POWER

Η πρώην γενική διευθύντρια του Pinterest εξομολογείται: Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, γεμάτο μισογυνισμό

H Françoise Brougher αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της εταιρείας

Pinterest
Πηγή φωτογραφίας usatoday
Pinterest
Πηγή φωτογραφίας usatoday

Με ένα άκρως καταγγελτικό άρθρο στην ιστοσελίδα medium.com, με τίτλο «Το παράδοξο του Pinterest: Τοξικότητα και cupcakes», η πρώην γενική διευθύντρια επιχειρήσεων της εταιρείας, Françoise Brougher, εξιστορεί την πορεία της και φέρνει στη δημοσιότητα τις πιο σκοτεινές πλευρές της επιχείρησης. Η ίδια, λίγο μετά την απόλυσή της, μήνυσε την εταιρεία και τώρα επιχειρεί να τους προκαλέσει ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά, ενώ το Pinterest είναι μια πλατφόρμα για κοινή χρήση όμορφων εικόνων ενός εξιδανικευμένου κόσμου, ως χώρος εργασίας απείχε πολύ από το τέλειο. Παρότι το 70% των χρηστών της εφαρμογής είναι γυναίκες, η εταιρεία διευθύνεται από άνδρες, ενώ οι γυναίκες περιθωριοποιούνται και αποκλείονται. H Françoise Brougher γνωρίζει από προσωπική εμπειρία τις διακρίσεις που συνέβαιναν καθημερινά, ενώ σύμφωνα με την ίδια, απολύθηκε επειδή μίλησε για τον μισογυνισμό και το εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο έπρεπε να δουλεύει.

πηγή: facebook Françoise C. Brougher

«Ξεκίνησα στο Pinterest τον Μάρτιο του 2018. Σε λιγότερο από δύο χρόνια, αύξησα τα έσοδα της εταιρείας από 500 εκατομμύρια σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αύξησα τη βάση των διαφημιζόμενων από 10.000 σε 80.000 και επέκτεινα τις δραστηριότητες μας σε 20 χώρες. Οι μισοί από τους 1.500 υπαλλήλους της εταιρείας μου έδιναν αναφορά. Σύμφωνα με την εταιρεία, απολύθηκα όχι για τα αποτελέσματα που έφερα, αλλά επειδή δεν ήμουν συνεργάσιμη. Πιστεύω ότι απολύθηκα επειδή μίλησα για την ανεξέλεγκτη διάκριση, το εχθρικό εργασιακό περιβάλλον και τον μισογυνισμό. 

Αυτό που μου συνέβη στο Pinterest αντικατοπτρίζει ένα πρότυπο διάκρισης και αποκλεισμού που βιώνουν πολλές γυναίκες στελέχη, όχι μόνο στον κλάδο της τεχνολογίας αλλά και σε ολόκληρη την Αμερική. Αποφάσισα να μιλήσω ανοιχτά για την  εμπειρία μου γιατί εάν κάποιος με τα προνόμια και την προϋπηρεσία μου απολυθεί, επειδή μίλησε γι’αυτά τα ζητήματα, η κατάσταση είναι πιθανώς πολύ χειρότερη για τους υπόλοιπους εργαζομένους. 

Τα ελαττώματα του Pinterest υπάρχουν σε πολλούς οργανισμούς. Ελπίζω ότι, γνωστοποιώντας την ιστορία μου, μπορώ να συμβάλω στην κατάργηση του συστήματος διάκρισης των φύλων που εξακολουθεί να υφίσταται. Ήρθε η ώρα να εξαλειφθούν τα «κλαμπ αγοριών» που κυριαρχούν σε πάρα πολλές εταιρείες και να δοθεί χώρος για περισσότερες γυναίκες ηγέτες και τις ιδέες τους.»

Τα προβλήματα φάνηκαν από την αρχή

Το φθινόπωρο του 2017, ένας φίλος κάλεσε την Françoise Brougher για να της πει πως ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Pinterest, Ben Silbermann, ήθελε να προσλάβει τον πρώτο COO της εταιρείας. Έψαχνε για ένα έμπειρο στέλεχος που καταλάβαινε τη διαδικτυακή διαφήμιση και θα μπορούσε να τον βοηθήσει να γίνει η εφαρμογή πιο γνωστή στο κοινό. Ενθουσιασμένη για αυτή τη νέα ευκαιρία, δέχθηκε την πρόκληση, όμως από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε τα προβλήματα που υπήρχαν.

«Πρώτον, σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν συχνά σε συνομιλίες μεταξύ του Ben και δύο ή τριών άλλων συναδέλφων – πάντα ανδρών- για τις οποίες δεν είχα καν πληροφόρηση. Ο διευθύνων σύμβουλος φαινόταν να ακούει μόνο λίγα άτομα και να δεν δεχόταν αντίθετες από τις δικές του απόψεις. Αυτή η δομή ήταν επιζήμια για την κουλτούρα, την ταχύτητα και τα αποτελέσματα του Pinterest. Η ομάδα των διευθυντών ήταν διχασμένη λόγω κουτσομπολιών και διαμαχιών, καθώς τα στελέχη ανταγωνίζονταν για την προσοχή του Μπεν. Ένας συνάδελφος μου είχε είπε κάποτε, «ο μόνος τρόπος για να κάνουμε τα πράγματα εδώ είναι να κρύβουμε πράγματα».

Οι καθημερινές δουλειές χαρακτηρίζονταν από μυστικότητα. Οι  συναντήσεις ήταν γρήγορες, επίσημες και δεν έβρισκαν λύσεις στα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετώπιζε η εταιρεία. Έτσι, μου ήταν ακόμη πιο δύσκολο να δημιουργήσω την κουλτούρα, που πιστεύω ότι είναι πιο αποτελεσματική. Αρκετές φορές στην καριέρα μου, μου είπαν ότι εργάζομαι με υπερβολική διαφάνεια. Όταν όλα είναι ανοιχτά και γνωστά, οι εργασιακοί χώροι είναι πιο δίκαιοι, ευτυχισμένοι και αποτελεσματικοί.

Ήξερα ότι δεν θα μπορούσα να καλλιεργήσω μια καλύτερη κουλτούρα, εκτός αν οι άνθρωποι μας μπορούσαν να γνωρίσουν και να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον. Γι ‘αυτό συνδύαζα δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ζωγραφική και μαγείρεμα με σοβαρά θέματα. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιτύχαμε μια αίσθηση εμπιστοσύνης. Η ομάδα μου, μου είπε ότι τους άρεσε το άμεσο στυλ μου και εμένα μου άρεσε πολύ να δουλεύω μαζί τους.

Έθεσα σε εφαρμογή μια σειρά διαδικασιών που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση της επικοινωνίας και της συνεργασίας. Ζήτησα από κάθε μια από τις άμεσες αναφορές μου, να μου στείλει μια περίληψη των εργασιών τους για την εβδομάδα, καθώς και το σχέδιό τους για την επόμενη. Τα διάβασα όλα και έστειλα περιλήψεις σε ολόκληρο τον οργανισμό, ώστε όλοι να γνωρίζουν τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις όλων των άλλων.

Σύντομα το Pinterest άρχισε να παίρνει αποφάσεις πιο γρήγορα. Κυκλοφόρησε το προϊόν μας σε διεθνείς αγορές και ανοίξαμε γραφεία σε όλη την Ευρώπη. Η ομάδα επικοινωνιών επικεντρώθηκε περισσότερο στο εξωτερικό παρά στο εσωτερικό κοινό, ορίζοντας το Pinterest και αφηγώντας την ιστορία μας στον κόσμο.

Όταν οι ιδρυτές αναδιατύπωσαν την αποστολή του Pinterest στις αρχές του 2019, μία από τις πέντε αξίες ήταν «φροντίδα με ειλικρίνεια». Ερμήνευσα αυτήν την πρωτοβουλία ως δέσμευση για αλλαγή της εργασιακής κουλτούρας. Τα μέλη της ομάδας θα ενθαρρύνονταν τώρα να μοιράζονται τις ιδέες τους. Οι εργαζόμενοι που είχαν αποκλειστεί θα είχαν επιτέλους φωνή.
Ο Ben ζήτησε να είμαι εκπρόσωπος της εταιρείας για την αξία αυτή. Δεν φάνηκε να καταλαβαίνω αυτό που όλοι οι άλλοι γνώριζαν: το να λες την άποψή σου, ήταν ακόμη επικίνδυνο. Το πρωί η Pinterest ανακοίνωσε αυτή τη νέα αποστολή, όλο το εργατικό δυναμικό συγκεντρώθηκε στο Orpheum Theatre του Σαν Φρανσίσκο. Στάθηκα στη σκηνή και εξήγησα πόσο σημαντικό ήταν για την εταιρεία να ενισχύσει τη διαφάνεια. Το μήνυμά μου αντήχησε στο μεγάλο θέατρο, όμως, κανείς δεν το άκουσε.»

Λίγο μετά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας άρχισε να απομονώνει την Françoise Brougher και να μην την συμπεριλαμβάνει σε σημαντικές συναντήσεις χωρίς να δίνει εξηγήσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο άρθρο της, σε μια σημαντική συνάντηση είχε χρησιμοποιηθεί παρουσιάση, που η ίδια είχε ετοιμάσει, χωρίς καν να το γνωρίζει και να είναι παρούσα. Έπειτα, έμαθε πως όταν προσελήφθη της είχε δοθεί μικρότερο μετοχικό κεφάλαιο, από αυτό που δίνεται στους άνδρες συναδέλφους της. Όταν ρώτησε τον Ben Silbermann, γιατί συνέβη αυτό της πρότεινε να μιλήσει με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. «Υπάρχει ένας λόγος που οι γυναίκες δεν διαπραγματεύονται τόσο σκληρά όσο οι άνδρες για υψηλότερη αμοιβή. Δεν είναι επειδή δεν είμαστε καλοί διαπραγματευτές. Όπως θα μάθαινα στο Pinterest, είναι επειδή τιμωρούμαστε όταν το κάνουμε.»

Μετά τον αγώνα της για να διεκδικήσει δικαιότερη συμφωνία, σταμάτησε να προσκαλείται σε συνεδριάσεις της εταιρείας. Έτσι, καθώς δεν γνώριζε τις αλλαγές, που αποφασίζονταν, η ομάδα της έκανε λάθη και δεν μπορούσε να πιάσει τους στόχους, που είχε δεσμευθεί. Έτσι στην ετήσια αξιολόγηση, ενώ μέχρι εκείνη τη στιγμή λάμβανε επαίνους, τώρα κρίθηκε μη συνεργάσιμη.
Της άσκησαν κριτική για το στυλ επικοινωνίας της και τις δηλώσεις της.

«Πρωταθλήτρια στα θέματα διαφορετικότητας»

«Με την πάροδο του χρόνου, άλλες γυναίκες στο Pinterest με πλησίασαν επειδή πάσχιζαν να πετύχουν στο περιβάλλον αυτό. Οι πιο πολλές μου ζητούσαν συμβουλές για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού και της υποτίμησης. Άκουσα ιστορίες κατάφωρης διάκρισης λόγω φύλου. Ορισμένες ομάδες δεν μπορούσαν να κρατήσουν τις γυναίκες, επειδή ο χώρος εργασίας ήταν τόσο τοξικός. Οι γυναίκες εκδιώχθηκαν επειδή ήταν πολύ ειλικρινείς, άλλες επειδή ήταν πολύ ευαίσθητες. Πολλές γυναίκες κρίθηκαν ότι είχαν χαμηλό επίπεδο όταν προσελήφθησαν και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. 

Άκουσα τα θέματα που μου έθεσαν και εργάστηκα για να βελτιώσω την κατάσταση όπου και όπως μπορούσα. Είχα ήδη θέσει σε κίνδυνο τη θέση μου στην εταιρεία. Δεν ήμουν σίγουρη ότι θα μπορούσα να είμαι αποτελεσματική εκπρόσωπός τους. Σκέφτηκα ότι το καλύτερο που μπορούσα να κάνω για τις γυναίκες στο Pinterest ήταν να προσφέρω εξαιρετικά επιχειρηματικά αποτελέσματα. 

Τον Νοέμβριο του 2019, διαγνώστηκα με μια σοβαρή ασθένεια που απαιτούσε χειρουργική επέμβαση. Όταν επέστρεψα στη δουλειά τον Ιανουάριο του 2020, ήμουν περήφανη για το έργο που είχε επιτελέσει η ομάδα μου ενώ ήμουν εκτός. Τη στιγμή που επέστρεψα ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Todd Morgenfeld, είχε επιφορτιστεί με τη δημιουργία μιας σειράς μακροπρόθεσμων στόχων για την επιχείρηση και την αξιολόγηση των πόρων που απαιτούνται για την επίτευξή τους. Σε μια από τις πρώτες συναντήσεις της χρονιάς, μου ζήτησε να βοηθήσω σε αυτό το έργο, το οποίο αποδείχθηκε δύσκολο. Άφησε να εννοηθεί πως δεν είχα τίποτα πιο σημαντικό για να δουλέψω, φωνάζοντας μου, «ποια είναι η δουλειά σου ούτως ή άλλως;»

Τον Ιανουάριο, έλαβα μια άλλη κριτική απόδοσης. Ζητήθηκε από τον Todd να σχολιάσει τη συνεργασία μας, αν και δεν μου ζητήθηκε το ίδιο. Η αξιολόγηση του για την απόδοσή μου το 2019 δεν ακολούθησε τη δομή θετικών και αρνητικών σχολίων ή αξιολόγησης των επιτευγμάτων μου στο ρόλο μου. Το μόνο που έγραψε ως θετικό ήταν «φαίνεται να είναι πρωταθλήτρια στα θέματα διαφορετικότητας».

Το να είμαι γυναίκα στο Pinterest δεν ήταν το μοναδικό μου επίτευγμα. Τι γίνεται με τα προβλήματα που έλυσα, τα έσοδα που έφερα, τις διαδικασίες που έκανα και το ταλέντο μου;  Ακολουθώντας τις συμβουλές του Ben, κάλεσα τον Todd να συζητήσουμε τα σχόλιά του, ώστε να μπορούμε να συνεργαστούμε πιο αποτελεσματικά. Ήταν αμυντικός και αμφισβήτησε την αξία που έφερα στο Pinterest. Μου φώναξε, με διέκοψε, με χαρακτήρισε ψεύτρα και τελικά μου έκλεισε το τηλέφωνο.»

Τα αντίποινα

Ακριβώς μία εβδομάδα μετά, ο διευθύνων σύμβουλος την απέλυσε μέσω μιας βιντεοκλήσης 10 λεπτών. Είπε ότι ήταν «λυπημένος που έκανε κάτι τέτοιο σε κάποιον τόσο λογικό». Δύο ημέρες αργότερα, της ζήτησε να πει στην ομάδα της ότι η αποχώρησή της ήταν δική της απόφαση και ότι θα έμενε για ένα μήνα για να διευκολύνει τη μετάβαση για τον διάδοχό της, τον Todd. Ενώ δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στην άφιξή της, η απόλυσή της θάφτηκε σε μια γραμμή στο τέλος μιας αναθεώρησης εσόδων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Το άρθρο της Françoise Brougher δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα medium.com.

Διαβάστε επίσης:

Σχεδιαστής μόδας μηνύει τη Nike και τον Michael Jordan και ζητά 30 εκατ. δολάρια αποζημίωση

Jeanette Epps: Η πρώτη μαύρη αστροναύτης που θα υπηρετήσει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι άνδρες πιστεύουν ότι η καριέρα της γυναίκας εκτοξεύθηκε στην καραντίνα – Έρευνα αποδεικνύει το αντίθετο

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση