NEED TO KNOW

«Στείλε μου όταν φτάσεις σπίτι»: O φόβος που καθημερινά αισθάνονται οι γυναίκες, μέσα σε 5 λέξεις

«Στείλε μου όταν φτάσεις σπίτι». Ένα τόσο απλό μήνυμα που οι περισσότερες γυναίκες έχουν λάβει από κάποιον αγαπημένο τους, την ώρα που φεύγουν από μία βραδινή έξοδο ή ένα πάρτι. Ένα μήνυμα που οι περισσότερες στέλνουν στις φίλες τους, όταν οι τελευταίες έχουν βγει ραντεβού. Ένα μήνυμα που, πλέον, μετά την τραγική δολοφονία της Σάρα Έβεραρντ στην Αγγλία, έγινε σύνθημα χιλιάδων γυναικών που μιλούν ανοιχτά για την ανασφάλεια, για το φόβο που αισθάνονται καθημερινά.

Η Σάρα θεωρούταν αγνοούμενη από τις 3 Μαρτίου. Τα ίχνη της χάθηκαν εκείνο το βράδυ, όταν απλώς επέστρεφε από το σπίτι μίας φίλης της. Ένας αστυνομικός κατηγορείται για την απαγωγή και τη δολοφονία 33χρονης, η σορός της οποίας βρέθηκε στο δάσος, μέσα σε τσάντες.

Με μία ανάρτηση, η Λούσι Μάουντεν, μία influencer, έθιξε ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες: Το φόβο που αισθάνονται περπατώντας σε σκοτεινούς δρόμους. Εξήγησε πως όλες έχουν μοιραστεί την τοποθεσία με φίλες, έχουν αλλάξει παπούτσια σε περίπτωση που χρειαστεί να ξεφύγουν από κάποιον, έχουν κρατήσει τα κλειδιά ανάμεσα στα δάχτυλά τους,  έχουν πάρει κάποιον τηλέφωνο – ή έχουν προσποιηθεί πως μιλούν – για να αισθάνονται λιγότερο μόνες ή έχουν βάλει τα μαλλιά μέσα από το παλτό – έχουν τρέξει, ακόμη, για να βγουν στον κεντρικό γιατί τα στενά θεωρούνται επικίνδυνα.


Οι γυναίκες μαθαίνουμε να είμαστε προσεκτικές. Να μην φοράμε κοντά φορέματα «για να μην προκαλέσουμε», να φοβόμαστε όταν, περπατώντας βράδυ, βλέπουμε έναν  άνδρα να έρχεται προς το μέρος μας και συχνά ανασαίνουμε με ανακούφιση, όταν απλώς μας προσπερνάει. Μαθαίνουμε να κλείνουμε τη μουσική ή να βγάζουμε το ένα ακουστικό μας, για να είμαστε σε εγρήγορση σε περίπτωση που κάποιος μας επιτεθεί, να σημειώνουμε τις πινακίδες του ταξί που και να τις στέλνουμε σε κάποιον κοντινό μας άνθρωπο.

«Σταματήστε να παρενοχλείτε τις γυναίκες. Σταματήστε να κατηγορείτε τα θύματα. Και σταματήστε να ρίχνετε στις γυναίκες το βάρος των πράξεων άλλων ανδρών. Μία γυναίκα θα έπρεπε να μπορεί να γυρίσει μόνη της στο σπίτι», κλείνει την ανάρτησή της η Λούσι.

 

Διαβάστε επίσης:

Σεξισμός, παρενόχληση και κακοποίηση: Πώς αντιμετωπίζουμε τη βία κατά των γυναικών στην Ελλάδα;

Ελίζα Βόζενμπεργκ: Για να μειωθεί η βία κατά των γυναικών χρειάζεται αλλαγή στην νοοτροπία και στα στερεότυπα

Pinar Gültekin: Η δολοφονία που έφερε στην επιφάνεια τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες της Τουρκίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση