ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιο είναι το αγαπημένο φαγητό που μας παρηγόρησε στην πανδημία – Το προτίμησε ο 1 στους 3

φαγητό
Photo by Valeria Boltneva from Pexels

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί από εμάς στραφήκαμε στο συναισθηματικό φαγητό. Η συνήθεια αυτή, αν και δεν θεωρείται καλή, μπορεί να δικαιολογηθεί αν σκεφτεί κανείς το τεράστιο ψυχικό κόστος που πλήρωσε ο καθένας.

Η πλήξη, η μοναξιά, το άγχος και η αβεβαιότητα, έκαναν πολλούς να αναζητήσουν παρηγοριά στο φαγητό. Άλλωστε είναι όντως μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή. Ανάμεσα όμως σε πολλές αγαπημένες κατηγορίες, ξεχώρισε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, το οποίο παρηγόρησε τον περισσότερο κόσμο κατά τη διάρκεια των lockdown.

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του The List, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από 18.000 άτομα σε διεθνές επίπεδο, η σοκολάτα είναι ο μεγάλος νικητής στην προτίμηση του κόσμου.

Υπάρχει όντως επιστημονικός λόγος για τον οποίο η σοκολάτα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα όταν είμαστε εκνευρισμένοι ή έχουμε ένα αίσθημα αδυναμίας. Η κατανάλωση της οδηγεί στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών (κυρίως ντοπαμίνης) σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Αμέσως μετά στη λίστα ακολουθεί η πίτσα.  Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι λαχταρούν μια  πίτσα όταν χρειάζονται να απαλλαγούν από το άγχος. Μια πρόσφατη έρευνα του OnePoll, διαπίστωσε ότι το 55% των ανθρώπων λένε ότι παραγγέλνουν περισσότερη πίτσα από ό, τι έκαναν πριν την πανδημία, επειδή είναι το παιδικό τους φαγητό άνεσης, σύμφωνα με το New York Post.

Ακριβώς όπως υπάρχει ένας επιστημονικός λόγος για τον οποίο το άγχος μας ωθεί να φάμε σοκολάτα, το πάθος μας για πίτσα έχει επίσης σαφείς ψυχολογικές ρίζες. Η ποικιλία των συστατικών της έχουν λίπος, ζάχαρη και αλάτι, ό,τι δηλαδή ευχαριστεί την αμυγδαλή (ένα σύνολο νευρώνων στον εγκέφαλο) που τον πολύ χαρούμενο.

Την ίδια ικανοποίηση προκαλεί και το παγωτό, αφού το 22% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι το λαχταρούν όταν νιώθουν άγχος.

Το παγωτό συνδυάζει τη γλυκύτητα της σοκολάτας με το εθιστικό λίπος που υπάρχει στην πίτσα, επισημαίνει η κλινική ψυχολόγος Άσλει Γκίαρχαρντ, καθηγήτρια και ερευνήτρια στο εργαστήριο FAST (Food Addiction Science and Treatment) του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Στην πραγματικότητα, όμως η ζάχαρη στη σοκολάτα και το παγωτό, ωθούν τον εγκέφαλο να εκκρίνει περισσότερο από την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη. Γι’ αυτό και οι ειδικοί λένε ότι καλύτερες εναλλακτικές είναι η μαύρη σοκολάτα, οι φράουλες, τα αλατισμένα αμύγδαλα και οι σπόροι κολοκύθας.

Φυσικά και αυτά τα τρόφιμα δεν συνδέονται με το συναισθηματικό φαγητό. Ωστόσο, ο πιο υγιεινός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους είναι να σταματήσετε εντελώς να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως μέθοδο καταπολέμησης του.

Διαβάστε επίσης:

3 Βήματα για να αντιμετωπίσετε το συναισθηματικό φαγητό

Τι πρέπει να ξέρετε για το τσάι matcha

5 τρόποι να εντάξετε το λεμόνι στη διατροφή για πιο γρήγορη απώλεια βάρους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση