NEED TO KNOW

Nelson Mandela: O μεγαλύτερος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πάλεψε για την ισότητα

πηγή: wikipedia.org

Έδωσε τεράστιο αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και τη διάκριση κάθε μορφής, φυλακίστηκε για 27 χρόνια, έγινε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, κέρδισε Nobel Ειρήνης και το σεβασμό όλων. Ο Nelson Mandela, που άλλαξε για πάντα τον 20ο αιώνα – και ολόκληρο τον κόσμο, ήρθε στη ζωή σαν σήμερα, 18 Ιουλίου, το 1918.

Γεννήθηκε με το όνομα Rolihlahla Dalibhunga, όμως ένας δάσκαλος, την πρώτη μέρα του σχολείου, τον βάφτισε με το αγγλικό Nelson. Το 1941, στα 23 του, έμαθε πως του είχαν κανονίσει ένα προξενιό, με το οποίο δε συμφωνούσε. Έκανε τα πάντα για να το αποφύγει και, τελικά, άφησε τα πάντα πίσω του και αναζήτησε την ηρεμία του στο Johannesburg.

Ο Nelson Mandela το 1937, πηγή: wikipedia.org

Δύο χρόνια μετά, ξεκίνησε να σπουδάζει νομική. Ήρθε σε επαφή με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και φυλής, γνώρισε ένα νέο, ελεύθερο κόσμο. Τότε ήταν που άναψε η φλόγα μέσα του κι άρχισε να ασχολείται με την πολιτική. Έγινε, λοιπόν, σχεδόν αμέσως, μέλος του Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC) κι αργότερα, μαζί με συμφοιτητές του, ίδρυσε τη Νεολαία του ANC. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την αγαπημένη του, Evelyn.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nelson Mandela Foundation (@nelsonmandelafoundationsa) στις

Ξεκίνησε να δίνει δυναμική μάχη ενάντια στην αποικιοκρατία και το Απαρτχάιντ, το οποίο όχι μόνο είχε αποκλείσει κάθε μη λευκό από την κυβέρνηση, αλλά του είχε στερήσει τα βασικά του δικαιώματα. Το πάθος του ήταν τέτοιο που κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Μετά την πολυετή δίκη, οι κατηγορίες κατέπεσαν.

Φυσικά, το καθεστώς του Απαρτχάιντ δεν θα τον άφηνε έτσι. Το 1960, το ANC κρίθηκε παράνομο και, μαζί του, η δράση του Mandela. Συνελήφθη, για σαμποτάζ και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης αυτή τη φορά, και καταδικάστηκε σε ισόβια φυλάκιση. Ακόμη κι έτσι, όμως, δεν έμεινε σιωπηλός. Έγινε σύμβολο αντίστασης. Το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα, και θα παραμείνει συνυφασμένο για πάντα, με την ισότητα και την ελευθερία.

Αποφυλακίστηκε, τελικά, στις 11 Φεβρουαρίου του 1990. Το Αφρικανικό Κογκρέσο νομιμοποιήθηκε και ξεκίνησαν οι προσπάθειες για ένα κράτος με πολίτες ισότιμους απέναντι στο νόμο, ανεξαρτήτως φυλής.

Το 1993, τιμήθηκε με το Nobel Ειρήνης. Ένα χρόνο μετά, κέρδισε τις εκλογές με απόλυτη πλειοψηφία κι ο ίδιος έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής. Η θητεία του ολοκληρώθηκε το ’99 και ο ρόλος του άλλαξε. Συμμετείχε ως διαμεσολαβητής σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αφρική και αποσύρθηκε από τα κοινά το 2004, εξαιτίας προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε. Οι δημόσιες εμφανίσεις του περιορίστηκαν, ώσπου πια απομονώθηκε.

Έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου 2013. «Αν μπορούν να μάθουν να μισούν, τότε μπορούν να μάθουν και να αγαπούν γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη φύση από το αντίθετό της», είχε πει και έμεινε στην ιστορία.

 

Διαβάστε επίσης:

John Nash: Η σκοτεινή ιστορία του κορυφαίου μαθηματικού που θεμελίωσε τη θεωρία παιγνίων

Benazir Bhutto: Η γυναίκα που πάλεψε για τη δημοκρατία στο Πακιστάν

Από σύμβολο ειρήνης στο περιθώριο της κοινωνίας: Η άνοδος και η πτώση της Aung San Suu Kyi

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση