NEED TO KNOW

Πώς το Twitter μπορεί να γίνει πιο ασφαλές για τις γυναίκες

Photo by Bonnie Kittle on Unsplash

Ο κόσμος του Twitter είναι παράξενος. Είναι ένα μέρος στο οποίο θα βρούμε ειδήσεις και θα συμμετάσχουμε σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Υπάρχει, όμως, και η σκοτεινή του πλευρά. Στην πλευρά εκείνη, κυριαρχούν λογαριασμοί αφιερωμένοι στις προσβολές – ειδικά προς τις γυναίκες.

Ας αναλογιστούμε, μόνο, πόσες φορές οι απαντήσεις στα tweets γυναικών δεν περιλαμβάνουν επιχειρήματα, αλλά αναφορές αποκλειστικά στο φύλο τους και την ανικανότητά τους να εκφέρουν άποψη εξαιτίας του.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Queensland της Αυστραλίας έχει σχεδιάσει ένα εργαλείο που εντοπίζει σχόλια μισογυνισμού. Ο στόχος τους είναι να αρχικά να περιορίσουν κι έπειτα να εξαλείψουν το σεξισμό που, αυτή τη στιγμή, βασιλεύει στο Twitter. Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως ο αλγόριθμός τους είναι τόσο προσεκτικά γραμμένος που μπορεί να ξεχωρίσει με ακρίβεια τέτοιου είδους περιεχόμενο ανάμεσα σε εκατομμύρια αναρτήσεις.

Είναι, όμως, το Twitter, το κατάλληλο μέρος για αυτή τη λογοκρισία; Πιθανότατα ναι. Πρόκειται για ένα δημόσιο μέσο στο οποίο χρειάζεται να συμπεριφερόμαστε όπως σε κάθε δημόσιο φυσικό χώρο. Όπως δεν είναι αποδεκτό να γίνονται απειλητικά και σεξιστικά σχόλια σε μία καφετέρια, έτσι δεν είναι και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Απλώς, στα τελευταία, είναι εύκολο. Κι αυτό γιατί ο καθένας μπορεί να κρυφτεί πίσω από μία πλαστή ταυτότητα και να προσβάλλει όποιον επιθυμεί, χωρίς να αντιμετωπίσει συνέπειες.

Πώς κατέληξαν σ’ έναν αλγόριθμο που εντοπίζει το σεξισμό;

Προκειμένου να δημιουργήσουν ένα σύστημα που βρίσκει υβριστικό περιεχόμενο, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν βάση δεδομένων με ένα εκατομμύρια αναρτήσεις κι αναζήτησαν σεξιστικές λέξεις – κλειδιά. Με τεράστια κατάπληξη, είδαν ότι από το ένα εκατομμύριο, οι πέντε χιλιάδες προωθούσαν το μισογυνισμό.

«Το βασικό είναι να καταλάβουμε το περιεχόμενο του tweet, αυτό είναι που δυσκολεύει την κατάσταση. Επιπλέον, το να διδάξουμε σ’ ένα μηχάνημα τη φυσική γλώσσα είναι ένα από τα πιο περίπλοκα ζητήματα της επιστήμης μας: Η γλώσσα δε σταματά να εξελίσσεται», δήλωσε στο Forbes η καθηγήτρια Richi Nayak. «H φράση “πίσω στην κουζίνα σου” για παράδειγμα, που είναι μία από τις πιο αγαπημένες εκείνων που προωθούν την ανισότητα,  έχει παγίδες. Η κυριολεκτική της απόδοση δεν έχει τίποτα σεξιστικό, ενώ το νόημά της είναι το ακριβώς αντίθετο.»

Σύντομα, το μοντέλο αυτό θα ξεκινήσει να δοκιμάζεται σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Επόμενος στόχος της Nayak και της ομάδας της, είναι ο εντοπισμός του ρατσισμού, της ομοφοβίας και της εξύβρισης ατόμων με αναπηρία.

 

Διαβάστε επίσης:

Έφη Αχτσιόγλου: O σεξισμός είναι πολύ πιο ωμός εκεί που η θέση δεν είναι από μόνη της «προνομιούχα»

«Είναι ντροπή» Από τον Teemu Lehtinen- Ένας μη Ελληνας Ευρωπαίος πολίτης τοποθετείται για τον σεξισμό στη χώρα μας

Kellyanne Conway: H σύμβουλος του Trump τον εγκαταλείπει δύο μήνες πριν τις εκλογές – Η κόρη της μιλά στο Twitter για «παιδικά τραύματα»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση