NEED TO KNOW

Κορονοϊός: Ποια πλεονεκτήματα έχει η χρήση διπλής μάσκας

Πιθανό παραμένει το σενάριο για χρήση διπλής μάσκας , τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, για να υπάρχει μεγαλύτερη προστασία από τον κορονοϊό.

Στην Ελλάδα, η συζήτηση αυτού του θέματος ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, με πολλά σενάρια να υποστηρίζουν ότι θα εκδοθεί οδηγία για την υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας, ειδικά σε σημεία όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Την ίδια στιγμή, τα εργαστήρια του CDC έχουν ήδη στα χέρια τους τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα για τα πιθανά οφέλη από τη χρήση της διπλής μάσκας.

New York Times: Υπέρ της διπλής μάσκας το CDC

Σε εκτενές τους δημοσίευμα για την πρόταση της διπλής μάσκας, οι New York Times αναφέρουν ότι οι αμερικανικές Αρχές καλούν τους πολίτες να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να λάβουν μέτρα, ώστε οι μάσκες να τους προστατεύουν περισσότερο. Αυτό, τονίζεται στο δημοσίευμα, μπορεί να γίνει είτε μέσω μιας πιο σφιχτής εφαρμογής ή με τη χρήση διπλής μάσκας.

«Πρόσφατα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η διασπορά του ιού μπορεί να μειωθεί έως και κατά 96,5% αν οι Αμερικανοί φορούσαν εφαρμοστά τις χειρουργικές μάσκες ή έναν συνδυασμό υφασμάτινης και χειρουργικής μάσκας» αναφέρουν οι NY Times.

H Δρ. Ροσέλ Βαλένσκι, διευθύντρια του CDC, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να φορούν μια μάσκα που εφαρμόζει σφιχτά. «Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι το εξής: Οι μάσκες λειτουργούν και λειτουργούν όταν έχουν καλή εφαρμογή και φοριούνται σωστά», προσέθεσε.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τη διπλή μάσκα

Ο Δρ. Τζον Τ. Μπρουκς, που υπογράφει τη νέα οδηγία του CDC για τις μάσκες, είπε ότι «η μετάδοση μειώνεται όταν φορά κάποιος μάσκας και σε περιοχές όπου η χρήση της μάσκας είναι διευρυμένη τα νέα κρούσματα μειώνονται».

Οι New York Times αναφέρουν ότι «ενώ οι μάσκες μειώνουν τα σταγονίδια και τα αερολύματα που εκπνέονται από τους μολυσμένους ανθρώπους και προστατεύουν όσους δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό, τα κενά αέρος στις άκρες της μάσκας μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Τα πειράματα του CDC έδειξαν πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα».

Κατά το δημοσίευμα, η μία επιλογή είναι να φοριέται μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική. Η εναλλακτική είναι να φοριέται πιο εφαρμοστά η χειρουργική μάσκα, με κόμπους και «μάζεμα».

Τα πειράματα του CDC για τη διπλή μάσκα και την πιο σφιχτή εφαρμογή τους έδειξαν τα εξής:

• Μια χειρουργική μάσκα χωρίς σφιχτή εφαρμογή (δίχως κόμπους και μάζεμα) μπλοκάρει το 42% των σωματιδίων
• Μια υφασμάτινη μάσκα μπλοκάρει το 44,3% των σωματιδίων
• Ο συνδυασμός των δυο (διπλή μάσκα) μπλοκάρει το 92,5% των σωματιδίων

«Όταν τόσο η πηγή των αερολυμάτων όσο και ο “λήπτης” φορούσαν είτε τον συνδυασμό των δυο μασκών ή σφιχτά τη χειρουργική μάσκα, η έκθεση του λήπτη στον ιό μειωνόταν κατά 96,4% και 95,9%, αντιστοίχως», καταλήγει το δημοσίευμα.

Τι λένε οι Έλληνες ειδικοί

Υπέρ της διπλής μάσκας φαίνεται να τάσσονται πολλοί Έλληνες ειδικοί.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γκίκας είχε υποστηρίξει ότι «θα πρέπει να ανασκευάσουμε και να αναθεωρήσουμε τα μέτρα που έχουμε πάρει και τα επιδημιολογικά μέτρα, τις λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις. Η χρήση της μάσκας είναι εξαιρετικά σημαντική και αποτελεί μεγάλο όπλο στη μάχη κατά του ιού. Υπάρχει πρόβλεψη για χρήση διπλής μάσκας, αλλά σε ακραίες περιπτώσεις. Αν ο ιός είναι πιο μεταδοτικός, θα πρέπει τότε να ορθώσουμε μεγαλύτερο τείχος προστασίας».

Θετική στο σενάριο της διπλής μάσκας εμφανίστηκε και η Βάνα Παπαευαγγέλου πριν μερικές ημέρες, τονίζοντας πως μελέτη δείχνει ότι η διπλή μάσκα προστατεύει σε ποσοστό 96%.

«Νέα μελέτη, που αφορά στη χρήση μάσκας, δείχνει ότι, όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα, η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%, ενώ όσοι φορούν διπλή μάσκα μπορούν να προστατευτούν σε ποσοστό που φτάνει το 96%. Όταν λέμε διπλή μάσκα, εννοούμε ιατρική μάσκα και από πάνω υφασμάτινη μάσκα και όταν λέμε υφασμάτινη, εννοούμε μάσκα με τρεις στρώσεις υφάσματος» έλεγε συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τονίζοντας πως το ζήτημα θα συζητηθεί πιθανότατα εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά του, ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως η χρήση διπλής μάσκας προσφέρει μέχρι και 15% επιπλέον προστασία. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε, μάλιστα, πως θα γίνει αναβάθμιση των οδηγιών για την χρήση μάσκας λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

«Η διπλή μάσκα χρησιμοποιείται ως εξής: από μέσα η χειρουργική και απ’ έξω μια υφασμάτινη. Αυτό προσφέρει μια επιπλέον 10 περίπου 15% προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους», σημείωσε ο κ. Γώγος που, μιλώντας στο Θέμα 104,6 είπε πως συζητείται ήδη η χρήση της, όχι μόνο σε κλειστούς χώρους, «αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ».

Τέλος, η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών- Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σχολίασε πως οι πολίτες πρέπει να φορούν διπλή μάσκα «όταν είναι σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, δηλαδή μέσα στα Μέσα Μεταφοράς, σε έναν κλειστό χώρο με πολλούς ανθρώπους, όταν πάμε σε ένα νοσοκομείο».

Διαβάστε επίσης:

Τίθενται σε λειτουργία τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός – Στο «Αττικόν» εμβολιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άννα Διαμαντοπούλου στην La Repubblica: Το εμβόλιο είναι ένα συλλογικό αγαθό, που πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση