NEED TO KNOW

Κορονοϊός: Η Μελβούρνη βγαίνει από το lockdown έπειτα από 112 μέρες – «Το χειρότερο πέρασε»

Photo by Denise Jans on Unsplash

To ψυχικό κόστος, είναι ίσως το χειρότερο που πληρώσαμε κατά τη διάρκεια του lockdown. Η αίσθηση της μοναξιάς, ο φόβος, η αβεβαιότητα και η ανησυχία για το μέλλον, κατάφεραν να επηρεάσουν ακόμα και τους πιο ψύχραιμους. Όλα αυτά όμως για τη Μελβούρνη ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Τα δύσκολα πέρασαν, αφού ανοίγει ξανά, μετά από 112 μέρες εφαρμογής του lockdown, καθώς από τις αρχές του Ιουνίου, δεν είχε καταγραφεί κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Την περασμένη Δευτέρα, οι αρχές δήλωσαν ότι η πόλη είναι έτοιμη να ανακάμψει.

Η πολιτεία της Βικτώριας ήταν το επίκεντρο του δεύτερου κύματος της Αυστραλίας, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 90% των 905 θανάτων του.

Η Μελβούρνη, πρωτεύουσα της πολιτείας, μπήκε σε lockdown πριν από 111 ημέρες – επιβάλλοντας τον περιορισμό στο σπίτι, την απαγόρευση ταξιδιών και το κλείσιμο καταστημάτων και εστιατορίων.

Τον Ιούλιο, η Βικτώρια είδε τα κρούσματα να αυξάνονται σε πάνω από 700 την ημέρα, αλλά οι αυστηροί κανόνες παραμονής στο σπίτι και η απαγόρευση κυκλοφορίας μείωσαν σημαντικά τον αριθμό τους.

Από τις 28 Οκτωβρίου, στη Μελβούρνη ισχύουν τα εξής:

-Οι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να βγαίνουν έξω από τα σπίτια τους

-Όλα τα καταστήματα λιανικής, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ θα ανοίξουν εκ νέου, με ομαδικά όρια 10 πελατών σε εσωτερικούς χώρους

-Επιτρέπονται επισκέψεις σε φιλικά σπίτια, αλλά με όρους που θα αποκαλυφθούν την Τρίτη

-Μπορούν να πραγματοποιηθούν υπαίθριες συγκεντρώσεις έως και 10 ατόμων

-Οι γάμοι μπορούν να φιλοξενήσουν έως 10 άτομα και οι κηδείες έως και 20 άτομα.

Από τις 8 Νοεμβρίου, στη Μελβούρνη:

-Θα καταργηθεί το όριο 25 χιλιομέτρων απόστασης στα ταξίδια με το αυτοκίνητο.

-Γυμναστήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις  ανοίγουν ξανά

-Χαλαρότερα μέτρα σε εστιατόρια και μπαρ

Ο πρωθυπουργός Daniel Andrews είπε ότι το κράτος είναι σε καλή θέση για τα «Covid-normal Christmas», αλλά παρότρυνε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση.

Από σήμερα το βράδυ, οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης, μπορούν να κινηθούν και πάλι ελεύθερα έξω από το σπίτι, να συναντηθούν με τους αγαπημένους τους ανθρώπους και να ανασάνουν δίχως φόβο.

Η επιτυχία της Αυστραλίας δεν προήλθε χωρίς θυσίες. Το οικονομικό πλήγμα ήταν τεράστιο. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τις δουλειές τους, η οικονομία πήρε την κατιούσα και πλέον άπαντες καλούνται να καλύψουν το χαμένο έδαφος, υπό το φόβο ενός νέου πιθανού κύματος της πανδημίας. Ο πραγματικός ψυχικός αντίκτυπος στην ψυχολογία του κόσμου ίσως και να μη γίνει ποτέ γνωστός.

Από την άλλη μεριά, προστατεύθηκε η υγεία, οι οικογένειες έμειναν ενωμένες και σχεδόν κανείς δεν χρειάστηκε να αποχαιρετήσει  τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ο πόνος της απώλειας περιορίστηκε σημαντικά και τη θέση του πήραν τα χιλιάδες χαμόγελα των πολιτών.

Οι επιστήμονες δήλωσαν με σαφήνεια ότι: «το χειρότερο πέρασε». Στα 25 εκατομμύρια πληθυσμό του έθνους, καταγράφησαν συνολικά 27.500 μολύνσεις, ένας αριθμός αρκετά πιο χαμηλός σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες.

«Είμαι πολύ περήφανος για αυτό που έχουμε επιτύχει εδώ», δήλωσε ο καθηγητής Sharon Lewin, διευθυντής του Ινστιτούτου Doherty στη Μελβούρνη. «Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό – όχι όμως χωρίς πόνο», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τεράστιους αριθμούς. Στη Βικτώρια, είχαμε ένα απομονωμένο ξέσπασμα μόνο στη Μελβούρνη και η υπόλοιπη χώρα είχε εξαιρετικά χαμηλά νούμερα και σε πολλές πολιτείες μηδενικά», δήλωσε ο καθηγητής Lewin στο BBC.

«Δεν είχαμε απολύτως άλλη επιλογή από το να πάμε σε ένα σημαντικό lockdown, ώστε να προφυλάξουμε και την υπόλοιπη χώρα. Αυτό μας έδωσε κίνητρο», τόνισε ο ίδιος.

Η Αυστραλία βρίσκεται πλέον στη λίστα με τις χώρες ου κατάφεραν να ανακόψουν την εξάπλωση της πανδημίας, μαζί με τη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, τη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και το Χονγκ Κονγκ. Σε αυτό βοήθησε και η απομονωμένη γεωγραφική της θέση, καθώς έκλεισε και τα σύνορά της για να αποφύγει επιπλέον μολύνσεις από άτομα του εξωτερικού.

Η Raina McIntyre, καθηγήτρια βιοασφάλειας στο Ινστιτούτο Kirby του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε στο BBC ότι η αντίδραση της Αυστραλίας ήταν «έτη φωτός μπροστά» από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι απλώς σοκαριστικό. Όταν σκεφτόμαστε πανδημίες, δεν πιστεύαμε ότι οι χώρες με υψηλό δυναμικό, υψηλά εισοδήματα θα κατέρρεαν, αλλά αυτό ακριβώς έχουμε δει», είπε.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Νέα Ζηλανδία νίκησε τον κορονοϊό!

Τι αποκαλύπτει τo σχέδιο ανάκαμψης από την πανδημία για τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή;

Κορονοϊός: Το Ισραήλ ξεκινά δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση