NEED TO KNOW

«Όχι ο γιος μου»: Πώς να μεγαλώσουμε άνδρες που δε θα αποτελούν μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης

«Όχι ο γιος μου»: Πώς να μεγαλώσουμε άνδρες που δε θα αποτελούν μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης
Photo by Nadia Sitova on Unsplash

Η Λίλι Ισομπέλα είναι ακτιβίστρια και έχει περάσει δύο δεκαετίες βοηθώντας γυναίκες να ξεπεράσουν τη σεξουαλική βία που δέχθηκαν. Παράλληλα, ασχολείται με την εκπαίδευση και ενημέρωση γονιών, εφήβων και ενηλίκων σχετικά με το τι είναι αποδεκτό και τι όχι στη σεξουαλική συμπεριφορά των ανθρώπων.

Το παρακάτω κείμενο, το οποίο έγραψε για το Medium, εξηγεί πώς ένας γονιός – και ιδιαίτερα μία μητέρα – μπορεί να βοηθήσει το γιο του ώστε να μη γίνει μέρος του προβλήματος, αλλά να δώσει τη λύση.

Στα σεμινάρια που κάνω, ρωτάω τους γονείς ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι φόβοι τους σχετικά με το σεξ και τα παιδιά τους. Σχεδόν πάντα, οι γονείς των κοριτσιών ανησυχούν για τη σεξουαλική παρενόχληση και τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι, ώστε να μη γίνει θύμα η κόρη τους. Σχεδόν πάντα, επίσης, οι γονείς των κοριτσιών ΔΕΝ ανησυχούν για το τι μπορούν να κάνουν, ώστε να μη γίνει ο γιος τους εν δυνάμει θύτης.

Μπορώ να σας πως τώρα, ως μητέρα γιων, πως αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερούς μου φόβους.

Για κάθε κορίτσι που κακοποιείται σεξουαλικά από έναν άνδρα, υπάρχει ένας άνδρας που διαπράττει το έγκλημα. Κανείς δε θέλει να πιστέψει πως ο γιος του θα μπορούσε να είναι αυτός ο άνθρωπος – κι όμως, κανείς δεν μιλάει για το πώς θα το αποτρέψουμε.

Έτσι λοιπόν, παραθέτω μερικά από αυτά που έκανα, ως μητέρα αγοριών, στην προσπάθεια να αναθρέψω «καλούς άνδρες»… Ή, έστω, άνδρες που δε θα αποτελούν μέρος του τρομερού αυτού προβλήματος αλλά, ελπίζω, μέρος της λύσης. Είμαι ευλογημένη που γνωρίζω τόσους φανταστικούς άνδρες που έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στο ταξίδι των γιων μου, και θα μπορούσα να γράφω για πάντα για τη σημασία των ισχυρών ανδρικών προτύπων, όμως αυτό είναι για το τι μπορούν να κάνουν όλοι οι γονείς, ειδικά οι μαμάδες… αυτήν τη στιγμή.

ΑΓΓΙΞΤΕ ΤΟΥΣ

Δεν αγγίζουμε αρκετά τα αγόρια. Τσακωνόμαστε μαζί τους, παίζουμε ξύλο μαζί τους και, κάπου στην πορεία, σταματάμε να τους αγγίζουμε με τρυφερότητα. Όταν, δηλαδή, μπαίνουν στην εφηβεία. Μη με παρεξηγείτε, οι αγκαλιές με έναν γεμάτο ορμόνες, ευέξαπτο, τριχωτό έφηβο δεν είναι εύκολο πράγμα, όμως σ’ αυτήν τη φάση της ζωής του πρέπει να τον αγκαλιάσουμε πιο σφιχτά από ποτέ. Τότε είναι που θα τους διδάξουμε τη χαρά, την ομορφιά, την άνεση που μπορεί να φέρει ένα άγγιγμα αγάπης. Έχουμε χρέος να τους δείξουμε πώς αγαπάς ώστε, κι εκείνοι με τη σειρά τους, να μοιραστούν την αγάπη με τους μελλοντικούς τους συντρόφους.

ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΑΝ ΚΩΔΙΚΑ ΗΘΙΚΗΣ

Όλα τα παιδιά πρέπει να ξέρουν τους κανόνες,  όμως χρειάζεται να υπενθυμίζουμε στα αγόρια ότι είναι καλά, ικανά, άξια αγάπης και προσοχής και, κυρίως, πως ανήκουν σε κάτι: την οικογένεια. Όταν, όμως, ανήκεις κάπου, υπάρχει ένας κώδικας συμπεριφοράς που πρέπει να ακολουθείς. Ένας κώδικας ηθικής μπορεί να οριστεί από εσάς, όμως είναι προτιμότερο να τον ορίσετε όλοι μαζί, συλλογικά.

Κάποια από τα πράγματα στον κώδικα ηθικής της οικογένειάς μου είναι:

* Το σπίτι μας είναι ένα ασφαλές μέρος για όλους

* Δεν αγγίζουμε ο ένας τον άλλον με βία

* Παλεύουμε δίκαια και με σεβασμό

* Δεν ντροπιάζουμε κανέναν, τιμάμε τα λάθη

* Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων, των λεγομένων, του σώματος και των προσωπικών μας αντικειμένων

«ΜΑΛΩΣΤΕ» ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ

Όποιος μπαίνει στο σπίτι μας, πρέπει να τηρεί τον κώδικα συμπεριφοράς μας – από αυτό δεν αποκλείονται οι φίλοι των γιων μου. Αν δε θέλουν ή δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, είναι στο χέρι μου να τους βοηθήσω. Μην φοβηθείτε να τους πάρετε στην άκρη και να τους κάνετε παρατήρηση. Θα έρθει η ώρα που θα το κάνει κι ο γιος σας, και πρέπει να το δει να γίνεται, ώστε να το δουλέψει μέχρι να επέμβει ο ίδιος. Η δυνατή παρουσία μας στο πλευρό τους είναι τόσο σημαντική αυτήν την εποχή, ώστε να έρθει επιτέλους η αλλαγή στις κοινωνικές νόρμες των φύλων.

ΔΙΔΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥΣ

Μαθαίνουμε στα κορίτσια να χτενίζονται, να βάφονται, να φτιάχνουν τα νύχια τους… Τους αγοράζουμε bath bombs, αρώματα και κρέμες… Τα ενθαρρύνουμε να φροντίζουν τον εαυτό τους. Δυστυχώς, αυτό δεν το κάνουμε με τα αγόρια.

Μυήστε τους στη χαρά της φροντίδας του σώματός του, διδάξτε τους να τρέφονται σωστά, να ξεκουράζονται, να κάνουν μασάζ, μπάνιο, γιόγκα. Γιατί; Επειδή ένας άνδρας που ξέρει πόσο όμορφα μπορεί να νιώσει στο σώμα του, θα είναι πιο στοργικός απέναντι στη σύντροφό του και θα στοχεύει στην αμοιβαία ικανοποίηση. Και είναι λιγότερο πιθανό να βρει διέξοδο στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, για να αισθανθεί όμορφα. Θα μυρίζει και ωραία.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΘΥΜΩΣΟΥΝ

Όλοι θυμώνουμε και ο θυμός είναι ένα πραγματικά τρομακτικό συναίσθημα. Δεν πρέπει, όμως, να τον φοβόμαστε και πρέπει να μάθουμε στα αγόρια πώς θα τον εκφράζουν με ασφάλεια. Με τρόπους που θα οδηγήσουν σε ανασκόπηση, σε μάθηση κι όχι σε πρόβλημα που θα γιγαντώνεται όσο ο θυμός παραμένει μέσα τους. Πρέπει να δημιουργήσουμε χώρους και να βρούμε τρόπους έκφρασης του θυμού – να αναγνωρίσουμε πως πρόκειται για ένα αληθινό και ειλικρινές συναίσθημα, ένα συναίσθημα που αξίζει. Ένα συναίσθημα που έχει και θετικό αντίκτυπο – ο υγιής θυμός φέρνει την αλλαγή, πυροδοτεί την αντίσταση, μας κινητοποιεί. Πρέπει, όμως, να τον αναγνωρίσουμε, να τον αφήσουμε να κινηθεί στο σώμα μας και να τον χρησιμοποιήσουμε. Σταματήστε να λέτε στα αγόρια να ηρεμήσουν και ξεκινήστε να τους δίνεται χώρο να εκφράσουν την οργή τους και να τη διαχειριστούν.

ΑΠΟΔΟΜΗΣΤΕ ΤΑ MEDIA

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες. Η στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η σεξουαλικοποίηση των γυναικών βρίσκεται στον πυρήνα των διαφημίσεων, των ταινιών και των σειρών. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να περάσουμε χρόνο παρακολουθώντας τηλεόραση, κινηματογράφο και βίντεο με τους γιους μας, ώστε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πραγματικά τι συμβαίνει. Να τους βοηθήσουμε να είναι περίεργοι, να αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται η σεξουαλικότητα, το φύλο και οι σχέσεις. Να τους βοηθήσουμε να αμφισβητήσουν την  ηθική αυτού που βλέπουν και να αναγνωρίσουν αν ανταποκρίνεται στις δικές τους αξίες και τον ηθικό κώδικα της οικογένειας. Σ’ αυτό βασίζεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πορνογραφία. Πρέπει να φέρουμε στην κοινωνία ανθρώπους με κριτική σκέψη.

ΔΕΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΙΟΙ ΕΙΣΤΕ

Η χειρότερη συμβουλή που δέχθηκα ποτέ ήταν να μη δείξω ποτέ στους γιους μου τη συναισθηματική μου πλευρά. Ευτυχώς, την αγνόησα.

Με έχουν δει συντετριμμένη, με έχουν δει τρελά ερωτευμένη, με έχουν δει ταπεινωμένη για τις πράξεις μου και με έχουν δει να ανταμείβομαι για άλλες. Με έχουν δει να παλεύω με άντρες διπλάσιους σε μέγεθος σε διαγωνισμούς και με έχουν δει να τρελαίνομαι στην ιδέα του να αγγίξω ένα σκουλήκι. Με έχουν δει να δουλεύω μέχρι τελικής πτώσης για κάτι που πιστεύω, έχουν δει την καρδιά μου να σπάει από λύπη κι έχουν δει την καρδιά μου να σπάει από χαρά.

Και από όλα αυτά, έμαθαν πως μία γυναίκα είναι εξαιρετική. Μία πολύπλευρη, βαθιά άγρια, συναισθηματική, ικανή, εύθραυστη, πανέμορφη ύπαρξη. Μία ύπαρξη που αξίζει σεβασμό, αναγνώριση, στοργή, αγάπη, προσοχή  και, πάνω απ’ όλα, ασφάλεια. Και ξέρουν, χωρίς αμφιβολία, πως είναι αρκετά άνδρες για να της τα δώσουν όλα.

 

Διαβάστε επίσης:

Oι θύτες «μαζεύονται» – Το θέμα είναι όταν ξαναπάρουν θάρρος, τι κάνουμε

Δεν μπορείς να σώσεις τον κόσμο. Μπορείς να σώσεις τη Σοφία δίπλα σου – Γράφει η Μαρία Ζαφειράτου

«Οι άντρες πότε θα βρούμε το κουράγιο να μιλήσουμε;» – H ανάρτηση του Μιχάλη Λώλη για τη σεξουαλική κακοποίηση

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση