ART & PHILANTHROPY

Μαριάννα Λαιμού: Τα νέα βήματα της «Ελπίδας» κατά του παιδικού καρκίνου

Δεν πάει καιρός που η αντιπρόεδρος του σωματείου Ελπίδα – Σύλλογος φίλων παιδιών με καρκίνο Μαριάννα Γουλανδρή Λαιμού έφερε τις πρώτες καίριες αλλαγές. Σήμερα, πιο στέρεα εγκατεστημένη και στην Αθήνα (πέρα από το Λονδίνο), οδηγεί το άρμα ακόμη πιο μακριά: Η δημιουργία του πρώτου ηλεκτρονικού καταστήματος (e shop) της Ελπίδας αποτελεί (διεθνή) καινοτομία στο χώρο της ευαγούς δράσης.

Κατά τα πρότυπα του Λονδίνου, η Μαριάννα Λαιμού ξεκίνησε πολύ νωρίς την οικογενειακή της ζωή καθώς και το ταξίδι της στον κοινωφελή τομέα. Φάνηκε γρήγορα ότι διέθετε αρκετή ωριμότητα και περίσσεια οράματος ώστε να πυκνώσει και να εκτινάξει το έργο του σωματείου που ίδρυσε η πρωτοπόρος Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μητέρα της μητέρας της. Αλλά από τη θέση της β’ αντιπροέδρου, ενεργεί αυτόφωτα. Παράλληλα με την κυοφορία του δεύτερου παιδιού της, μάθαινε και τον δαιδαλώδη κόσμο της ψηφιακής πραγματικότητας, τις σύνθετες απαιτήσεις και γνώσεις που αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ειδικά όταν αυτό διακρίνεται από μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, μία επιπλέον ιδιοτυπία.

Γούρι Ελπίδας 2021 κολιέ

Πρόκειται για το πρώτο βήμα ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες που μοιάζει να έχει κατά νου της οι οποίες, όπως το νεοπαγές αυτό ηλεκτρονικό κατάστημα, θα φέρουν και πάλι την Ελπίδα μπροστά από τις εξελίξεις στην ψηφιακή εποχή. Και πρωτίστως στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.

Όπως και πριν από τριάντα κάτι χρόνια όταν η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μαζί με έναν στενό κύκλο συγκινημένων γυναίκων ίδρυσαν το σωματείο Ελπίδα – Σύλλογο φίλων παιδιών με καρκίνο. Αντιμετώπιζαν τότε ορισμένα δυσοίωνα δεδομένα: Την απώλεια ετησίως δεκάδων παιδιών εξαιτιας του παιδικού καρκίνου, την επιτακτική ανάγκη για μεταμόσχευση μυελού των οστών, που η πατρίδα δεν τους παρείχε.

Διοικητής νοσοκομείων Παίδων Μανώλης Παπασάββας, η καθηγήτρια Καίτη Μεταξωτού, η Μαριάννα Λαιμού, η πρώην γενική γραμματέας (δημοσιογράφος) του συλλόγου Ινώ Κωνσταντοπούλου

Στην Ελλάδα του 1990, δεν υπήρχε η παραμικρή υποδομή υγείας στον συγκεκριμένο τομέα. Αν η οικογένεια δεν διέθετε τα 500.000 δολάρια για την επέμβαση στο εξωτερικό, το παιδιά λίγες ελπίδες διέθεταν πέρα από την τύχη ή τον Θεό, ανάλογα με το πώς το έβλεπε ο καθένας. Ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο ιδρύθηκε ακρίβώς για να δώσει πραγματική ελπίδα στα παιδιά με καρκίνο και στις οικογένειές τους. Αποκτούσαν έτσι έναν πολύτιμο σύμμαχο στον πραγματικό τους Γολγοθά. Πόσες χιλιάδες παιδιά έχουν έτσι ξεπεράσει αυτό το ανείπωτα τραγικό χτύπημα της μοίρας.

Πλάι στη Μαριάννα Λαιμού, παραστάθηκε και πάλι ένας ζεστός πυρήνας νέων γυναικών που μπορούσε να στηρίξει τις ιδέες της για την ψηφιακή ζωή της Ελπίδας, ως φυσικά πιο εξοικειωμένες με το διαδίκτυο και τη χρήση του. Οι προηγούμενες δύο γενιές, πάντα εντυπωσιακά ενεργές και παρούσες σε κάθε νέα περιπέτεια του σωματείου, πλαισίωσαν την πρωτοβουλία με τη σοφία της εμπειρίας τους γύρω από τις ανάγκες των παιδιών και την κρίσιμη ηθική τους συμπαράσταση. Ακόμη και χειροποίητα αντικείμενα κατασκεύασαν μέσα στη θαλπωρή των σπιτιών τους, όπως οι υπέρκομψες μπουτονιέρες που τώρα διατίθενται στο e shop.

Shark and Dad

Σχεδόν όλα τα αντικείμενα φέρουν το λογότυπο του ηλεκτρονικού καταστήματος που ουσιαστικά αναπαράγει το σχέδιο της Μαριάννας Λαιμού για το φετινό επετειακό γούρι της Ελπίδας, με κυρίαρχο στοιχείο το μάτι ως αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης, σύμβολο φροντίδας και προστασίας. Το μάτι άλλωστε φιγουράρει και ως μοτίβο σε πολλά σχέδια κοσμημάτων της για τον γνωστό, επώνυμο οίκο της Marianna Lemos με έδρα το Λονδίνο.

Το 2018-2019 δημιούργησε η αντιπρόεδρος για πρώτη φορά το επετειακό γούρι Love για τον Σύλλογο το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία. Αυτό το πρώτο σχέδιο λόγω της απήχησής του διατίθεται και πάλι. Το φετινό γούρι με το μάτι εμπλουτίζει τη συλλογή περαιτέρω και εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές -σκουλαρίκια, βραχιόλια και κρεμαστά.

κυρίες Φιλιαγκουρίδου, Τσαβλίρη, Τσάγκα Κεφαλογιάννη, Έλληνα, Θανοπούλου, Βαφειά

Η μεγάλη καινοτομία του ηλεκτρονικού καταστήματος έγκειται στη δημιουργία ειδικού τμήματος με τίτλο cancer care ειδικά για τα παιδιά και τις οικογένειες της Ελπίδας. Πέρα από απαραίτητα προϊόντα υγιεινής, συμπεριλαμβάνει cancer care kit και αγχολυτικά παιχνίδα (fidget spinners και αντιστρές μπαλάκια), σκουφάκια με ιδιαίτερα φιλοτεχνημένο σχέδιο (μοντέρνο, παιγνιώδες, χρωματιστό), κουβερτούλες φλις (fleece) κατασκευασμένες με τα πιο αγνά υλικά, την αγάπη και τη φροντίδα του σωματείου. Σε αυτό το τμήμα χτυπάει η καρδιά της Ελπίδας.

Περιλαμβάνει επίσης παιχνίδια δημιουργικά της καλύτερης ποιότητας (όπως σετ ζωγραφικής) αλλά και δημιουργίες από τα ίδια τα παιδιά του σωματείου. Τις υπέροχες παιδικές ζωγραφιές τους καδραρισμένες, που όσο τίποτα άλλο διαχέουν το μήνυμα της Ελπίδας: Always sharing the love ή Πάντα μοιραζόμαστε την αγάπη, όπως το οραματίστηκε η ομάδα της Μαριάννας Λαιμού με έμπνευση το πρώτο γούρι του 2018/19 που σχημάτιζε τη λέξη Love (αγάπη). Σε αυτό συνίσταται ο κόσμος της Ελπίδας, ένας κόσμος αλληλεγγύης και αγάπης που παρέχει φροντίδα, που χαρίζει αληθινή αντοχή.

Ταυτόχρονα, το e shop περιέχει ποικιλία αντικειμένων τεχνολογίας στην αιχμή του δόρατος, όπως bluetooth speaker, πατάκια για το ποντίκι του υπολογιστή (mousepad) και power banks τόσο άρτια σχεδιασμένα που συνιστούν ένα ακόμη διακοσμητικό αντικείμενο για το σπίτι και το γραφείο. Παράλληλα, κρατούν τις οικογένειες μέσα στην προστατευμένη εστία του σπιτιού τους. Πρέπει να ελαχιστοποιούν τις μετακινήσεις τους και ταυτόχρονα να έχουν άμεση πρόσβαση σε αναγκαία προϊόντα.

Φυσικά δεν απουσιάζουν προϊόντα μόδας (φούτερ με το λογότυπο του e shop, σακίδια πλάτης και πασμίνες) και αντικείμενα για το σπίτι όπως: Λινά σουβέρ, αρωματικά καιριά, σετ τσαγιού, μπουκάλια, ποτήρια, ισοθερμικά τσαντάκια φαγητού μεταξύ πολλών άλλων. Τα σημειωματάρια σε διάφορα χρώματα και φωσφορίζουσες λεπτομέρειες, αναμένεται να αγαπηθούν ιδιαιτέρως.

Το πρώτο ηλεκτρονικό κατάστημα της Ελπίδας θα αντικαταστήσει φέτος το ετήσιο χριστουγεννιάτικο Bazaar (Μπαζάρ) του Συλλόγου (κεντρική αρτηρία απαραίτητων πόρων του) αφού η πανδημία επιβάλλει αποστάσεις και σπιτική ζωή. Το ηλεκτρονικό κατάστημα έτσι προνόησε και για εποχιακά δώρα. Στην παρούσα φάση δηλαδή, μία υπέροχη συλλογή από χριστουγεννιάτικα στολίδα. Μερικά χειροποίητα και άλλα με τη δυνατότητα προσωπικής προσαρμογής.

Η υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικής Δράσης και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μαριάννα Γουλανδρή- Λαιμού, σύζυγος του Φίλιππου Λαιμού (επίσης αρχηγέτη κοινωφελούς δράσης σε διεθνές επίπεδο με την Common Seas), έχει τεθεί επικεφαλής των νέων δράσεων που εγκαινιάζονται με το ηλεκτρονικό κατάστημα. Για να υλοποιηθεί αυτό το πρώτο βήμα εργάστηκαν αγόγγυστα και «σαν καλά συντονισμένη ορχήστρα» όπως σημείωσε η πρόεδρος Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Η γενική γραμματέας (και στηλοβάτης) του Συλλόγου Τζωρτζίνα Έλληνα μαζί με τη Νάσια Θανοπούλου, τη Βαρβάρα Βουκάκη Φύτρου, τη Μάνια Ντέλου, την Αλεξάνδρα Τσαβλίρη, την Έμιλυ Βαφειά, την Κατερίνα Τσάγκα Κεφαλογιάννη, τη Μαρία Αρρώνες μεταξύ άλλων μελών. Μαζί τους και πάμπολλοι επαγγελματίες που δεν δίστασαν λεπτό να εργαστούν αφιλοκερδώς για αυτόν τον μεγάλο, πανανθρώπινο αγώνα.

Το σωματείο έδειχνε πάντα εξαιρετική προνοητικότητα και προσαρμοστικότητα στις ανάγκες της κοινωνίας και των σύγχρονων καιρών. Εργάστηκε πάντα με απαρασάλευτη πίστη στο όραμα της προέδρου και εν μέσω υγειονομικής κρίσης.

Μετά από τη δημιουργία της πρώτης Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, που λειτούργησε με εξαιρετικά αποτελέσματα το 1992, τον Ξενώνα Ελπίδα για τα παιδιά και τις οικογένειές από την περιφέρεια που έρχονται στην Αθήνα για θεραπεία (1999), την προσφορά στη χώρα του πρώτου αμιγώς ογκολογικού νοσοκομείου για παιδιά (2010), την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ (2014), δημιούργησε φέτος το Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας (2020). Παράλληλα με την πλούσια κοινωνική δράση στο πλευρό των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων εντός και εκτός Ελλάδος κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και το ηλεκτρονικό της κατάστημα.

Το σωματείο συνεχίζει έτσι να μοιράζει αγάπη και φροντίδα απαρεγκλίτως στις οικογένειες που δέχτηκε στην αγκαλιά της, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάνννη – Ελπίδα και στο καταφύγιο της, τον Ξενώνα Ελπίδα. Μοιραστείτε την αγάπη, προτάσσει ως μότο της η ομάδα της Μαριάννας Λαιμού στο νέο e shop. Πρόκειται για ακαταμάχητη πρόσκληση αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, που όσο ποτέ χρειάζεται η διεθνής κοινότητα. Και πάνω από όλους, τα παιδιά της Ελπίδας.

Κατερίνα Δαφέρμου, Βαρβάρα Βουκάκη Φύτρου, Τζωρτζίνα Έλληνα, Νάσια Θανοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Η ευρηματική Μαριάννα Κάλμπαρη του Θεάτρου Τέχνης σε νέες δράσεις

Η Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη (Electron SA), συγγραφέας του φωτός

Η Λώρα Τσουκαλά ταξιδεύει τον Αλέκο Φασιανό στην παρισινή PAD του Ντιζάιν

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση