NEED TO KNOW

Είναι πρωτοφανές: Έγχρωμες οι επικρατέστερες υποψήφιες για τη θέση της Αντιπροέδρου του Joe Biden

πηγή: Instagram @KamalaHarris

Αυτή τη στιγμή, ο Joe Biden προσπαθεί να κερδίσει όχι τη μάχη, αλλά τον πόλεμο για την προεδρία των ΗΠΑ. Κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να οργανώσει την ομάδα του και, όπως αποκάλυψε, στη λίστα των υποψηφίων Αντιπροέδρων θα βρούμε πολλές έγχρωμες γυναίκες.

«Δεν έχει υπάρξει άλλη στιγμή στην ιστορία μας που υποψήφιος οποιουδήποτε κόμματος ανακοινώνει πως αρκετές ικανότατες, έγχρωμες γυναίκες λαμβάνονται υπ’ όψη», είπε η φίλη και σύμβουλος του πρώην Προέδρου Barack Obama, Valerie Jarrett. Θεωρεί, επίσης, πως δε γίνεται να μην αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στο χώρο της πολιτικής.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Valerie Jarrett (@valeriebjarrett) στις


Βέβαια, αρκετοί διαφωνούν.

«Παρότι αυτή η πρόοδος είναι κάτι θετικό και αξιοσημείωτο, δε νομίζω πως πρόκειται για θρίαμβο γιατί μπορούμε πολύ καλύτερα», είπε η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Harvard, Keneshia Grant.

O Biden, από την αρχή έδειξε πως θέλει να κάνει τη διαφορά. Το Μάρτιο είχε ανακοινώσει πως βρισκόταν στην αναζήτηση της γυναίκας που θα συμπλήρωνε την ομάδα του. Έπειτα, ήρθε η τραγική δολοφονία του George Floyd κι αυτόματα η ανάγκη για περισσότερες μαύρες στην κυβέρνηση έγινε επιτακτική.

Η Γερουσιάστρια της Minnesota, Amy Klobuchar, η οποία είναι λευκή και προηγουμένως όλοι την αντιμετώπιζαν ως την επικρατέστερη για τη θέση, πρόσφατα αποσύρθηκε, τονίζοντας πως κάποια έγχρωμη θα έπρεπε να βγει μπροστά και να «θεραπεύσει το έθνος αυτό». Την ίδια άποψη μοιράζονται κι άλλα μέλη του δημοκρατικού κόμματος, τα οποία κρίνουν πως μόνο μία έγχρωμη υποψήφια θα βγάλει τη χώρα από το σκοτάδι στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ο Joe Biden δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα ονόματα προς το παρόν, όμως, όπως δήλωσε, «Υπάρχουν πολλές Αφροαμερικανές, λευκές και Λατίνες που έχουν όλα τα προσόντα.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kamala Harris (@kamalaharris) στις


Η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που μπήκε στο Κογκρέσο, ήταν η Patsy Takemoto Mink από τη Χαβάη, η οποία εξελέγη το 1964. Η πρώτη μαύρη που εξέτισε τη θητεία της στο Λευκό Οίκο, η Shirley Chisholm, κατέκτησε τη δική της θέση τέσσερα χρόνια μετά. Η πρώτη ισπανικής καταγωγής άργησε δεκαέξι χρόνια και κάθισε στα έδρανα της Βουλής το 1989. Μέχρι στιγμής, μόλις το 9% των μελών της Κυβέρνησης ανήκει σε μειονότητες.

Βέβαια, οι γυναίκες στο σύνολό τους υποτιμούνται. Η Γερουσία των ΗΠΑ αποτελούταν μονάχα από άνδρες μέχρι και τριάντα χρόνια πριν!

Μία από τις πιο ένθερμες υποστηρίκτριες του Biden, η οποία τον αντιμετωπίζει σαν μέντορα, είναι η Moseley Braun. Είναι ταυτόχρονα γυναίκα και μαύρη, «δύο μεγάλα εμπόδια», όπως τα αποκαλεί, για την καριέρα της στην πολιτική. «Μία έγχρωμη, γίνεται αντικείμενο τόσο σεξισμού, όσο και ρατσισμού», δήλωσε στους Los Angeles Times.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ScholarshipPoints (@scholarshippoints) στις


Αυτή τη στιγμή, στην αμερικανική Γερουσία βρίσκονται μόλις τέσσερις έγχρωμες γυναίκες – όλες τους, ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Από αυτές, οι δύο λέγεται πως ανήκουν στη λίστα με τις υποψήφιες Αντιπροέδρους.

Οι ειδικοί βλέπουν πως πλέον, αλλάζουν τα κριτήρια του κόσμου για το ποιος θεωρείται «άξιος» Πρόεδρος. Παλιότερα, ικανός ήταν εκείνος που είχε χρήματα – γι’ αυτό εξελέγη το Trump, ένας επιχειρηματίας και σταρ reality εκπομπών, χωρίς καμία εμπειρία στο χώρο.

Τώρα, όλα αλλάζουν.

«Πρέπει πραγματικά να συγχαρούμε τους εαυτούς μας που προχωρήσαμε τόσο. Η γενιά ης μητέρας μου δε θα φανταζόταν ποτέ πως μία μαύρη γυναίκα θα μπορούσε να γίνει Αντιπρόεδρος. Θα ήταν σαν να της λέγαμε πως θα πηγαίναμε για πατινάζ στο φεγγάρι», δήλωσε η Braunn.

Ελπίζουμε πως όλες αυτές οι προσπάθειες θα αναγνωριστούν και θα φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στην ισότητα που αξίζει σε όλους μας.

 

Διαβάστε επίσης:

Alexandria Ocasio-Cortez: Η σταρ της πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ

Jacinda Ardern: Όσα χρειάζεται να ξέρουμε για την Πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας

Michelle Obama: Μία πρώην Πρώτη Κυρία αποφασισμένη να ανατρέψει τα πάντα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση