NEED TO KNOW

Οι γυναίκες της Γκάνα πληρώνουν 139 δολάρια για να καταγγείλουν το βιασμό τους – Στο πλευρό τους, η ηθοποιός Ama K. Abebrese

πηγή: Instagram @ama_k_abebrese

Η καταγγελία ενός βιασμού είναι ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για το θύμα. Καλείται να ξαναζήσει όσα πέρασε, να τα περιγράψει λεπτομερώς. Συχνά αισθάνεται ντροπή, θεωρεί πως φέρει μερίδιο ευθύνης. Πρόκειται για ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που θα αναγκαστεί να κάνει στη ζωή του.

Στην Γκάνα, η κατάσταση είναι χειρότερη. Οι γυναίκες που βιάζονται και αναζητούν δικαιοσύνη καλούνται να πληρώσουν μέχρι 139 δολάρια μόνο για να ανοίξει η υπόθεση και να γίνει η ιατρική εξέταση. Πολλές είναι εκείνες, λοιπόν, που προτιμούν  να μείνουν σιωπηλές.

Η  ηθοποιός Ama K. Abebrese είναι αποφασισμένη να το αλλάξει αυτό.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ama K Abebrese ✨ (@ama_k_abebrese) στις


Τον Ιούλιο, ξεκίνησε να μαζεύει υπογραφές προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κυβέρνηση της χώρας. Σκοπός της είναι να μηδενιστεί το κόστος της εξέτασης στην οποία θα υποβληθούν τα θύματα του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης.

«Κανείς δεν πρέπει να αναγκάζεται να βιώνει την τραυματική εμπειρία του βιασμού ή και της κακοποίησης εξαρχής, αλλά το κόστος της ιατρικής εξέτασης δεν επιτρέπει στα θύματα και τις οικογένειές τους να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν δικαιοσύνη», γράφει σε επιστολή η Ama.

Μέχρι στιγμής, έχουν υπογράψει 14 χιλιάδες πολίτες της Γκάνα.

Μία γυναίκα που βιάστηκε, δεν καταγγέλλει το βιαστή της για οικονομικούς λόγους. Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παραμένουν στην αφάνεια γι’ αυτό ακριβώς. Η αστυνομία δεν ενημερώνεται και δεν ερευνά πλήρως τις υποθέσεις, σύμφωνα με ακτιβιστές υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα οι τοπικοί ηγέτες διαπραγματεύονται την ποινή των βιαστών. Αντί να τους συμπεριφερθούν όπως θα έπρεπε, δηλαδή σαν σε εγκληματίες, τους λένε απλώς να ζητήσουν συγγνώμη.

Η δημοσιογράφος Doreen Raheena Sulleyman είπε σε ρεπορτάζ για το ζήτημα αυτό πως «Δυστυχώς, οι κάτοικοι της Γκάνα υποστηρίζουν μύθους για το βιασμό και κατηγορούν το θύμα για το έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον του». Προωθείται η αντίληψη πως εκείνο πρέπει να αλλάξει συμπεριφορά, τρόπο ντυσίματος και να προκαλεί λιγότερο.

«Θα φέρω ένα παράδειγμα. Ένας υπουργός για το Φύλο και την Κοινωνική Προστασία, ο Otiko Djaba, μιλώντας σε μαθητές το Μάρτιο του 2017, είπε πως τα κορίτσια “ζητούν” να βιαστούν φορώντας κοντές φούστες», πρόσθεσε η Sulleyman.

 

Διαβάστε επίσης:

Pinar Gültekin: Η δολοφονία που έφερε στην επιφάνεια τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες της Τουρκίας

Τι είναι ο ψυχολογικός εκβιασμός σε μία σχέση και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Μίνα Καούνη: Η ενδοοικογενειακή βία είναι τρομοκρατία με περισσότερα θύματα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση