NEED TO KNOW

Οικονομική βία: Το είδος κακοποίησης που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια γυναίκες, χωρίς καν να το γνωρίζουν

Photo by cottonbro from Pexels

Πολλοί το έχουν αποκαλέσει «πανδημία μέσα σε πανδημία». Από το πρώτο lockdown ακόμη, πολλές γυναίκες παγιδεύτηκαν σπίτι με βίαιους συντρόφους, χωρίς να μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από κανέναν. Ο αριθμός των κλήσεων σε γραμμές SOS εκτοξεύθηκε, ενώ εκατομμύρια θύματα διστάζουν να καταγγείλουν αυτό που τους συμβαίνει.

Όταν αναφερόμαστε στην κακοποίηση, οι περισσότεροι φανταζόμαστε μελανιές, φωνές και χτυπήματα. Κι όμως, εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν ιδέα ότι είναι θύματα. Υπάρχει ένα είδος βίας για το οποίο ελάχιστοι κάνουν λόγο: την οικονομική. Πρόκειται για την τάση που έχουν ορισμένοι «να περιορίζουν την δυνατότητα απόκτησης, χρήσης ή διατήρησης οικονομικών πόρων, και να απειλούν την αυτάρκεια και οικονομική αυτονομία ενός ατόμου», σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Αντριέν Άνταμς.

Έτσι, πολλές έχουν πειστεί πως είτε έκαναν κάτι τόσο κακό που δεν τους αξίζουν χρήματα, είτε είναι ανίκανες να τα διαχειριστούν.

Η Άνταμς τόνισε, μιλώντας στο The Cut, ότι η οικονομική κακοποίηση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη, αφορά στην περιορισμένη πρόσβαση του θύματος σε οικονομικούς πόρους. Στην περίπτωση αυτή, ο θύτης δεν του επιτρέπει να εργάζεται, δεν του δίνει βασικές πληροφορίες όπως το pin της χρεωστικής κάρτας, ή κρύβει χρήματα στο σπίτι. Η δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνει την εκμετάλλευση των χρημάτων του θύματος – βάζοντάς το να πληρώνει για όλα, να αγοράζει τα πάντα με πιστωτική κάρτα στο δικό του όνομα.

Η ανεργία των γυναικών που εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας χειροτέρεψε το πρόβλημα. Σε πολλά νοικοκυριά, οι άνδρες του σπιτιού τις κάνουν να αισθάνονται ανίκανες να συνεισφέρουν, ενώ θέλουν να ελέγχου κάθε τους κίνηση. Κι εκείνες, δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της τοξικής αυτής κατάστασης. Είναι σίγουρες πως, όσο κι αν δεν τους αρέσει, ο αγαπημένος τους «κάτι παραπάνω θα ξέρει».

Η οικονομική κακοποίηση δύσκολα εντοπίζεται, δεν υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια. Οι γυναίκες μένουν με συντρόφους που τις καταστρέφουν ψυχικά και, αν δε ζητήσουν βοήθεια, δε θα βρεθεί κανείς να τους τη δώσει.

Αν γνωρίζουμε έστω και μία που αντιμετωπίζει τέτοιου είδους προβλήματα, είναι χρέος μας να κάνουμε κάτι.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο κορονοϊός έπληξε τη καριέρα της εργαζόμενης μητέρας

Γιατί η πανδημία δεν ωφελεί τις γυναίκες διευθύντριες

6 Κοινοί μύθοι για τη συναισθηματική κακοποίηση σε μια σχέση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση