NEED TO KNOW

«Τα αγόρια θα παραμείνουν αγόρια»: Έκθεση αποκαλύπτει τον ρόλο των στερεοτύπων στα παιδιά

Photo by olia danilevich from Pexels

Οι δυνατότητες των παιδιών περιορίζονται «σημαντικά» λόγω επιβλαβών στερεοτύπων, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

Τα στερεότυπα, έχουν αρνητικό πρόσημο ως προς την επίδραση τους σε μικρές και νεαρές ηλικίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fawcett Society, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιτροπή που συστάθηκε, ζήτησε αλλαγές σε τομείς συμπεριλαμβανόμενης της εκπαίδευσης, αφού ανέφερε ότι η φράση «τα αγόρια θα είναι αγόρια» εξακολουθεί να ακούγεται συχνά στα σχολεία όταν τα αγόρια έχουν κακή συμπεριφορά.

Οι προσδοκίες των φύλων που προκύπτουν απο τα στερεότυπα, προκαλούν προβλήματα όπως χαμηλότερη αυτοεκτίμηση στα κορίτσια και φτωχότερες δεξιότητες ανάγνωσης στα αγόρια, ανέφερε η έκθεση.

Τα στερεότυπα συμβάλλουν επίσης στην κρίση ψυχικής υγείας μεταξύ των παιδιών και των νέων, ενώ αποτελούν τη βασική αιτία των προβλημάτων των κοριτσιών σχετικά με την εικόνα του σώματος τους και τις διατροφικές διαταραχές. Επίσης ανησυχητικά είναι τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονίας ανδρών και της βίας κατά των γυναικών.

Τα στερεότυπα, έχουν αντίκτυπο και στο μισθολογικό χάσμα των δύο φύλων, το οποίο επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο της εργασίας.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι γονείς δήλωσαν εφτά φορές παραπάνω ότι μπορούσαν να φανταστούν τους γιους παρά τις κόρες τους να εργάζονται στις κατασκευές, ενώ ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να σκεφτούν τις κόρες τους να εργάζονται σε νοσηλευτική μονάδα, παρά τους γιους τους.

Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 141 φυσικά καταστήματα και 44 διαδικτυακά λιανική πώλησης, αποδείχθηκε ότι τα παιδικά ρούχα, οι κάρτες και τα χαρτικά πωλούνται συχνά χρησιμοποιώντας τον στερεοτυπικό διαχωρισμό φύλου και τα παιχνίδια πωλούνται ακόμα χρησιμοποιώντας τα στερεότυπα για τα χρώματα φύλου. Τα παιχνίδια, διακρίνονται ακόμα σε κατηγορίες που απευθύνονται ξεχωριστά στα δύο φύλα, «αγοριών» και «κοριτσιών».

Ο Σαμ Σμέδερς, διευθύνων σύμβουλος της Fawcett Society, δήλωσε: «Το στερεότυπο των φύλων είναι παντού και προκαλούν σοβαρή, μακροχρόνια βλάβη. Αυτό είναι το σαφές μήνυμα από την έρευνα για την επιτροπή».

Επίσης είπε ότι και η στάση των γονέων είναι στερεοτυπική για τα δύο φύλα και διαρκεί για μια ζωή. Πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να σταματήσουμε σχετίζουμε τα κορίτσια με πριγκίπισσες και να δίνουμε έναν πιο τοξικό ρόλο στα αγόρια.

Ο εμπορικός τομέας χρησιμοποιεί πολύ συχνά στερεότυπα φύλου και διαχωρίζει αγόρια και κορίτσια για να πουλήσουν περισσότερα προϊόντα. Όμως δεν κάνουμε λόγο για ουδέτερο φύλο.

Πρέπει να βγάλουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια από την αφάνεια όταν, λόγω προϋπάρχουσας προκατάληψης, το αρσενικό θα εξακολουθήσει να είναι επικρατεί».

Η πλειονότητα των γονέων αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα πρόβλημα και όλο και περισσότερο επιθυμούν κάτι διαφορετικό.

 

«Θέλουν να δουν την πραγματική αλλαγή να προέρχεται από την κυβέρνηση και τις εταιρείες και χρειάζονται πρακτική βοήθεια για να κάνουν οι ίδιοι αλλαγές», επισήμανε ο Σμέδερς.

Η καθηγήτρια Μπέκι Φράνσις και πρόεδρος της επιτροπής είπε: «Αυτό που κάθε γονέας ελπίζει για το παιδί του και αυτό που οι εκπαιδευτικοί ελπίζουν για τα παιδιά στην τάξη τους, είναι ότι θα είναι ελεύθερα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

Ωστόσο αυτό που δείχνουν τα στοιχεία, είναι ότι εξακολουθούμε να περιορίζουμε τα παιδιά μας με βάση τα επιβλαβή και ξεπερασμένα στερεότυπα φύλου. Αυτό αυξάνει την πραγματική βλάβη».

Διαβάστε επίσης:

Νταγκ Έμχοφ: Ο σύζυγος της Κάμαλα Χάρις έγινε ο πρώτος Δεύτερος Κύριος των ΗΠΑ και σπάει τα στερεότυπα

Γιώργος Ζαφόλιας (SmartCv): Blind Hiring- Πώς η αξιολόγηση βιογραφικών μπορεί να γίνει χωρίς στερεότυπα

Ελίζα Βόζενμπεργκ: Για να μειωθεί η βία κατά των γυναικών χρειάζεται αλλαγή στην νοοτροπία και στα στερεότυπα

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση