NEED TO KNOW

Ο κληρονόμος της Nintendo, η παράξενη υιοθεσία και το οικογενειακό γραφείο των 920 εκατ. δολαρίων

Ο κληρονόμος της Nintendo, η παράξενη υιοθεσία και το οικογενειακό γραφείο των 920 εκατ. δολαρίων

Bloomberg

Τα οικογενειακά γραφεία διαχείρισης περιουσίας συνήθως δεν αποκαλύπτουν τις κινήσεις τους, ωστόσο αυτό της οικογένειας πίσω από την εταιρεία Nintendo ξεχωρίζει για πολλούς λόγους.

Ένας δυνατός ήχος ακούγεται μόλις κάποιος εισέλθει στην ιστοσελίδα του γραφείου, που είναι κατασκευασμένη με βάση το θέμα του γνωστού παιχνιδιού arcade της δεκαετίας του 1980. Τα ρετρό γραφικά με τουβλάκια σε διαφορετικά χρώματα αναβοσβήνουν, ενώ η οθόνη κινείται διαγώνια.

Τα κείμενα του site κυλούν όπως τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο ποιον εκπροσωπεί το συγκεκριμένο γραφείο. Οι χρήστες του Twitter τον χαρακτηρίζουν δροσερό, καταπληκτικό, τον καλύτερο ιστότοπο που έχει υπάρξει ποτέ.

«Ήθελα να δημιουργήσω κάτι εντυπωσιακό», δήλωσε ο Μπάντζο Γιαμαούτσι, εκπρόσωπος του οικογενειακού γραφείου Yamauchi No. 10 και απόγονος του ιδρυτή της Nintendo, Φουσατζίρο Γιαμαούτσι, στην πρώτη συνέντευξη της επενδυτικής εταιρείας στα μέσα ενημέρωσης. «Αντιπροσωπεύει τη φύση μας να κάνουμε κάτι που δεν έχει γίνει πριν».

Τα οικογενειακά γραφεία, οι εταιρείες που διαχειρίζονται χρήματα των πλουσίων, έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 παγκοσμίως που επιβλέπουν μια μόνο περιουσία, σύμφωνα με την EY. Ωστόσο, ενώ η Ιαπωνία φιλοξενεί πολλούς δισεκατομμυριούχους, η μεγαλύτερη ανάπτυξη στα οικογενειακά γραφεία της Ασίας προέρχεται από μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη.

Ο Μπάντζο Γιαμαούτσι ίδρυσε την εταιρεία επενδύσεων πέρυσι για να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκαν προηγουμένως στον πρώην πρόεδρο της Nintendo, Χιρόσι Γιαμαούτσι, ο οποίος πέθανε το 2013. Ο αείμνηστος Hiroshi υιοθέτησε τον εγγονό του, Banjo, και του άφησε, μεταξύ άλλων, μια «τεράστια κληρονομιά» που έλαβε σε ηλικία 21 ετών.

«Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, στα χαρτιά είμαι ο αδερφός του βιολογικού πατέρα μου», είπε ο Μπάντζο. «Από τότε, προσπαθώ να καταλάβω γιατί βρέθηκα υπό αυτές τις συνθήκες.»

Ο Χιρόσι Γιαμαούτσι, ο τρίτος πρόεδρος της Nintendo, ανέλαβε την επιχείρηση που ίδρυσε ο παππούς του Φουσατζίρο το 1889 και τη μετέτρεψε σε παγκόσμιο γίγαντα βιντεοπαιχνιδιών. Ο Χιρόσι ήταν επικεφαλής της Nintendo για περισσότερες από πέντε δεκαετίες μέχρι να παραιτηθεί το 2002. Ο κατασκευαστής της κονσόλας Switch και ο δημιουργός των franchise, συμπεριλαμβανομένων των Mario και Pokemon, έχει πλέον χρηματιστηριακή αξία άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αγορές παιχνιδιών

Ο Μπάντζο λέει ότι θυμάται τον Χιρόσι ως σκληρό αλλά και ευγενικό. Ο παππούς του τον πήγαινε στο Toys «R» Us κάθε νέο έτος για να του αγοράσει δώρα. Ο μικρός δεν είχε ποτέ τα κότσια να του ζητήσει να αγοράσει παιχνίδια Sony ή Sega, θυμάται.

Ο Μπάντζο, 28 ετών πλέον, μεγάλωσε στο Κιότο όπου εδρεύει η Nintendo, πριν πάει στο πανεπιστήμιο στο Τόκιο και εργαστεί στη διαφημιστική εταιρεία Hakuhodo Inc. Είπε ότι η ιδέα να ξεκινήσει ένα οικογενειακό γραφείο του ήρθε καθώς σκεφτόταν τι να κάνει με την κληρονομιά του και ήθελε να αποτυπώνει τον τρόπο του παππού του να κάνει τα πράγματα διαφορετικά από τους άλλους.

«Έπρεπε να κληρονομήσω όχι μόνο την περιουσία του αλλά και τη φιλοσοφία του», είπε ο Μπάντζο.

Ο Μπάντζο ίδρυσε το οικογενειακό γραφείο τον Ιούνιο για να διαχειριστεί τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε αυτός και μερικά άλλα μέλη της οικογένειας. Ο Χιρόσι Γιαμαούτσι κατείχε περίπου το 10% των μετοχών της Nintendo πριν από το θάνατό του, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ο Μπάντζο και ο πατέρας του κληρονόμησαν περίπου το 3% της εταιρείας, ενώ δύο θείες έλαβαν η καθεμία περίπου 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2013.

Το οικογενειακό γραφείο Yamauchi No. 10 διαχειρίζεται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια γιεν (919 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε το Bloomberg τον Ιανουάριο. Ο Banjo αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δημιουργήστε κάτι

Το οικογενειακό γραφείο δεν επικεντρώνεται στο διπλασιασμό ή τον τριπλασιασμό των περιουσιακών του στοιχείων, σύμφωνα με τον Μπάντζο. Ο στόχος είναι να συμμετάσχει σε έργα που παρέχουν οφέλη στην κοινωνία, προτείνουν νέες επιλογές που βοηθούν στην πραγματοποίηση αλλαγών στην Ιαπωνία και επιτρέπουν στους ανθρώπους να προκαλέσουν τον εαυτό τους, είπε, αρνούμενος να δώσει λεπτομέρειες για συγκεκριμένες επενδύσεις. Επίσης, έχει σκοπό να συμμετάσχει σε φιλανθρωπικές δράσεις.

«Πιστεύουμε ότι η Ιαπωνία δεν έχει το πνεύμα να ανταποκριθεί στην πρόκληση ή να ρισκάρει για να δημιουργήσει κάτι νέο», δήλωσε ο κληρονόμος. «Αυτό είναι το σημείο που θα θέλαμε να αλλάξουμε.»

Το οικογενειακό γραφείο προσέλαβε τον Γιοσίγια Ιτσιμούρα, πρώην στέλεχος της Schroder Investment Management (Japan), ως COO τον Μάρτιο, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn. Ο συν-διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων Χιρογουάκα Μουρακάμι προσχώρησε στην εταιρεία πέρυσι μετά την θητεία του στην Deutsche Bank και την Goldman Sachs.

Ο Μπάντζο είπε ότι η οικογένεια εξακολουθεί να κατέχει μετοχές της Nintendo, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει τις θέσεις της. Υποστηρίζει ότι η εταιρεία του θα υιοθετήσει το μοτίβο της Nintendo στο να κάνει συναρπαστικά και εκπληκτικά projects.

Ωστόσο, όσον αφορά τις λεπτομέρειες, παραμένει ασαφής. Ερωτηθείς για το τι συμβολίζει το Νο. 10, στο όνομα του οικογενειακού γραφείου, αρνήθηκε να εξηγήσει.

«Είναι ένα μυστικό», είπε. «Θα θέλαμε να φανταστείτε τι σημαίνει.»

 

Διαβάστε επίσης:

Σφραγισμένο βιντεοπαιχνίδι Super Mario Bros πωλήθηκε στο εξωφρενικό ποσό των 660.000 δολαρίων

Η εκδίκηση της Barbie: Η αλλαγή προφίλ και το comeback της γνωστής κούκλας εν μέσω πανδημίας

Πώς τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν την ψυχική μας υγεία

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση