SUCCESS STORIES

Οι 3 επιστήμονες που κατέκτησαν την Τεχνητή Νοημοσύνη το 2020

Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρόκειται να αλλάξει κάθε τομέα της ζωής μας. Από το σύστημα υγείας μέχρι την οικονομία κι απ’ την εκπαίδευση ως την κυβέρνηση, τίποτα δεν πρόκειται να παραμείνει ίδιο. Δυστυχώς, εκείνοι που χτίζουν την απαραίτητη τεχνολογία δεν εκπροσωπούν πλήρως την κοινωνία μας. Γνωρίζουμε κυρίως άνδρες, οι οποίοι θριαμβεύουν.

Παρότι οι γυναίκες μένουν πίσω, υπάρχουν εξαιρετικές επιστήμονες στην πρώτη γραμμή. Επιχειρηματίες κι ερευνήτριες, οι παρακάτω 3 σχεδιάζουν το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αποτελούν πρότυπα για την νέα γενιά κοριτσιών και γυναικών που δεν περιορίζονται λόγω του φύλου τους, αλλά αναζητούν έμπνευση για να κυριαρχήσουν στον ανδροκρατούμενο αυτό χώρο.

Τζόυ Μποαολαμβένι: Ιδρύτρια της Algorithmic Justice League

Η Τζόι Μποαολαμβένι έχει χαρακτηριστεί ως «το μυαλό πίσω από την επανάσταση στην Τεχνητή Νοημοσύνη».

πηγή: Twitter @jovialjoy

Η καινοτόμος σκέψη της στο χτίσιμο αλγορίθμων όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια στο ΜΙΤ, έφερε στο φως το ρατσισμό και το σεξισμό που κρυιαρχούν στα συστήματα αναγνώρισης προσώπου. Χάρη στη δική της έρευνα, η Amazon, η Microsoft και η ΙΒΜ, μόλις φέτος απέσυραν τις αντίστοιχες εφαρμογές τους αναγνωρίζοντας πως δεν είναι έτοιμες ακόμη για το κοινό. Η συνεισφορά της, μάλιστα, στο χώρο, έχει μεταφερθεί στις οθόνες μας μέσα από το ντοκιμαντέρ Coded Bias.

Η Τζόι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της ανισότητας στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, ένα κίνημα που προωθεί κι από την μη κερδοσκοπική οργάνωση  Algorithmic Justice League που έχει ιδρύσει.

«Όταν ξεκίνησα να μιλώ για τέτοια ζητήματα, το 2016, ήταν κάτι τόσο “ξένο”. Σήμερα, δεν υπάρχει περίπτωση να μπω στο Ίντερνετ και να μην πέσω πάνω σε κάποιο άρθρο σχετικά με τις προκαταλήψεις που κυριαρχούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Ο κόσμος τώρα ξυπνά κι αναγνωρίζει το πρόβλημα. Η ενημέρωση είανικαλή – αυτή είναι που οδηγεί στη δράση. Σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα», δήλωσε στο Forbes.

Κλαιρ Ντελονέ: Αντιπρόεδρος Μηχανολογίας της NVIDIA

Ξεκίνησε από την SRI, πέρασε στην Google, προχώρησε στην Uber και σήμερα κυριαρχεί στη NVIDIA. Η Κλαιρ Ντελονέ έχει υπάρξει επικεφαλής των τιτάνων του Silicon Valley.

πηγή: LinkedIn

Ο ρόλος της στη NVIDIA επικεντρώνεται στην κατασκευή εργαλείων και πλατφόρμων που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη αυτόνομων μηχανημάτων σε μεγάλη κλίμακα. Παράλληλα, συνίδρυσε μία startup που ασχολείται με την αυτοματοποίηση των μεταφορών μέσω φορτηγών.

Φυσικά, ο συνδυασμός των παραπάνω δύο μπορεί να χαρακτηριστεί τα πάντα εκτός από εύκολος. Το ότι καταφέρνει, μάλιστα, να δραστηριοποιηθεί τόσο σε μία μικρή εταιρεία όσο και σ’ έναν κολοσσό, την κάνει να εκτιμά όσα έχουν να προσφέρουν και τα δύο.

«Οι startups είναι εξαιρετικές στην αποδόμηση και την εξέλιξη των πραγμάτων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, από την άλλη, κάνουν τις μεγάλες ανακαλύψεις και θέτουν τα τεχνολογικά θεμέλεια για περαιτέρω ανακαλύψεις», έχει τονίσει σε συνέντευξή της.

Ράνα ελ Καλιούμπι: CEO & Συνιδρύτρια της Affectiva

Η Ράνα ελ Καλιούμπι έχει αφιερώσει την καριέρα της στην συναισθηματική εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.

πηγή: LinkedIn

Μέχρι στιγμής, στο βιογραφικό της καταγράφονται οι σημαντικότερες εξελίξεις στον τομέα. Πίσω στο 2009, συνίδρυσε την Affectiva. Σκοπός της, να αναπτύξει γλώσσες μηχανής που αντιλαμβάνονται το ανθρώπινο συναίσθημα. Σήμερα, οι ανακαλύψεις της χρησιμοποιούνται από το 25% των εταιρειών της Fortune500, για την επεξεργασία των δεδομένων στα μέσα ενημέρωσης και τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Όταν φαντάζεται το μλλον, βάζει τον πήχη ψηλά. «Το έργο της ζωής μου είναι να κάνω ανθρώπινη την τεχνολογία, πριν εκείνη πάρει την ανθρωπιά μας», έχει αναφέρει.

 

Διαβάστε επίσης:

Διάνα Βουτυράκου: Από τους διαγωνισμούς ρομποτικής στους 30 under 30 Greece, κατακτά τον ανδροκρατούμενο χώρο της STEM

Στέλλα Τσιτσούλα: Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες στην ψηφιακή ασφάλεια

Μαργκρέτε Βεστάγκερ: Ποια είναι η Δανή πολιτικός που θέλει να φέρει την ισότητα στο χώρο της τεχνολογίας;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση