NEED TO KNOW

Οι γυναίκες θα συνεχίσουν να πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες μέχρι το 2050

Photo by You X Ventures on Unsplash

Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, έγινε ακόμα πιο έντονο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η επικεφαλής του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για την ισότητα στο χώρο εργασίας, προειδοποιεί ότι σχεδόν οι μισοί εργοδότες των ΗΠΑ, δεν καταβάλλουν προσπάθειες για να το ελαττώσουν.

Το αποτέλεσμα προβλέπεται ακόμη χειρότερο για τα επόμενα χρόνια, αφού οι γυναίκες θα πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ισότητας των Φύλων στο χώρο εργασίας (Workplace Gender Equality Agency), που κυκλοφόρησαν την περασμένη Πέμπτη διαπίστωσαν ότι οι άνδρες κέρδισαν 20,1% περισσότερα από τις γυναίκες το 2019-2020, ποσοστό που μεταφράζεται σε 25.500 δολάρια παραπάνω.

Αυτό το αποτέλεσμα συμφωνεί με τα ευρήματα μιας ευρείας ανασκόπησης εισοδήματος για τη συνταξιοδότηση, που δείχνει ότι οι γυναίκες ηλικίας 60 έως 64 ετών έχουν υπόλοιπα συνταξιοδότησης 22% χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των ανδρών τους.

Το WGEA δεν έχει μοντελοποιήσει πότε θα κλείσει το χάσμα στις αμοιβές, αλλά εάν συνεχιστεί με συνέπεια το ίδιο ποσοστό βελτίωσης, θα χρειαστούν 30 χρόνια ακόμα για να γίνουν ισότιμοι οι μισθοί.

Τα δεδομένα μετρούνται από ιδιωτικές επιχειρήσεις με 100 ή περισσότερους υπαλλήλους, οι οποίες υποχρεούνται να υποβάλλουν ετησίως στον οργανισμό έκθεση, σχετικά με το ζήτημα της ισότητας των φύλων.

Από αυτές που μετρήθηκαν, μόλις το 54 % ανέλαβαν δράση για να καλύψουν το χάσμα εντός της οργάνωσής τους, σε σχέση με 60% το προηγούμενο έτος.

Το μέτρο υπολογίζει τη συνολική θέση των γυναικών και δεν συγκρίνει τους άνδρες και τις γυναίκες σε παρόμοιες θέσεις εργασίας.

Η διευθύντρια της WGEA, Λίμπι Λάιονς, εξέφρασε την ανησυχία ότι η πανδημία έχει καταστρέψει την όποια πρόοδο είχε σημειωθεί, τα τελευταία εφτά χρόνια μέχρι και σήμερα, ενώ επισήμανε ότι το χάσμα στους μισθούς, εξαρτάται από τους εργοδότες:

«Η μείωση του χάσματος στις αμοιβές δεν είναι τόσο δύσκολο. Εάν κάθε εργοδότης σήμερα έκανε μια ανάλυση για να εντοπίσει πού βρίσκονται τα προβλήματα και έπειτα έθετε ένα σχέδιο αντιμετώπισης, το χάσμα στις αμοιβές των φύλων θα κλείσει πολύ πιο σύντομα», είπε και τόνισε ότι η έλλειψη δράσης είναι αυτή που μας κρατά πίσω.

Όμως υπήρχαν κάποια σημάδια προόδου. Για πρώτη φορά στα εφτά χρόνια, περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες προσφέρουν γονική άδεια επί πληρωμή, ενώ υπήρξε αύξηση των εργοδοτών που παρέχουν βοήθεια και άδεια μετ ‘αποδοχών, για όσους αντιμετωπίζουν ενδοοικογενειακή βία.

Υπήρξαν επίσης φέτος, μικρές αυξήσεις στον αριθμό των γυναικείων διευθυντικών στελεχών και των διοικητικών συμβουλίων. Οι γυναίκες κατέχουν τρεις στις τέσσερις θέσεις μερικής απασχόλησης. Επίσης περίπου το 38% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης είναι γυναίκες.

Τα ευρήματα αυτά, δείχνουν ότι μάλλον θα υπάρχουν επιπτώσεις στις μελλοντικές συνταξιοδοτήσεις γυναικών, αφού εξαιτίας του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών θα «μειωθεί σημαντικά» το ποσό της σύνταξης τους στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Αναστασία Σιδέρη (WIB): «Σε διπλά δυσχερή θέση οι εργαζόμενες γυναίκες στην μετά Covid-19 εποχή»

Οικονομική βία: Το είδος κακοποίησης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια γυναίκες, χωρίς καν να το γνωρίζουν

Ποια είναι η λιγότερο γνωστή αιτία κατάθλιψης;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση