NEED TO KNOW

Σούπερ μάρκετ: Πανέτοιμα για το δεύτερο καθολικό lockdown – Σε «ανοιχτή γραμμή» με το υπουργείο Ανάπτυξης

Photo by Anna Shvets from Pexels

Γράφει ο Γιώργος Μανέττας

Πανέτοιμα να αντιμετωπίσουν πιθανή «έκρηξη» της ζήτησης ενόψει του δεύτερου καθολικού lockdown δηλώνουν τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της χώρας.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων εδώ και αρκετό καιρό έχει φροντίσει να προετοιμασθεί για όλα τα ενδεχόμενα, έχοντας πλέον και την εμπειρία της περασμένης άνοιξης, και διαβεβαιώνουν πως υπάρχει επάρκεια αγαθών σε τρόφιμα και μη τρόφιμα και δεν τίθεται θέμα ελλείψεων.

Τονίζουν πως κάποιες αλυσίδες συνεχίζουν να ενισχύουν τα αποθέματα σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και να ενδυναμώνουν τις υποδομές τους στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και στην κατ’ οίκον διανομή (home delivery), ώστε να θωρακισθούν ακόμη περισσότερο απέναντι στη νέα πρόκληση. Η προετοιμασία, σημειώνουν, ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν, όταν άρχισαν να αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στη σταδιακή αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Κύκλοι προσκείμενοι στις διοικήσεις των μεγάλων σούπερ μάρκετ ερωτώμενοι για τον τρόπο αντίδρασης των καταναλωτών στο νέο Lockdown, θεωρούν πως αυτή την φορά η κίνηση θα είναι πιο ήπια από την προηγούμενη φορά, όπου παρατηρήθηκε «καταναλωτική φρενίτιδα» δοκιμάζοντας τα όρια των συστημάτων τους. Και αυτό γιατί οι καταναλωτές έχουν την εμπειρία του «πρώτου κύματος» και θα διατηρήσουν τη ψυχραιμία τους, γνωρίζοντας πως «τα ράφια δεν πρόκειται να αδειάσουν».

Δεν αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο τις επόμενες ώρες και μέρες να υπάρξει αυξημένη προσέλευση και ίσως ουρές, όπως συνέβη στην Θεσσαλονίκη μία μέρα πριν από το τοπικό lockdown, κυρίως γιατί κάποιοι καταναλωτές εξαιτίας της ανησυχίας για τη μετάδοση του ιού, ενδεχομένως να σπεύσουν να προμηθευθούν αρκετές ποσότητες αγαθών, ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μετακινήσεις εκτός σπιτιού. Στην καλύτερη κατανομή της κίνησης εκτιμάται πως θα βοηθήσει και λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, παρά τις αντιδράσεις που εκφράζουν κάποιοι λιανέμποροι.

Να σημειωθεί ότι ήδη, τις τελευταίες ώρες, παρατηρείται αυξημένη κίνηση σε ορισμένα καταστήματα, χωρίς όμως να εμπνέει μέχρι στιγμής ανησυχία.

Κανένας εφησυχασμός

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός, αντίθετα όλοι είναι σε εγρήγορση και περιμένουν πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση τις επόμενες ημέρες, ώστε ανάλογα να καθορίσουν τη στάση τους.

Στο μεταξύ, την κατάσταση στην αγορά παρακολουθεί στενά το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε επικοινωνία με τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τροφίμων και να ενημερώνεται για τα επίπεδα των αποθεμάτων κυρίως σε προϊόντα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του Covid-19 (αντισηπτικά) και όποιες άλλες πιθανές δυσλειτουργίες. Το υπουργείο από την πλευρά του φροντίζει να ενημερώνει τις επιχειρήσεις για τις καινούριες ρυθμίσεις που ισχύουν για τη λειτουργία της αγοράς.

 

Διαβάστε επίσης:

Τι βελτιώθηκε στα αεροσκάφη Boeing 737MAX μετά από τα πολύνεκρα δυστυχήματα στην Αιθιοπία και Ινδονησία

Οι αεροπορικές εταιρείες επινοούν ευφάνταστους τρόπους για να κερδίσουν χρήματα με τα σύνορα κλειστά

Η Βoeing σχεδιάζει νέο κύμα απολύσεων

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση