ίδια πάντως αναμένει πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα από του χρόνου.

Όσο για το Γιβραλτάρ, και εκεί οι πολίτες συνεχίζουν να προσέχουν. Τα μέτρα χαλάρωσης επανεξετάζονται κάθε εβδομάδα, ενώ σε καταστήματα και κλειστούς χώρους συνιστάται ακόμη η χρήση μάσκας. Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ προτιμά να παραμείνει σε εγρήγορση.

πηγή: Deutsche Welle

 

Διαβάστε επίσης:

Μελέτη ΕΚΠΑ: Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται η ανοσία μετά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Η μυστηριώδης πνευμονία που έγινε πανδημία – Ένας χρόνος από τον πρώτο δηλωμένο νεκρό της Γουχάν

Έρευνα ΠΟΥ και Κίνας: «Εξαιρετικά απίθανη» η μετάδοση του κορονοϊού από εργαστήριο

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση