NEED TO KNOW

Τα 4 λάθη στο βιογραφικό που μπορεί να σας στερήσουν τη δουλειά που επιθυμείτε

βιογραφικό σημείωμα και εργασία
Photo by Jeff Sheldon on Unsplash

Το βιογραφικό σημείωμα, είναι η πρώτη σας γνωριμία με τον εργοδότη. Η πρώτη εικόνα που θα σχηματίσει για εσάς και το “εισιτήριο” σας για μια συνέντευξη και γιατί όχι για την ίδια τη θέση που διεκδικείτε.

Πολλές φορές όμως, ο τρόπος που το συντάσσετε, κουράζει αυτόν που το διαβάζει αλλά και δεν αναδεικνύει την πραγματική σας αξία και τις δεξιότητες σας.

Δείτε παρακάτω ποια λάθη είναι καλό να αποφύγετε:

Δεν αναφέρετε τα σημαντικά σας επιτεύγματα

Εκτός από τη θέση που είχατε σε μια προηγούμενη δουλειά, είναι πολύ πιθανό να είχατε αναλάβει επιπλέον αρμοδιότητες. Γράψτε όλα όσα έχετε κάνει, από τη θέση στην οποία βρισκόσασταν. Είναι σημαντικό να αναδεικνύετε αυτές ικανότητες.

Επίσης αναφέρετε όλα σας τα επιτεύγματα, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο μιας συμφωνίας, μια δυνατή πώληση, ένα βραβείο κτλ. Όλα αυτά, υποδηλώνουν ότι είστε άτομο που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες  ενώ ταυτόχρονα επικοινωνούν σημαντικές δεξιότητες διαχείρισης χρόνου.

Γράψτε μια σύντομη περίληψη που να μιλά για την επαγγελματική σας πορεία

Πάρα πολλά βιογραφικά ξεκινούν κατευθείαν με λεπτομέρειες, χωρίς να προηγείται μια μικρή περίληψη.

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων έχουν πολλά βιογραφικά να εξετάσουν, επομένως η έλλειψη μιας ισχυρής ιστορίας μπορεί να σας βλάψει. Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να πείτε καλά την ιστορία σας και να συμπεριλάβετε λεπτομέρειες που δείχνουν ότι είστε ένας ισχυρός υποψήφιος. Προσελκύστε τον αναγνώστη να μάθει περισσότερα για εσάς. Δημιουργήστε μια αφήγηση για την επαγγελματική σας εμπειρία και χρησιμοποιήστε ορισμένες λεπτομέρειες. Προσοχή όμως να μην μακρηγορήσετε.

Μην υπεραναλύετε 

Όταν ένα βιογραφικό ξεπερνά τις δύο σελίδες, τότε σημαίνει ότι δεν έχει συνταχθεί σωστά. Πολλοί πιστεύουν ότι όσα περισσότερα γράψουν, άλλο τόσο θα ενισχύσουν τη θέση τους.

Στην πραγματικότητα όμως θα πετύχουν ακριβώς το αντίθετο. Ο εργοδότης θα κουραστεί στην ανάγνωση και δεν θα μπορέσει να εστιάσει στην ουσία. Σε όλα όσα θα του δείξουν ότι αξίζετε αυτή τη δουλεία.

Χρησιμοποιήστε δυναμικές λέξεις 

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παραλείψουν επαγγελματικά επιτεύγματα και σημαντικές εμπειρίες στο βιογραφικό τους. Επίσης δεν χρησιμοποιούν την ίδια δυνατή γλώσσα στα βιογραφικά τους που κάνουν οι άνδρες, αν και πρόσφατες ερευνητικές μελέτες δείχνουν ότι η τάση αυτή αρχίζει να ελαττώνεται.

Όπου οι άνδρες λένε «οδήγησα», «ίδρυσα» και «εκτέλεσα», οι γυναίκες χρησιμοποιούν λέξεις όπως «βοήθησα», «ήμουν μέρος μιας ομάδας», «ζήτησα». Η χρήση πιο αδύναμης γλώσσας μπορεί να δώσει την εντύπωση στον εργοδότη ότι δεν είστε τόσο δυνατός όσο οι υπόλοιποι υποψήφιοι με την ίδια εμπειρία. Χρησιμοποιήστε ενεργές λέξεις όταν περιγράφετε τον εαυτό σας.

Ελέγξτε ξανά το βιογραφικό σας και εντοπίστε αν υπάρχουν σημεία που χρησιμοποιείτε «αδύναμη» γλώσσας και αντικαταστήστε την με κάτι άλλο. Για παράδειγμα, εάν έχετε “βοηθήσει να οργανώσετε μια ομάδα ανάπτυξης προϊόντων”, θα μπορούσατε να το αλλάξετε σε “επικεφαλής ομάδα ανάπτυξης προϊόντων”.

Διαβάστε επίσης:

9 βήματα για να επιλέξετε το κατάλληλο όνομα της επιχείρησης σας

Τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε όταν ξεκινάτε μια νέα επιχείρηση

3 tips για να διαχειρίζεστε καλύτερα το χρόνο κατά τη διάρκεια της τηλεργασίας

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση