ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Πώς τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν την ψυχική μας υγεία

Photo by Matilda Wormwood from Pexels

Τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς, ότι μπορούν να βλάψουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Αν και δεν είναι λάθος, αφού αρκετές έρευνες έχουν εστιάσει στο κομμάτι της εξάρτησης και της δημιουργίας πονοκεφάλων και προβλημάτων με τα μάτια, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να υπάρξουν βλαβερές επιπτώσεις, όταν αυτά παίζονται με μέτρο μπορεί όντως να βοηθήσουν σε κάτι σημαντικό.

Εκτός από πηγή ψυχαγωγίας, το βιντεοπαιχνίδι μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στην ψυχική υγεία. Τουλάχιστον, αυτό βρήκε μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στην οποία οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πραγματικά δεδομένα παιχνιδιού για να αναλύσουν την ευημερία των παικτών.

Photo by Sigmund on Unsplash

Η έρευνα, η οποία ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 3.200 παίκτες του επιτυχημένου “Animal Crossing: New Horizons” της Nintendo και του τρίτου προσώπου σκοπευτή του “Plants vs. Zombies: Battle for Neighborville”, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιξαν περισσότερα παιχνίδια ανέφεραν ότι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι, στοιχείο που καταρρίπτει τις αμφιβολίες για προηγούμενες πεποιθήσεις ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να είναι επιβλαβή για την ψυχική υγεία κάποιου.

Όμως, φυσικά, η μελέτη είχε τους περιορισμούς της. Δεδομένου ότι περιοριζόταν σε δύο μόνο παιχνίδια, οι ερευνητές δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο αυξημένος χρόνος παιχνιδιού ήταν ο κύριος παράγοντας για τους συμμετέχοντες που είχαν την καλύτερη ψυχική υγεία.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι απαραίτητα κακά για την υγεία. Υπάρχουν και άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες που έχουν σημαντική επίδραση στην ευημερία ενός ατόμου », δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Άντριου Πριζουμπούλσκι.

«Στην πραγματικότητα, το παιχνίδι μπορεί να είναι μια δραστηριότητα που σχετίζεται θετικά με την ψυχική υγεία των ανθρώπων.», ανέφερε στο CNN.

Η μελέτη σηματοδότησε μια σημαντική ανακάλυψη στην έρευνα βιντεοπαιχνιδιών, καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι προγραμματιστές μοιράστηκαν τα δικά τους δεδομένα με ακαδημαϊκούς, για να διερευνήσουν τον αντίκτυπο του παιχνιδιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συγγραφείς υπογράμμισαν ότι περαιτέρω συνεργασίες, θα είναι απαραίτητες για να διερευνήσουν λεπτομερέστερα τη σχέση μεταξύ καλύτερης ευεξίας και βιντεοπαιχνιδιών.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι τέτοιου είδους συνεργασίες θα παράσχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να προωθήσουν την κατανόησή μας για το ανθρώπινο παιχνίδι και να δώσουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις κατάλληλες ιδέες για το πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν προς το καλό ή το κακό, την υγεία μας», δήλωσαν οι συγγραφείς.

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς επηρεάζει η ημικρανία την ψυχολογία

6 δώρα που μπορείτε να στείλετε στους αγαπημένους σας για να τους αναπτερώσετε τη διάθεση

Πώς να κάνετε πιο ευχάριστα τα βαρετά κομμάτια της εργασίας σας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση