NEED TO KNOW

Οι αισιόδοξες τάσεις που «γεννήθηκαν» στην πανδημία και θα επικρατήσουν στο μέλλον

Όλοι ανυπομονούσαν να μπει το 2021 με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Οι πρόσφατες εξελίξεις όμως στην Αμερική, έβαλαν ένα προσωρινό «φρένο» σε αυτές τις προσδοκίες.

Επιπλέον η ήδη υπάρχουσα κρίση που προκάλεσε η πανδημία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για θετική σκέψη. Όμως μπορούμε όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να σκεφτούμε πιο αισιόδοξα, αφού ανάμεσα σε τόσα άσχημα γεγονότα, σημειώθηκαν και ορισμένες θετικές εξελίξεις. Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά, που όμως άφησε πίσω τις ορισμένες τάσεις, που ανοίγουν τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Δείτε παρακάτω ποιες είναι αυτές:

Επιχείρηση στο διάστημα: Με όλη την εστίαση στην πανδημία και την επιρροή της, ήταν εύκολο να παραβλέψουμε ότι το 2020 σηματοδότησε την επιστροφή της Αμερικής που ξεκίνησε να στέλνει και πάλι ανθρώπους στο διάστημα.

Ο τρόπος μάλιστα που έκανε αυτή την επανεκκίνηση είναι ακόμη πιο ιστορικός. Οι ΗΠΑ βασίζονταν στη ρωσική κυβέρνηση για να μεταφέρουν τους αστροναύτες τους από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αλλά τον Μάιο, οι αστροναύτες Ρόμπερτ Μπένκεν και Ντάγκλας Χάρλεϊ, απογειώθηκαν από το αμερικανικό έδαφος σε ένα διαστημικό σκάφος που δεν κατασκευάστηκε από τη NASA αλλά από το SpaceX – την πρώτη φορά που ένα ιδιωτικό διαστημικό σκάφος μετέφερε τους ανθρώπους σε τροχιά χαμηλής γης.

Επίσης τον περασμένο Δεκέμβριο, το Hayabusa2 της Ιαπωνίας έφερε δείγματα αστεροειδών, η Ινδία εκτόξευσε έναν δορυφόρο επικοινωνίας και ο τροχίσκος Chang’e 5 της Κίνας, επέστρεψε στη Γη με τα πρώτα δείγματα βράχου σελήνης σε 44 χρόνια.

Τηλεργασία: Αυτή η τάση είχε προχωρήσει πολύ πριν από την πανδημίας. Τα lockdown όμως σε όλο τον κόσμο, ώθησαν πολλές εταιρείες να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι. Η μείωση των μετακινήσεων είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των ρύπων στις μεγαλουπόλεις.

Εάν η πανδημία χαλαρώσει φέτος και πολλά γραφεία ανοίξουν ξανά, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι θα περάσουν περισσότερες μέρες από το σπίτι από ό, τι πριν την πανδημία. «Η καλύτερη εκτίμησή μας είναι ότι θα δούμε το 25-30% του εργατικού δυναμικού να εργάζεται στο σπίτι σε βάση πολλαπλών ημερών την εβδομάδα έως το τέλος του 2021», προβλέπει το Global Workplace Analytics.

Οι εργαζόμενοι αν και αρχικά βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτή την πρόκληση, πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό φαίνεται να συμφωνεί με αυτή τη νέα συνθήκη. Μια δημοσκόπηση του ερευνητικού κέντρου του Pew του Οκτωβρίου, διαπίστωσε ότι στις ΗΠΑ, σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα ήθελαν να το συνεχίσουν, ακόμα και όταν τελειώσει η πανδημία. Αυτή η τάση, σε συνδυασμό με την άνοδο των διαδικτυακών αγορών, θα μπορούσε επίσης να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Απαλλαγή από εκπομπές του άνθρακα:  Τα lockdown και η τηλεργασία, μείωσαν επίσης τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος χρησιμοποίησε περίπου 5% λιγότερη ενέργεια το 2020 από ό, τι το 2019, επισημαίνει ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Αυτό δεν θα αποτρέψει την κλιματική αλλαγή από μόνη της. Για παράδειγμα, η πτώση της κυκλοφορίας παγκοσμίως την περασμένη άνοιξη οδήγησε μόνο σε μείωση 17% των παγκόσμιων ημερήσιων εκπομπών. Αυτό είναι ένα σαφές μήνυμα για το πώς η ανθρώπινη δραστηριότητα σχεδόν κάθε είδους, δημιουργεί εκπομπές, ακόμα κι αν μένει στο σπίτι περιήγηση στο Διαδίκτυο.

Αλλά ο Μπιρόλ, είναι εν μέρει αισιόδοξος επειδή αυξάνεται η πολιτική πίεση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης. Αρκετά έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, έχουν συμπεριλάβει έργα μείωσης των εκπομπών στα προγράμματα τόνωσης και οικονομικής ανάκαμψης.

Το 2020, για πρώτη φορά, αντιπροσώπευε το ήμισυ του συνόλου της νέας ηλεκτρικής ισχύος που παράχθηκε στο έτος. Την επόμενη δεκαετία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% της νέας ηλεκτρικής ισχύος στον κόσμο, προσθέτει. «Πιστεύω ότι ο ενεργειακός κόσμος αλλάζει το 2021.»

Ποικιλομορφία: Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέλεξαν την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο, τη Κάμαλα Χάρις και τουλάχιστον 141 γυναίκες στο Κογκρέσο.

Η χώρα μας εξέλεξε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της Δημοκρατίας. Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν, όρισε την πρώτη υπουργό Εξωτερικών των αυτόχθονων γυναικών.

Η Δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo πλήρωσε με χαρά πρόστιμο 90.000 ευρώ επειδή διόρισε πάρα πολλές γυναίκες σε διοικητικές θέσεις στο δημαρχείο, παραβιάζοντας έναν γαλλικό νόμο για την ισότητα των φύλων.

Ρατσισμός: Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, από τα χέρια της αστυνομίας πυροδότησε ένα κύμα διαμαρτυριών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο θάνατός του έγινε αφορμή για μια εθνική συζήτηση σχετικά με τον θεσμικό ρατσισμό, η οποία ώθησε τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να λάβουν μια σειρά από συμβολικά βήματα: από την αφαίρεση αγαλμάτων ομόσπονδων στρατηγών έως την απόσυρση εμπορικών σημάτων και ονόματα αθλητικών ομάδων που συνδέονται με φυλετικά στερεότυπα

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνικές τεχνητής νοημοσύνης για να επιταχύνουν τη μάχη ενάντια στον κοροναϊό. Εντός τριών μηνών από το ξέσπασμα της πανδημίας, οι άνθρωποι δοκιμάζουν εμβόλια – μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα για την ανάπτυξη εμβολίων.

Σε μια ακόμη μεγαλύτερη εξέλιξη, η DeepMind, η εταιρεία της Google, έχει πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνς που προβλέπει τώρα αξιόπιστα πώς οι αλληλουχίες πρωτεϊνών αμινοξέων θα διπλωθούν, ένα τεράστιο άλμα για τη βιολογία και τη βιοϊατρική έρευνα.