NEED TO KNOW

Ροσέλ Γουόλενσκι: Η επιδημιολόγος που αναλαμβάνει τη διαχείριση της πανδημίας στις ΗΠΑ

πηγή: Twitter @RWalensky

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των γυναικών. Η  Ροσέλ Γουόλενσκι, μία από τις πιο δυναμικές ειδικούς που παλεύουν για τι διαχείριση της πανδημίας, διορίστηκε επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC).

Αναμένεται να στρέψει την προσοχή της κυβέρνησης στις ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα από τον κορονοϊό, ενώ θα οργανώσει το σχέδιο διανομής των εμβολίων.


«Η δρ. Γουόλενσκι είναι μία φανταστική επιλογή για την ηγεσία του CDC για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι η αφοσίωσή της στην ισότητα όσον αφορά στην υγεία», δήλωσε η Ρουθ Φάντεν, βιολόγος του Johns Hopkins που ασχολείται με τα εμβόλια για τις εγκύους. «Μπορούμε να υπολογίζουμε σε ένα CDC που θα έχει επίγνωση και θα μεριμνά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ανάμεσά τους και οι έγκυες και εκείνες που θηλάζουν».

Αυτή τη στιγμή, η Ροσέλ Γουόλενσκι είναι υπεύθυνη του τμήματος επιδημιολογίας του Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης. Έχει διακριθεί για το έργο της στην αντιμετώπιση του HIV/AIDS, ιδιαίτερα για την εύρεση της πιο οικονομικής και ταυτόχρονα αποτελεσματικής θεραπείας. Ζήτησε να δοθεί κυβερνητική εντολή προκειμένου να «πέσει» η τιμή πολλών ακριβών φαρμάκων. Τόνισε, μάλιστα, πως η ακρίβεια αγγίζει δυσανάλογα τις γυναίκες, οι οποίες τείνουν να μένουν χωρίς φαρμακευτική αγωγή επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.

Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία, δεν έπαψε να προτείνει τρόπους διαχείρισης της κρίσης. Κατάφερε, έτσι, να κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων της – και  όχι μόνο.

Η Σόνια Ράσμουσεν, καθηγήτρια παιδιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η οποία εργάστηκε για δύο δεκαετίες στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, δήλωσε «εντυπωσιασμένη με το επιστημονικό της υπόβαθρο», ενώ πρόσθεσε πως «είμαι χαρούμενη που τη βλέπω να αναγνωρίζει τις προκλήσεις που έφερε η πανδημία στο CDC και θα τις αντιμετωπίσει με βάση την επιστήμη».

Ο Ουίλιαμ Σάφερ, επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Vanderbilt, θεωρέι πως «θα επικοινωνήσει εξαιρετικά τα ζητήματα δημόσιας υγείας κι αυτό είναι σημαντικό γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν είχαμε την ξεκάθαρη ενημέρωση που χρειαζόμασταν. Είναι εμφανές πως ο Τόνι Φάουτσι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος».

Διαβάστε επίσης:

Η γυναίκα πίσω από το εμβόλιο για τον κορονοϊό, Sarah Gilbert

Λίζα Ο’Νιλ (Pfizer): «Έχουμε αναπτύξει λεπτομερή εφοδιαστικά πλάνα για το εμβόλιο» – Επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων

Κάθριν Γιάνσεν: Η εξαιρετική βιολόγος πίσω από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση