NEED TO KNOW

Είναι το 2020 η χρονιά που θα φέρει το τέλος στο μισθολογικό χάσμα ανδρών και γυναικών;

Photo by Ekaterina Bolovtsova from Pexels

Πολλά κεφάλαια των μελλοντικών βιβλίων ιστορίας θα είναι αφιερωμένα στο 2020. Είναι η χρονιά που οι ζωές όλων άλλαξαν, όταν η ξέσπασε η πανδημία. Κι όμως, όλα είχαν ξεκινήσει τόσο διαφορετικά. Η παγκόσμια ανεργία κυμαινόταν σε χαμηλά επίπεδα, η οικονομία πήγαινε καλύτερα, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών έκλεινε.

Και τότε, ο κορονοϊός μπήκε στην καθημερινότητά μας, φέρνοντας τα πάνω – κάτω.

Διαβάζουμε διαρκώς για το «νέο πρόσωπο της εργασίας», η οποία πιθανότατα να συνεχίσει να γίνεται από το σπίτι. Είδαμε πως δεν είναι ανάγκη να πηγαίνουμε στο γραφείο για να γίνουμε παραγωγικοί. Καταλάβαμε, επίσης, πως οι ρόλοι των φύλων ότι απλώς δεν είναι ίσοι, αλλά η γυναίκα μένει σταθερά πίσω στην καριέρα της, έχοντας αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του νοικοκυριού και της φροντίδας των παιδιών. Βγήκε στην επιφάνεια μία πραγματικότητα που ήταν εκεί για χρόνια, αλλά επιλέγαμε να αγνοούμε: Στην οικογένεια, δεν υπάρχει ισότητα. Το ίδιο και στη δουλειά.

«Τώρα, μπορούμε να πάρουμε την ευκαιρία και να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, να βοηθήσουμε στη δημιουργία πιο ποικιλόμορφων χώρων εργασίας», δήλωσε στο Forbes η Λορέιν Χάριτον, Πρόεδρος  και CEO της εταιρείας Catalyst.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνά της, το 75% των επιχειρηματιών συμφωνεί πως είναι μία πολύ καλή εποχή για ολική αναδιαμόρφωση του χώρου, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες. Το 56% τους ανέλαβε δράση σχεδόν αμέσως.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, δεν ήταν αισιόδοξοι. Μόλις το 34% τους θεωρεί ότι η εταιρεία τους θα πάρει τα μέτρα της.

Ας δούμε, όμως, τα νούμερα. Η έρευνα της Χάριτον βρήκε πως οι επιχειρήσεις με καλή αναλογία ανδρών – γυναικών πετυχαίνουν τα εξής:

25% μεγαλύτερη πιθανότητα αύξησης του κέρδους πάνω από το μέσο όρο

Τριπλάσιο περιθώριο κέρδους

87% βελτίωση των επιχειρηματικών αποφάσεων

19% μεγαλύτερα κέρδη καινοτομίας

«Αν οι διάφοροι φορείς θέλουν το καλύτερο εργατικό δυναμικό, πρέπει να μάθουν να δημιουργούν ποικιλόμορφο περιβάλλον. Θα χρειαστεί να προσπαθήσουν σκληρά και να δεσμευθούν στην υλοποίηση του στόχους. Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν τις ανισότητες του σήμερα, θα δείξει ποιος θα επιβιώσει στο μέλλον», προειδοποίησε η Χάριτον.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο κορονοϊός έπληξε τη καριέρα της εργαζόμενης μητέρας

Η πανδημία κράτησε πίσω τις γυναίκες: Η Arianna Huffington εξηγεί πώς θα προχωρήσουν μπροστά

Οι 4 φάσεις της γυναικείας καριέρας: Τα νέα δεδομένα, ο κορονοϊός και η κρίση των 30

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση