NEED TO KNOW

Kάτι αλλάζει! Σωματείο ποδοσφαίρου χρηματοδοτεί το ίδιο γυναικείες και ανδρικές ομάδες

πηγή: instagram @kick4life

Το Λεσότο, είναι μία χώρα στην Αφρική, η οποία δεν φημίζεται διεθνώς για τις ποδοσφαιρικές της ομάδες, όμως ξεχώρισε για κάτι ακόμα πιο ιδιαίτερο. Το σωματείο “Κick4life“, χρηματοδοτεί το ίδιο ανδρικές και γυναικείες ομάδες. Εκτός από αυτό, η δράση του είναι ακόμα πιο σημαντική. Πρόκειται για μία φιλανθρωπική οργάνωση και κοινωνική επιχείρηση, με αποστολή να αλλάξει τις ζωές  των ευάλωτων νέων, μέσω ενός ευρέου φάσματος δραστηριοτήτων κοινωνικής ανάπτυξης, που εστιάζονται στην υγεία, την εκπαίδευση και την υποστήριξη προς την αειφόρο διαβίωση.

Η προπονήτρια της γυναικείας ομάδας, Puky Ramokoatsi, πιστεύει ότι η κίνηση αυτή, μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης παγκοσμίως και δεν έχει άδικο.

Σε δήλωση της είπε: «Ο ίσος προϋπολογισμός που έχουμε θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και θα μας δώσει μια πλατφόρμα για να επεκτείνουμε το έργο μας για την προώθηση των δικαιωμάτων μας ως γυναικών».

Η πρωτοβουλία του «Kick4life», εν μέσω πανδημίας έχει ήδη κερδίσει δημοσιότητα. Το σωματείο υφίσταται από το 2005. Ο συνιδρυτής του Steve Fleming, και ο αδερφός του Pete, μιλώντας στα διεθνή μέσα, έχουν αναφέρει ότι η ίδια κρίση έχει προκαλέσει και επιδημία κακοποίησης και βίας κατά των γυναικών, σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και υποστηρίζουν ότι η ευθύνη του ποδοσφαίρου είναι να εμπνεύσει θετικές αλλαγές.

Η προπονήτρια Ramokoatsi δήλωσε: «Αισθάνομαι πολύ περήφανη που είμαι μέλος του πρώτου συλλόγου το οποίο επενδύει ισότιμα και στα δύο φύλα».
«Θα αποτελέσουμε έμπνευση για την ποδοσφαιρική κοινότητα στο Λεσότο αλλά και παγκοσμίως».

«Οι περισσότερες παίκτριες μας, έχουν βιώσει την ίδια βία με εμένα. Οι περισσότεροι άντρες πιστεύουν ότι αν παίζετε ποδόσφαιρο, είστε γυναίκα που προσπαθεί να γίνει άντρας, αλλά δεν είναι έτσι. Οι παίκτριες μας έχουν συμβάλει στην αλλαγή της στάσης απέναντι στο άθλημα γενικά και στην κοινωνία».

Η Ramokoatsi είναι ισχυρή συνήγορος του «Kick4Life», επειδή έχει κακοποιηθεί. Στα 16 της βιάστηκε από έναν φίλο του πατέρα της και πυροβολήθηκε στην πλάτη. Πέρασε πέντε ημέρες σε κώμα.

Μηνύματα όπως αυτό βοηθούν στη δύναμη σε ό, τι οι γυναίκες και τα κορίτσια αγωνίζονται εδώ και χρόνια
Τώρα είναι μία από τις κινητήριες δυνάμεις καθώς ο σύλλογος επεκτείνει το μήνυμα ισότητας. Η φιλοδοξία άλλωστε δεν ήταν να υπάρχει μία αήττητη ομάδα, όσο αυτό που συμβολίζει. Παρόλα αυτά οι ομάδες ανδρών και γυναικών πλέον, ανταγωνίζονται πλέον στο «Econet Premier League» και οι γυναίκες στο «Super League».

Ο σύλλογος είναι αυτοσυντηρούμενος, αλλά θα αναζητήσει έναν νέο χορηγό 100.000 λίρες, για τη νέα σεζόν ώστε να μπορεί να είναι ανταγωνίσιμη σε αυτά τα δύο πρωταθλήματα.

Η γυναικεία ομάδα του Kick4Life ξεκίνησε με τέσσερα κορίτσια το 2010, μεγάλωσε γρήγορα και βοήθησε στην ίδρυση του Super League το 2015. Η σύνδεση της Ramokoatsi με το «Kick4Life», σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο είναι απίθανο να ξεπεράσει την κοινωνική πλευρά, λόγω του ιδιαίτερα σημαντικού μηνύματος του.

Η ιδια αναφέρει: «Πάντα λέω στους ανθρώπους ότι αν δεν είχα πάει στο Kick4Life δεν θα ήμουν εδώ».
«Θεραπεύτηκα ως άτομο. Δουλεύω πολύ σκληρά με τη βοήθεια των ανθρώπων μας, για να δείξω στα κορίτσια ότι συνεργαζόμαστε με αυτό. Ανεξάρτητα από το τι έχουν περάσει, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είμαι ακόμα εδώ».

 

Διαβάστε επίσης:

FIFΑ: Επενδύει 804 εκατ. λίρες στο γυναικείο ποδόσφαιρο

Μίνα Καούνη: Η ενδοοικογενειακή βία είναι τρομοκρατία με περισσότερα θύματα

Melinda Gates: Αποστολή της η εξάλειψη κάθε μορφής ανισότητας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση