NEED TO KNOW

ΟΗΕ: Μετά από μία χρονιά «γεμάτη δοκιμασίες, τραγωδίες και δάκρυα», δίνει μήνυμα ελπίδας

ΟΗΕ: Μετά από μία χρονιά «γεμάτη δοκιμασίες, τραγωδίες και δάκρυα», δίνει μήνυμα ελπίδας
πηγή: YouTube

«Το 2020 ήταν μία χρονιά γεμάτη δοκιμασίες, τραγωδίες και δάκρυα», έγραψε στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Αφήνοντάς την πίσω, όμως, μπαίνουμε σε ένα νέο έτος – ένα έτος γεμάτο ελπίδα.

Εξυμνώντας την καλοσύνη, τις ακούραστες προσπάθειες των εργαζομένων της πρώτης γραμμής και των επιστημόνων που ανέπτυξαν τα εμβόλια και των χωρών που καινοτόμησαν ώστε να σώσουν τον πλανήτη από τη βέβαιη κλιματική καταστροφή, ο Αντόνιο Γκουτέρες πέρασε το δικό του μήνυμα που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

Κόντρα στη θλίψη του 2020, το οποίο σημάδεψε τη ζωή όλων με διαφορετικό, ίσως, τρόπο, το 2021 θα είναι η χρονιά που θα φέρει την ελπίδα σε κάθε γωνιά του κόσμου.


«Τόσοι αγαπημένοι μας χάθηκαν – και η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη, δημιουργώντας νέα κύματα ασθένειας και θανάτου», τόνισε. Πρόσθεσε, έπειτα, πως η φτώχεια, η ανισότητα και η πείνα κορυφώνονται, οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται, τα παιδιά πεινούν και τα χρέη εκτοξεύονται. Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν δραματικά.

Μπορούμε, όμως, να αφήσουμε τα πάντα στο παρελθόν, αν συνεργαστούμε, ενωμένοι. «Ο κόσμος απλώνει χέρι βοηθείας σε γείτονες και ξένους. Οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής τα δίνουν όλα. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλια σε χρόνο – ρεκόρ. Και οι χώρες δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν την κλιματική καταστροφή».

«Αυτό είναι το μάθημα της πιο δύσκολης χρονιάς», είπε ο Γκουτέρες. «Τόσο η κλιματική αλλαγή, όσο κι ο κορονοϊός είναι κρίσεις που μπορούν να αντιμετωπισθούν απ’ όλους μας συλλογικά – ως μέσο μετάβασης σ’ ένα βιώσιμο μέλλον που δεν αφήνει κανέναν απ’ έξω».

Όσο για τα σχέδια του ΟΗΕ για το 2021, βασικός στόχος είναι η «ανθρακική ουδετερότητα», δηλαδή ο απόλυτος περιορισμός εκπομπών διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, έως το 2050.

Σε μία προσπάθεια να μας ενθαρρύνει να συνεργαστούμε με το διπλανό μας, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι να «τα βρούμε» όχι μόνο με τον εαυτό μας, αλλά και με τη φύση, ώστε το νέο έτος να γίνει η χρονιά που θα θεραπευτούμε. «Θα θεραπευτούμε από την επίδραση ενός θανατηφόρου ιού. Θα θεραπευτούμε από τις κατεστραμμένες οικονομίες και κοινωνίες. Θα θεραπευτούμε από τις διακρίσεις. Και θα ξεκινήσουμε να θεραπεύουμε τον πλανήτη».

 

Διαβάστε επίσης:

Antonio Gutteres: Οι θεωρίες συνωμοσίας για τον Covid-19 μολύνουν το διαδίκτυο

ΟΗΕ: Το 63% των παιδιών σχολικής ηλικίας δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ

Μαριάννα Λαιμού: Τα νέα βήματα της «Ελπίδας» κατά του παιδικού καρκίνου

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση