NEED TO KNOW

Στίβεν Χόκινγκ: Πώς προέβλεψε το τέλος του κόσμου

Στίβεν Χόκινγκ: Πώς προέβλεψε το τέλος του κόσμου
πηγή: wikipedia.org

Κάθε εποχή  χαρακτηρίζεται από ορισμένους ξεχωριστούς, ιδιοφυείς ανθρώπους. Ο Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018, βρίσκεται ανάμεσά τους.

Λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του, κυκλοφόρησε μία εργασία με τίτλο «A Smooth Exit From Eternal Inflation?». Σ’ αυτήν παρουσιάζει τις απόψεις του για τον τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε, αναπτύχθηκε αλλά και θα χαθεί στο σύμπαν.

Πρόκειται για ένα περίπλοκο ζήτημα που ελάχιστοι κατανοούν. Ο Στίβεν Χόκινγκ υποστήριζε πως το τέλος του κόσμου θα έρθει ομαλά, θα είναι μία μετάβαση στο «μετά».

«Λένε πως το τέλος μιας τεράστιας φούσκας (η διόγκωση του σύμπαντος) θα έρθει απαλά, και οι πιθανές του εκβάσεις θα είναι περιορισμένες», εξήγησε στο Gizmondo ο φυσικός Αντρέι Λίντε.

Όσο κι αν η σκέψη για το τέλος του κόσμου προκαλεί σφίξιμο στο στομάχι, ο Χόκινγκ έκανε τις δικές του προβλέψεις για αυτό.

Όταν το περιοδικό Wired τον είχε ρωτήσει για την στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη, εκείνος προειδοποίησε πως ίσως αυτή συνεπάγεται το τέλος της ανθρωπότητας. «Το τζίνι δεν είναι πια στο λυχνάρι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για τους πιθανούς του κινδύνους. Φοβάμαι πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αντικαταστήσει τους ανθρώπους μια και καλή… Κάποιος θα σχεδιάσει μία εφαρμογή της που αναπαράγεται. Αυτή θα είναι μία νέα μορφή ζωής, πολύ πιο εξελιγμένη από το ανθρώπινο είδος», απάντησε.

Σε συνέδριο που έλαβε χώρα στην Πορτογαλία το 2017, τοποθετήθηκε στο ζήτημα τονίζοντας πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να καταλήξει «το χειρότερο γεγονός στην ιστορία του πολιτισμού μας». Αναφέρθηκε σε αυτόνομα ρομπότ και όπλα – κι όταν ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου συζητάει τέτοια θέματα, οι υπόλοιποι καλό είναι να ακούμε με προσοχή.

Υποστήριξε, επίσης, ότι έχουμε τη δυνατότητα να καταστρέψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Το 2017, μάλιστα, εξήγησε στο BBC πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό – η κλιματική αλλαγή έπαιξε σημαντικό ρόλο στο σενάριό του, ενώ καταδίκασε την απόφαση του Τραμπ να αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισίου για το Κλίμα.

Ο Στίβεν Χόκινγκ μιλούσε σοβαρά για όλα. Όταν έλεγε πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί τρόπος μετανάστευσης του ανθρώπινου είδους σε άλλους πλανήτες, αν θέλει να επιβιώσει, δεν αστειευόταν.

Ο υπερπληθυσμός, η κλιματική αλλαγή, η κατανάλωση ενέργειας και η τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ ανθρώπων και μηχανών – όλα τους, θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα με το θεωρητικό φυσικό.

Σε ομιλία του, το 2016, ήταν ξεκάθαρος. «Παρότι η πιθανότητα καταστροφής του πλανήτη μας σε δεδομένο χρόνο είναι σχετικά μικρή, όσο περνά ο χρόνος οι κίνδυνοι συσσωρεύονται και είναι σχεδόν βέβαιο πως στα επόμενα χίλια ή δέκα χιλιάδες χρόνια, θα γίνει πραγματικότητα».

 

Διαβάστε επίσης:

John Nash: Η σκοτεινή ιστορία του κορυφαίου μαθηματικού που θεμελίωσε τη θεωρία παιγνίων

Chien-Shiung Wu: H Πρώτη Κυρία της φυσικής που πάλεψε για τα δικαιώματα της γυναίκας

Rosalind Franklin: Μία από τις πιο αδικημένες γυναίκες της επιστήμης

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση