NEED TO KNOW

Polycademy.org: Μια πλατφόρμα που ενώνει όλους όσους εμπνέονται και αγαπούν το Ελληνικό πνεύμα

Photo by Constantinos Kollias on Unsplash

Το Polycademy.org είναι το όραμα μίας ομάδας, τα μέλη της οποίας πέρασαν τα τελευταία πέντε χρόνια δουλεύοντας ξεχωριστά για την υλοποίησή του. Το 2020, οι δρόμοι τους συναντήθηκαν. Η κρίση αξιών που ζούμε σήμερα ήταν το έναυσμα για να πάρουν την απόφαση να δουλέψουν μαζί, θεωρώντας πως έχουν ευθύνη να μεταλαμπαδεύσουν το Ελληνικό πνεύμα και την σύνδεση με την ψυχή.

Γεννήθηκε, λοιπόν, η καινούργια αυτή διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει σκοπό να ενώσει όλους τους ανθρώπους που εμπνέονται και αγαπούν το Ελληνικό πνεύμα.

«Ανθρωπισμός, μέτρον άριστον, ακεραιότητα, φιλότιμο, συνδημιουργία και ελευθερια: Αυτές οι αξίες μας βοηθούν αν συνδεθούμε με την ψυχή μας και έτσι να ζούμε μια ζωή ευθυγραμμισμένη με την ψυχή μας όπως ακριβώς έκαναν και οι πρόγονοί μας. Έχουμε πρεσβευτές του Ελληνισμού από όλων τον κόσμο (Αμερική, Κίνα, Κατάρ, Ιαπωνία, Αγγλία, Ιταλία κτλ.) που με εργαλεία και μεθόδους του Ελληνικού πνεύματος κάνουν κάθε μήνα συμπόσια και εργαστήρια που μας βοηθούν στην προσωπική και πνευματική μας εξέλιξη», τονίζει η ομάδα του Polycademy.org.

Πώς ξεκίνησαν όλα;

Η Φερενίκη Κανταρτζή, το 2016 ίδρυσε στο Λονδίνο μια διαδικτυακή πλατφόρμα που χρησιμοποιούσε τη φιλοσοφία σαν εργαλείο προσωπικής εξέλιξης για τον άνθρωπο μιας που και στη δική της ζωή η φιλοσοφία έχει λειτουργήσει σαν σωσίβιο πλεύσης κάθε φορά που αντιμετώπιζε κάποια δυσκολία. Αν και δεν ήταν καλό timing για το project τότε, εκείνη συνέχισε με την πιστοποίηση της σαν coach Αυτοπεποίθησης και έχει βοηθήσει δεκάδες γυναίκες στο εξωτερικό να κατακτήσουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους.

Η Inroi ως οργανισμός έχει εταίρους διεθνούς background με εταιρείες σε Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο καθένας ξεχωριστά έχει εμπειρία στην δικτύωση, τον τουρισμό, τις τέχνες, την εκπαίδευση και στις δράσεις που βασίζονται στον Ελληνικό πολιτισμό με σχέδια για ανάλογες πλατφόρμες δικτύωσης από το 2013 (ΙΚΕ Diktyogenesis). Η Inroi από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της έγινε ένας φορέας που αντιπροσωπεύει την Ελλάδα και το Ελληνικό πνεύμα στο εξωτερικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μέσα από τον πολιτισμό, την φιλοσοφία, τις τέχνες και την σύνδεση με την φύση χρησιμοποιώντας την βιωματική εκπαίδευση, εκδηλώσεις μέσα από συνεργασίες. Είναι ένας αναγνωρισμένος χρηματοδοτημένος φορέας από το Υπουργείο  Πολιτισμού ενώ έχει λάβει υποστήριξη από τον Δήμο Αθηναίων (Polis2 –κατάστημα στο κέντρο project), το ίδρυμα Τίμα και Ίδρυμα Μποδοσάκη (χρηματοδότηση Φωτοξιούχος), το Γαλλικό Ινστιτούτο και την Γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα (βραβείο Mazzinov).

H coach αυτοπεποίθησης και αγάπης για τον εαυτό, Φερενίκη Κανταρτζή, μας συστήνει το νέο αυτό εγχείρημα.

 Πώς, κατά τη γνώμη σας, μπορούν οι αξίες του Ελληνισμού – ανθρωπισμός, Μέτρον άριστον, ανδρεία, ακεραιότητα, φιλότιμο, συνδημιουργία και ελευθερία – να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με την ψυχή μας;

Στο 2020 είναι πλέον ορατό ότι έχουμε κατασκευάσει έναν κόσμο που έχει βάλει τον άνθρωπο σε δεύτερη μοίρα και το οικονομικό κέρδος σε πρώτη. Διεθνής οργανισμοί, πολυεθνικές εταιρίες και κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τον άνθρωπο σαν να είναι μια οντότητα χωρίς συναισθήματα (ρομπότ) για το οικονομικό κέρδος. Αυτή είναι μια συνθήκη η οποία από ότι φαίνεται δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και αν δεν αλλάξουμε τις προτεραιότητες μας είναι πολύ πιθανόν ο πολιτισμός μας να εκλείψει στα επόμενα 100 χρόνια.

Η αναβίωση των Ελληνικών αξίων είναι κατά τη γνώμη μας είναι ένας τρόπος που μας βοηθάει να συνδεθούμε με την ψυχή μας και να προσφέρουμε από καρδίας αφού παράλληλα βάλουμε σε προτεραιότητα τον άνθρωπο. Δηλαδή η απόφαση που καλούμαστε να πάρουμε είναι μεταξύ του Εγώ και της Ψυχής. Μεταξύ του φόβου και της αγάπης.

Μέσα στο Polycademy.org θέλουμε να ενώσουμε τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν τη φιλοσοφία, τις τέχνες, τις επιστήμες του Ελληνικού πνεύματος και την σύνδεση με τη φύση ως εργαλεία στο ταξίδι της προσωπικής εξέλιξης.

Να πώς πρακτικά οι αξίες του Ελληνισμού μπορούν να μας ξανασυνδέσουν με τη ψυχή μας:

  • Ο ανθρωπισμός είναι η αξία που βάζει τον άνθρωπο στον πυρήνα όλων των αποφάσεων. Αυτή η χαμένη αξία στην σημερινή εποχή των ευτελισμένων ιδεών, του χρήματος και του υλισμού είναι η πλέον απαραίτητη για να μας συνδέσει με τον ίδιο μας τον εαυτό.
  • Η εσωτερική ισορροπία σαφώς είναι αυτό που χρειάζεται ο κάθε άνθρωπος. Οι αρχαίοι Έλληνες ζούσαν με το ΕΥ ως τρόπο ζωής. Στο Ευ, στο μέτρον βρίσκεσαι στο κέντρο σου, είσαι συνδεδεμένος με την ψυχή σου, είσαι σε παρουσία, στο εδώ και τώρα. Δηλαδή όχι στις υπερβολές των επιθυμιών και των συναισθημάτων σου που σε κάνουν να χάνεις την ισορροπία της ζωής.
  • Η ανδρεία είναι από τις πλέον χρήσιμες αρετές. Δηλαδή το κουράγιο να υπερασπιζόμαστε την αλήθεια, να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας ακόμα και αν η γνώμη μας δεν είναι δημοφιλής. Ανδρεία να σταθούμε όρθιοι στα κακώς κείμενα και να υπερασπιστούμε το αγαθό ακόμη και αν η κοινωνία μας το υποτιμά. Ανδρεία να αντιμετωπίζουμε κάθε φόβο μας ηρωικά και με σύνεση.
  • Η ακεραιότητα του χαρακτήρα είναι μια αξία του Ελληνισμού η οποία μας καθοδηγεί στην αυτοπραγμάτωση. Δηλαδή όταν η προσωπικότητα μας φτάνει να υπηρετεί την ενέργεια της ψυχής μας και βεβαίως οι πράξεις μας υπηρετούν τα λόγια μας κάτι πολύ σπάνιο τις μέρες μας.
  • Το φιλότιμο είναι ένα χαρακτηριστικό του Έλληνα που συνδέει την αγάπη με το καθήκον και την σοφία. Είναι μια μοναδική αξία που μόνο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται και είναι τιμή μας να την επικοινωνούμε στους ανθρώπους της οικουμένης.
  • Η συνδημιουργία βασίζεται στην αξία της φιλίας, στην ειλικρίνεια και την εμπιστοσύνη που απορρέει από αυτό, στην αληθινή αγάπη μέσα από την ένωση. Ένα ύψιστο ιδανικό των Ελλήνων το οποίο μας βοηθά να συνειδητοποιούμε ότι είμαστε όλοι μέλη ενός όλου, ενός σύμπαντος που συνδέεται. Εκεί εδράζει και η ψυχή μας στην ενότητα.
  • Τέλος η ελευθερία, μία άρρηκτα συνδεμένη ποιότητα με τον Ελληνικό τρόπο σκέψης είναι να έχουμε όλα τα παραπάνω. Να είμαστε ήδη συνδεδεμένοι με την ψυχή μας ως αιώνια και άπειρα όντα. Δηλαδή να κάνουμε όλα όσα θέλουμε, όπως τα θέλουμε, με όποιους θέλουμε και όποτε το θέλουμε.

Από τις αξίες αυτές, ποια πιστεύετε πως ο κόσμος έχει περισσότερο ανάγκη, αυτήν την εποχή; Και ποια είναι αυτή που σας εκφράζει;

Πιστεύουμε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη όλες τις αξίες του Ελληνισμού, η ψυχές μας διψούν για την αναβίωση όλων. Ωστόσο τα θεμελιώδη ιδανικά είναι ο ανθρωπισμός και η ανδρεία. Μάλιστα η πρώτη των Αριστοτελικών αρετών, η Ανδρεία εφόσον όλοι καλούμαστε σήμερα να είμαστε Ήρωες του εαυτού μας, δηλαδή να νικήσουμε τα πάθη μας. Κατ επέκταση να συνδεόμαστε με την αλήθεια της φύσης μας και την ολότητα της ψυχή μας.

Στο Polycademy.org πιστεύετε πως το Ελληνικό πνεύμα έχει έναν απίστευτο πλούτο, τον οποίο δεν αξιοποιούμε. Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό;

Ακριβώς, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με φιλοσοφικά ερωτήματα και συνέβαλαν πάρα πολλά στην οικουμενική σοφία που αντλεί σήμερα όλος ο πλανήτης. Μετά τη γέννηση της φιλοσοφίας από τους αρχαίους Έλληνες, γεννήθηκε η επιστήμη της ψυχολογίας και πολύ αργότερα γεννήθηκε αυτό που σήμερα ονομάζουμε coaching που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις γιατί ο κόσμος αναζητά απαντήσεις στα καθημερινά ανθρώπινα προβλήματα. Οι αρχαίοι Έλληνες έχουν απαντήσεις για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, αλλά εμείς δεν αναζητούμε τις απαντήσεις εκεί. Αυτή η τάση του να μην υπερασπιζόμαστε τους προγόνους μας και το άξιο έργο τους είναι σαν να τους προδίδουμε και κατ επέκταση να προδίδουμε τον εαυτό μας. Είναι καιρός να οικειοποιηθούμε την αξία του οικουμενικού έργου που πρόσφεραν οι προγονοί μας και να τους τιμήσουμε με την αναβίωση του Ελληνικού πνεύματος που τόσο πια οι ψυχές μας αλλά και ολόκληρου του κόσμου διψούν για αυτό.

Στην Polycademy θα βρείτε αλλά θα μπορείτε και να προσφέρετε βιωματικά σεμινάρια, συμπόσια, εργαλεία και πρακτικές του Ελληνισμού.

Σας προσκαλούμε στην διαδικτυακή πλατφόρμα της Polycademy.org να μοιραστούμε μαζί σε μία κοινότητα που δίνει δυνατότητες στο κάθε μέλος να προσφέρει με την πολύτιμη γνώση του και να συνδημιουργήσει με τα άλλα μέλη, σε μία σύνδεση που θα ωφελήσει σε πολλαπλά επίπεδα.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι κορυφαίοι επιχειρηματίες βασίζουν την επιτυχία τους σε μία ελληνική λέξη

Τουρίστες στον τόπο μας: Η αρχαία γειτονιά της Αθήνας μέσα στο Μουσείο Ακρόπολης

Φερενίκη Κανταρτζή: Οι γυναίκες έχουν εκπαιδευτεί στο να βάζουν τους άλλους πρώτα και έτσι παραμελούν συχνά τον εαυτό τους

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση