NEED TO KNOW

Πώς ο ιπποτισμός βλάπτει τις φιλόδοξες γυναίκες

Photo by Ivandrei Pretorius from Pexels

Όταν ένα ετερόφυλο ζευγάρι βγαίνει έξω, συνήθως ο άνδρας προσφέρεται να πληρώσει το λογαριασμό. Παρότι αυτό φαίνεται καλό για τη σύντροφό του, στην πραγματικότητα δεν είναι. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα, αυτή η «ιπποτική» παράδοση καλό είναι να τελειώσει, εάν οι γυναίκες θέλουν να αντιμετωπίζονται ισότιμα στο χώρο εργασίας.

Μελέτη του Money and SurveyMonkey σχετικά με την αγάπη και τα οικονομικά, σημείωσε ότι το 78% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο άνδρας πρέπει να πληρώνει στο πρώτο ραντεβού. Και, ίσως φανεί περίεργο, οι άνδρες (σε ποσοστό 85%) το στηρίζουν ακόμη περισσότερο από τις γυναίκες (σε ποσοστό 72%). Ακόμη και μετά το πρώτο ραντεβού, όμως, έχουν την τάση να καλύπτουν τα περισσότερα έξοδα και, όπως αναφέρουν, αισθάνονται ένοχοι «παίρνοντας χρήματα από γυναίκες.»

Είναι άδικο οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες να νιώθουν σχεδόν υποχρεωμένοι να πληρώσουν για ένα ραντεβού, αλλά, τελικά, είναι χειρότερο για τις γυναίκες. Ειδικοί των κοινωνικών επιστημών αποκαλούν αυτές τις πράξεις – το να κερνάνε ένα δείπνο, για παράδειγμα – καλοπροαίρετο σεξισμό. Είναι η αντίληψη ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να είναι αντικείμενα λατρείας, μαζί με την πατριαρχική θεωρία ότι έχουν ανάγκη από ανδρική προστασία. Ενισχύει τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες ταυτόχρονα δυναμικές και εύθραυστες, εξαρτημένες από τη βοήθεια των ανδρών.

Ο καλοπροαίρετος σεξισμός έχει τεράστιες επιπτώσεις για τις γυναίκες, που αφορούν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο από το ποιος πληρώνει το φαγητό. Επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους, και τη συμπεριφορά που δέχονται – όχι απλώς στα ραντεβού, αλλά και στη δουλειά. Ίσως, μάλιστα, ενισχύει σημαντικά το χάσμα των φύλων.

Ο καλοπροαίρετος σεξισμός έχει αντίκτυπο στις επαγγελματικές φιλοδοξίες των γυναικών

Ένας από τους τρόπους που ο καλοπροαίρετος σεξισμός επηρεάζει την καριέρα των γυναικών, είναι ότι αλλάζει τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες. Οι γυναίκες που πιστεύουν ότι οι σύντροφοί τους θα έπρεπε να είναι χορηγοί και προστάτες, έχουν χαμηλότερες φιλοδοξίες από εκείνες που διαφωνούν. Στην πραγματικότητα, τα κορίτσια που σκέφτονται έτσι έχουν χαμηλότερους ακαδημαϊκούς στόχους και απόδοση. Οι φοιτήτριες που απολαμβάνουν αυτό το είδος φροντίδας, έδειξαν μικρότερο ενδιαφέρον στο να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητες. Όπως φαίνεται, η επαγγελματική τους φιλοδοξία αντικαθίσταται από την επιθυμία τους να βρουν έναν καλό «ιππότη.»

Εκείνες οι γυναίκες φοβούνται ότι η επιτυχία τους θα τις κάνει λιγότερο ελκυστικές στους άνδρες. Νομίζοντας ότι ένας εν δυνάμει σύζυγος θα νιώσει απειλή από μία επιτυχημένη σύζυγο, σταματούν να προσπαθούν τόσο για την καριέρα τους. Τώρα που προσπαθούμε να εμπνεύσουμε τις νέες γυναίκες να ακολουθήσουν νέα επαγγελματικά μονοπάτια, αυτό είναι ξεκάθαρα αντιπαραγωγικό.

Ο καλοπροαίρετος σεξισμός έχει αντίκτυπο στην απόδοση των γυναικών

Δεν επηρεάζει μόνο τις φιλοδοξίες, αλλά χειροτερεύει και την απόδοσή τους. Σε ένα πείραμα, ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες να φτιάξουν ένα παζλ. Εκείνες που δέχθηκαν καλοπροαίρετα σεξιστικά σχόλια πριν ξεκινήσουν, πήγαν χειρότερα από τις άλλες. Τα πειράματα κατέληξαν στο ότι τα σχόλια εκείνα έκαναν τις γυναίκες να νιώσουν λιγότερο ανταγωνιστικά, και γι’ αυτό η απόδοσή τους «έπεσε.»

Ο καλοπροαίρετος σεξισμός μειώνει την επιμονή στη μάχη για την ισότητα

Σαν να μην έφτανε η «έκπτωση» στις φιλοδοξίες και την απόδοση, ο καλοπροαίρετος σεξισμός αλλάζει τον τρόπο που οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον κόσμο. Όσο υποστηρίζεται αυτός ο ιπποτισμός, ενισχύεται η αντίληψη ότι η ανισότητα των φύλων είναι αποτέλεσμα των γυναικείων επιλογών, και όχι των διακρίσεων.

Σε πείραμα για το παραπάνω φαινόμενο, οι συμμετέχουσες που βίωσαν καλοπροαίρετο σεξισμό δίστασαν να υπογράψουν λίστα που αιτούταν περισσότερες γυναίκες στο καθηγητικό προσωπικό του πανεπιστημίου τους. Ο καλοπροαίρετος σεξισμός καθησυχάζει τον κόσμο για την κοινωνική ανισότητα. Τους κάνει να πιστεύουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση είναι μία χαρά.

Ο καλοπροαίρετος σεξισμός επηρεάζει την αντιμετώπιση των γυναικών στο χώρο εργασίας

Εάν ένας άνδρας προϊστάμενος αντιμετωπίζει τις υφισταμένες του σαν εύθραυστα λουλούδια που χρειάζονται προστασία, θα φερθεί με επιείκεια. Η μία μελέτη μετά την άλλη αποδεικνύει ότι οι γυναίκες δε δέχονται την ίδια κριτική με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να μην τους ανατίθενται δυσκολότερα projects και η καριέρα τους να μένει πίσω. Δυστυχώς, επειδή περιβάλλονται από ένα τείχος προστασίας, έχουν μικρότερες πιθανότητες να προαχθούν σε πιο απαιτητικές θέσεις, σε σύγκριση με τους άνδρες.

Έτσι, ο καλοπροαίρετος σεξισμός κρατάει πίσω τις γυναίκες παραμορφώνοντας την εικόνα που έχουν για τις ίδιες και, ταυτόχρονα, περιορίζοντας τις ευκαιρίες τους. Η εξάλειψη του φαινομένου δεν είναι εύκολη. Βλέποντάς το επιφανειακά, ο ιπποτισμός αποτελεί πλεονέκτημα για τις γυναίκες, άρα δεν έχουν κίνητρο να τον αλλάξουν. Είναι περισσότερες οι άμεσες ανταμοιβές τους, όταν δέχονται τέτοια συμπεριφορά, όμως όταν την αρνούνται, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα θα τις ανταμείψουν περισσότερο. Αν κάποιος προσφερθεί να κεράσει ένα δείπνο σ’ ένα ακριβό εστιατόριο, η ανταμοιβή είναι το δωρεάν φαγητό. Εάν αρνηθούν το κέρασμα, είναι πολύ πιθανό να τις αποκαλέσουν σκληρές διότι δεν εκτίμησαν τη χειρονομία.

Αλλά και για τους άνδρες είναι δύσκολο. Εάν δεν αναλάβουν το λογαριασμό, κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν φτηνοί, ή να θεωρήσει η συνοδός τους ότι δεν ενδιαφέρονται.  Σύμφωνα με έρευνα, οι γυναίκες βλέπουν αυτή τη συμπεριφορά, όπως το κέρασμα στο ραντεβού, σαν σημάδι ότι ο άνδρας τις σέβεται και τις νοιάζεται. Όσο φεμινιστές κι αν είναι, λοιπόν, έχουν λόγο να ακολουθήσουν τον κανόνα και να μη γίνουν η εξαίρεση.

Το να κερνάνε στα ραντεβού, όμως, είναι ένας μόνο τρόπος χειραγώγησης των γυναικών. Το να ανοίγουν την πόρτα του αυτοκινήτου, το να τις βοηθούν να βγάλουν το παλτό τους είναι κλασικά παραδείγματα. Για να το ξεκαθαρίσουμε, το να συμπεριφέρονται έτσι απλώς επειδή είναι άνδρες, είναι ανησυχητικό. Η αμοιβαία φροντίδα είναι το ζητούμενο.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι άντρες με γάτες δεν έχουν πέραση στις γυναίκες – Έρευνα μαρτυρά τον ρόλο των στερεοτύπων

«Η κόρη μου δεν είναι ιδιοκτησία μου»: Ένας φεμινιστής μπαμπάς εξομολογείται

Το σχέδιο της Γερμανίας για την εξασφάλιση της ισότητας των φύλων

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση