ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 tips για να είστε ένας καλός ηγέτης της ομάδας σας από απόσταση

Photo by Lisa Fotios from Pexels

Η τηλεργασία, έχει γίνει μία νέα πραγματικότητα για αρκετό κόσμο, που μέχρι πριν τον κορονοϊό εργαζόταν δια ζώσης στα γραφεία της εταιρείας του. Αν και για κάποιους, η συνθήκη αυτή είναι οικεία εδώ και αρκετά, χρόνια, για εκείνους που δεν είχαν βιώσει ξανά αυτή την εμπειρία χρειάστηκε ένα χρονικό διάστημα ώσπου να συνηθίσουν.

Τα πρόσωπα που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην απόδοση μιας ομάδας, είναι οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές, καθώς καλούνται να εφαρμόσουν τις ηγετικές τους ικανότητες ώστε να κατευθύνουν τους υφιστάμενους τους με τρόπο που να παραμένουν το ίδιο παραγωγικοί.

Εάν διαχειρίζεστε ξαφνικά την ομάδα σας από απόσταση, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, να κατευνάσετε τυχόν φόβους και να διατηρήσετε την επιχείρηση σας σε μία ομαλή πορεία:

-Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τους υπαλλήλους σας που εργάζονται από το σπίτι, είναι να είστε όσο πιο «διαφανείς» γίνεται και να διατηρείτε τακτική επικοινωνία μαζί τους.

-Προγραμματίστε τακτικές συναντήσεις με την ομάδα σας, για να ενθαρρύνετε τη συνεργασία και να μειώσετε τα συναισθήματα απομόνωσης.

-Εκτός από τις ομαδικές συναντήσεις, επικοινωνήστε με κάθε μέλος της ομάδας σας για τις αρμοδιότητες τους και για να μάθετε τι χρειάζονται από εσάς.

Photo by Cayley Nossiter on Unsplash

Οι μεγάλες και οι μικρές επιχειρήσεις, έπρεπε να στραφούν στην τηλεργασία και τώρα οι ηγέτες και οι ομάδες τους, προσπαθούν να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς νέο στιλ διαχείρισης. Για πολλές επιχειρήσεις, αυτό σήμαινε την ανάπτυξη μιας νέας στρατηγικής επικοινωνίας, που επικεντρώνεται στα άτομα, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες συνθήκες.

Πολλοί ηγέτες καλούνται να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες. Αυτό που συμβουλεύουν σε όσους καλούνται να οργανώσουν τώρα τις ομάδες τους είναι κυρίως να επικοινωνούν με όλους. Διευθυντές από διάφορες εταιρείες ανά τον κόσμο βασίζονται στην επικοινωνία.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως ηγέτης είναι να είστε διαφανείς και επικείμενοι με την ομάδα σας. Οι πρόσφατα απομακρυσμένοι υπάλληλοί σας, διακατέχονται από αβεβαιότητα για πολλά, από το πόσο καιρό θα εργάζονται εξ αποστάσεως, μέχρι πώς θα εξελιχθούν τα μέτρα μέχρι το φθινόπωρο ή αν οι συγγενείς τους είναι υγιείς και ασφαλείς. Επικοινωνώντας τακτικά μαζί τους, μπορείτε να τους βοηθήσετε περισσότερο.

Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι πρέπει να είστε υπερβολικά διαφανείς και να μοιράζεστε εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία ή να μιλάτε για όλα όσα συμβαίνουν στις ειδήσεις για τη σωστή διαχείριση απομακρυσμένων ομάδων.

Πώς να ηρεμήσετε τους φόβους για τον COVID-19

Εξηγήστε με σαφήνεια στους υπαλλήλους σας τι θα αλλάξει, τι δεν θα αλλάξει και τι μπορεί να αλλάξει, καθώς και τι περιμένετε από αυτούς. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε λεπτομέρειες σχετικά με το τι κάνει η εταιρεία σας ως απάντηση στον COVID-19, όπως μετάβαση σε απομακρυσμένη εργασία.

Είναι καλό να είστε ειλικρινείς απέναντι στους υπαλλήλους σας, όπως και να διατηρείτε αισιόδοξους τους τόνους. Το ακμαίο ηθικό θα βοηθήσει τόσο τους ίδιους όσο και εσάς, να φέρετε εις πέρας τους εταιρικούς σας στόχους, οδηγώντας την εταιρεία στην κορυφή, παρά τη γενική κρίση που έφερε το ξέσπασμα της πανδημίας.

 

Διαβάστε επίσης:

3 πράγματα που κάνουν οι ηγέτες για να οδηγούν την ομάδα τους στην επιτυχία

Είστε ηγέτης ή αφεντικό;

Jacinda Ardern: H Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική ηγέτης στον πλανήτη

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση