NEED TO KNOW

Πώς επηρεάζει ο κορονοϊός τις γυναίκες των επιχειρήσεων;

Photo by LinkedIn Sales Navigator on Unsplash

Ο κόσμος που γνωρίζαμε μέχρι το Φεβρουάριο έχει πάψει να υπάρχει. Όλα αλλάζουν και, μαζί τους, αλλάζει ο τρόπος εργασίας μας. Είδαμε πως, πράγματι, μπορούμε να γίνουμε παραγωγικοί από το σπίτι και πως το ευέλικτο ωράριο είναι πιθανό. Το ηλεκτρονικό εμπόριο άνθισε.

Συνέβησαν, όμως, κι άλλες, λιγότερο εμφανείς αλλαγές.

Η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τις γυναίκες. Η οικονομική αβεβαιότητα γιγαντώθηκε λόγω του lockdown και οι εργαζόμενες είδαν την καριέρα τους να περνά κρίση. Οι μισθοί τους, μάλιστα,  μειώθηκαν περισσότερο από εκείνους τον ανδρών, σύμφωνα με το Worth.

Οι γυναίκες επιχειρηματίες ανέκαθεν αντιμετώπιζαν πολλά και μεγάλα προβλήματα. Έχουν, λόγω του φύλου τους, μικρότερη πιθανότητα να ζητήσουν χρηματοδότηση για την επιχείρησή τους και ακόμη μικρότερη να τη λάβουν. Παράλληλα, καλούνται να λύσουν προβλήματα που εμφανίζονται στο σπίτι, να κοιτάξουν κατάματα το σεξισμό και να προσπαθήσουν, με ό, τι μέσο έχουν, να προχωρήσουν μπροστά.

Παρά τα εμπόδια αυτά, ο αριθμός των επιχειρήσεων που δημιουργούνται από γυναίκες συνεχώς αυξάνεται. Σύμφωνα με έρευνα του 2019, αγγίζει τα 13 εκατομμύρια. Ακόμη κι αν οι εταιρείες αυτές δέχθηκαν ισχυρότατο πλήγμα από τον κορονοϊό, οι ιδρύτριές του προσαρμόστηκαν.

Οι συνθήκες εργασίας αλλάζουν. Το ποσοστό ανεργίας μεγαλώνει. Είναι, λοιπόν, επόμενο να ξεκινήσει η αναζήτηση νέων τρόπων απόκτησης εισοδήματος. Πολλοί είναι εκείνοι που ξεκινούν κάτι δικό τους ή εργάζονται part-time σε περισσότερους από έναν κλάδους, από το σπίτι. Το μοτίβο αυτό ακολουθούν και οι γυναίκες.

Η μέση εργαζόμενη μητέρα δεν ικανοποιείται από το κλασικό ωράριο 9:00 – 17:00. Προσπαθεί μάταια να δώσει τον καλύτερο εαυτό της σε κάθε τομέα της ζωής της, να βρει την ισορροπία μεταξύ δουλειάς και οικογένειας. Πολλές έχουν αναγκαστεί να επιλέξουν ένα από τα δύο. Η επαγγελματική επιτυχία θεωρείται σχεδόν ακατόρθωτη. 

Ή μήπως όχι;

Τώρα, βλέπουμε πως αυτό μπορεί να αλλάξει. Οι γυναίκες μπορούν να εργαστούν από οπουδήποτε, βρίσκοντας έναν τρόπο να χωρέσουν ό, τι θέλουν στο πρόγραμμά τους. Τι συμβαίνει, όμως, με το εισόδημά τους;

Το 2019, αυξήθηκε κατά 39% ο αριθμός εκείνων που, παράλληλα με την εργασία τους, ξεκίνησαν ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα. Είναι ευκολότερο για εκείνες να ιδρύσουν κάτι δικό τους, παρά να προσαρμοστούν σε κάτι που δεν τους ταιριάζει.

Οι εταιρείες με γυναίκες CEOs είναι πιο κερδοφόρες από εκείνες των ανδρών – οι μετοχές τους έχουν υψηλότερη αξία. Οι χώρες που ηγούνται από γυναίκες διαχειρίστηκαν καλύτερα την κρίση στην παγκόσμια υγεία από τους άνδρες. Οι γυναίκες διευθύντριες είναι πιο δημιουργικές και αποτελεσματικές στην επίλυση σύνθετων προβλημάτων.

Ο καιρός που η γυναίκα στεκόταν στο περιθώριο, πέρασε.

 

Διαβάστε επίσης:

Φέρνει ο κορονοϊός το τέλος του dress code;

Πώς ο κορονοϊός έπληξε τη καριέρα της εργαζόμενης μητέρας

«Αν ήμασταν μια φιλόδοξη χώρα»: Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για τη διαχείριση της πανδημίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση