NEED TO KNOW

Η «σκοτεινή» αλήθεια για τις διαφημίσεις του Facebook

Η «σκοτεινή» αλήθεια για τις διαφημίσεις του Facebook
Photo by Austin Distel on Unsplash

Καθημερινά, δεχόμαστε «επίθεση» από χιλιάδες διαφημίσεις. Σύμφωνα με το Forbes, μάλιστα, μέσα σε 24 μόνο ώρες, ο αριθμός τους μπορεί αγγίξει τις 10.000. Κι έρχονται από παντού – την τηλεόραση, τα περιοδικά και τις εφημερίδες, τις αφίσες στο δρόμο, τα φυλλάδια. Στην εποχή μας, όμως, αυτά που μας «βομβαρδίζουν» είναι τα social media.

Οι διαφημίσεις που βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ποικίλλουν. Στο Facebook, συγκεκριμένα, μπορούν να αφορούν οτιδήποτε, από τροφή για τα κατοικίδιά μας, μέχρι ρούχα. Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως συχνά αποκτούν και πολιτικό περιεχόμενο. Στις ΗΠΑ, πριν τις εκλογές του 2019, η δημοφιλής πλατφόρμα ανακοίνωσε τη δέσμευσή της στον περιορισμό της παραπληροφόρησης, ενώ θα απενεργοποιούσε fake προφίλ που θα έκαναν πολιτική προπαγάνδα.

Το 2020, αυτό άλλαξε. Η εταιρεία όχι μόνο δέχθηκε κριτική για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, αλλά και για το μπλοκάρισμα διαφημίσεων εκλογικών υποψηφίων τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο κι από τους Ρεπουμπλικάνους. Στη συνέχεια, το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, όταν το κίνημα #BlackLivesMatter έφτασε στην κορύφωσή του, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε μία ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη ανάρτηση, την οποία οι υπάλληλοι του Facebook χαρακτήρισε ως «δήλωση μίσους», όμως δεν «κατέβηκε». Παρά τις αλλοτινές απαγορεύσεις τέτοιων posts, εκείνο του Πλανητάρχη παρέμεινε ενεργό. Λίγο αργότερα, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε πως θα επανεξεταζόταν και θα ανανεωνόταν η σχετική πολιτική της εταιρείας.

Το Facebook έχει μία «βιβλιοθήκη διαφημίσεων», στην οποία βρίσκονται όλες όσες πέρασαν από τη βάση δεδομένων του. Τονίζει, μάλιστα, πως υπάρχει ολόκληρη διαδικασία έγκρισής τους, προκειμένου να διατηρηθεί η διαφάνεια.

Οπότε, τι μπορεί να προωθηθεί ως διαφήμιση; Υπάρχει μία τεράστια λίστα με κανόνες και προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιούνται. Για παράδειγμα, ένας διαφημιζόμενος δεν μπορεί να παραπληροφορεί τους χρήστες – σ’ αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα «θαυματουργά» προϊόντα αδυνατίσματος. Κι όμως, με το σωστό marketing, όλα μπορούν να «περάσουν».

 

Διαβάστε επίσης:

Το Facebook μπλόκαρε τον Νικολάς Μαδούρο – Έγραψε σε post ότι το θυμάρι θεραπεύει από τον κορονοϊό

Facebook: Δείτε αν διέρρευσαν και τα δικά σας δεδομένα – Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Facebook: Αφαιρεί αναρτήσεις παραπληροφόρησης για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση