NEED TO KNOW

Έρχονται τα ρούχα που θα μας προειδοποιούν για την κατάσταση της υγείας μας

Photo by Patrick Zhu on Unsplash

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να φοράτε ρούχα που μπορούν να αλλάξουν χρώμα για να σας προειδοποιήσουν για την κατάσταση της υγείας σας; Χάρη σε μία πρόσφατη εξέλιξη στη σχολή μηχανικών του πανεπιστημίου Tufts στη Μασαχουσέτη, σύντομα θα γίνει πραγματικότητα.

Τα μελάνια που βασίζονται σε βιοϋλικό, μπορούν να εκτυπωθούν με οθόνη σε υφάσματα όπως ρούχα, παπούτσια ή ακόμη και μάσκες προσώπου, σε πολύπλοκα μοτίβα και σε υψηλή ανάλυση, παρέχοντας έναν λεπτομερή χάρτη ανθρώπινης απόκρισης ή έκθεσης.

Σύμφωνα με αυτή την τεχνολογία, μπορεί να ανιχνεύεται ένα ευρύ φάσμα βιολογικών συνθηκών, μορίων και ενδεχομένως και παθογόνων στην επιφάνεια του σώματος, χρησιμοποιώντας συμβατικά ρούχα και στολές.

Ο καθηγητής της ομάδας και συγγραφέας της μελέτης Fiorenzo Omenetto δήλωσε ότι: «Η χρήση νέων βιοδραστικών μελανιών με την πολύ κοινή μέθοδο εκτύπωσης οθόνης, ανοίγει πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες για μαζική παραγωγή μαλακών υφασμάτων με μεγάλο αριθμό αισθητήρων, που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την ανίχνευση μιας σειράς συνθηκών».
«Τα υφάσματα μπορούν να αξιοποιηθούν για στολές εργασίας, αθλητικά ρούχα ή ακόμα και για έπιπλα και αρχιτεκτονικές κατασκευές».

Οι φορητές συσκευές ανίχνευσης έχουν προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον για την παρακολούθηση της ανθρώπινης απόδοσης και της υγείας. Πολλές έχουν εφευρεθεί ενσωματώνοντας ηλεκτρονικά σε φορητά έμπλαστρα, βραχιολάκια και άλλες διαμορφώσεις, που παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό ή γλυκόζη αίματος.

Η τεχνολογία βασίζεται σε προηγούμενες εργασίες από τους ίδιους ερευνητές, που αναπτύσσουν βιοδραστικά μεταξωτά μελάνια, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για εκτύπωση inkjet για τη δημιουργία αισθητήρων χαρτιού και εργαστηριακών γαντιών, που μπορούν να δείξουν βακτηριακή μόλυνση αλλάζοντας χρώματα.

Η αρχιτέκτονας και ερευνήτρια, Mogas-Soldevila βοήθησε στη δημιουργία των μοτίβων, προβάλλοντας τα σε μουσεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Οι οθόνες είναι διαδραστικές, επιτρέποντας στους επισκέπτες να ψεκάζουν διαφορετικά, μη τοξικά χημικά πάνω στο ύφασμα και να παρακολουθούν τα μοτίβα να μετατρέπονται.

 

Διαβάστε επίσης:

Rosalind Franklin: Μία από τις πιο αδικημένες γυναίκες της επιστήμης

World Economic Forum: Αυτοί είναι οι πρωτοπόροι της τεχνολογίας για το 2020

Silicon Valley: Όσα θέλετε να ξέρετε για τη Μέκκα της τεχνολογίας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις